Στοιχεία – σοκ: Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ζουν 230.000 Ελληνόπουλα

Ελληνόπουλα

ΤΟ 40% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Απέραντη θλίψη προκαλούν τα νέα αποκαρδιωτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα που αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από 4.512.000 πολίτες – σχεδόν οι μισοί Έλληνες –  αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας.

Ακόμη πιο σοκαριστικά, ωστόσο, είναι τα νούμερα για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα, καθώς 230.744 ελληνόπουλα  ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς κανένα εισόδημα.

Αντίστοιχα, το ποσοστό ενηλίκων ηλικίας 18-60 ετών που ζει σε νοικοκυριά ανέργων έφθασε στο 18,1% (έναντι 17,7% το προηγούμενο τρίμηνο), δηλαδή 1.052.802 άτομα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ το 39,9% του πληθυσμού της χώρας στερείται βασικά αγαθά όπως το φαγητό και η θέρμανση ενώ το ποσοστό εκείνων που στερούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες εκτοξεύεται στο 44.5% για ηλικίες από 0 έως 17 ετών! Αντίστοιχα αγγίζει το 41,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και 34,9% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Την ίδια ώρα, ένα στα έξι νοικοκυριά (17,7%) μένουν σε σπίτια – ερείπια με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους και πατώματα κ.λπ.

Γροθιά στο στομάχι αποτελούν τα στατιστικά στοιχεία για τα «άτομα με υλικές στερήσεις», δηλαδή τους συμπολίτες μας που στερούνται ακόμη και τα βασικά αγαθά.

Πολλές είναι οι φτωχές οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή στερεούνται λόγω ανέχειας τουλάχιστον 3 αγαθά από τον παρακάτω κατάλογο:

– Πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως ενοίκιο ή δόση δανείου, πάγιοι λογαριασμοί κ.ά.

– Διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλα, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας.

– Ικανοποιητική θέρμανση

– Τηλέφωνο

– Έγχρωμη τηλεόραση

– Πλυντήριο ρούχων,

– Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο

– Διακοπές για μία εβδομάδα

Επίσης το 2015, ποσοστό 21,5% των ανδρών και 21,2% των γυναικών ζουν σε νοικοκυριά με το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα να είναι χαμηλότερο του κατωφλιού της φτώχειας, δηλαδή του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος.

Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών που ζει σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο έφθασε το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 12% έναντι 11,2% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο.

Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, έχει μειωθεί δραματικά η κατανάλωση των νοικοκυριών σε βασικά αγαθά. Οι πολίτες στερούνται ακόμη και το ψωμί, αφού η μέση μηναία κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 90,4% σε σχέση με το 2008.

Κατακόρυφη πτώση καταγράφεται και στο γάλα, με τη μέση μηναία κατανάλωση να παρουσιάζει μείωση κατά 89,15%, σε σχέση με το 2008.

Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν χρησιμοποιούν κανένα μέσο θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συγκεκριμένα, από 0,4% που ήταν προς κρίσης, το 2014 το ποσοστό των «παγωμένων» νοικοκυριών έφτασε στο 1,8%.

Εξάλλου, καταγράφεται «στροφή» των νοικοκυριών σε ποιο οικονομικές λύσεις όπως τα καυσόξυλα και οι ηλεκτρικές συσκευές (σόμπα, αερόθερμο, καλοριφέρ).

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...