Στον αέρα 300.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό

Στον αέρα 300.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό
Στον αέρα 300.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό

Συγκεκριμένα όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή το Μάιο και τον Ιούνιο δικαιούνται επίδομα έως και 534 ευρώ το μήνα. Η πληρωμή θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Οι αναστολές του Ιουνίου και του Ιουλίου μπορούν να γίνουν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών και ο κίνδυνος της απόλυσης είναι 45 μέρες αφού λήξει η αναστολή.

Για τους εποχικούς εργαζομένους στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, το επίδομα είναι 400 ευρώ το μήνα.

Η εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση επαφίεται στην μονομερή απόφαση του εργοδότη και θα διαρκέσει από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

Η επιδότηση του κράτους είναι 60% της απώλειας του μισθού και απαγορεύονται οι απολύσεις για όσο διάστημα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Συνεργάτης Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας, Γιάννης Σαρρής.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, η ένταξη στο μηχανισμό «Συν-εργασία» είναι μονομερής απόφαση του εργοδότη. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δε θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό, δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική επιλογή, παρά μόνο η παραίτηση χωρίς αποζημίωση.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Ιουλίου για όσους είχαν εφαρμόσει τον πρώτο γύρο των αναστολών, η προστασία από την απόλυση ισχύει για τους μήνες εφαρμογής του μέτρου. Για 30 μέρες μετά υπάρχει υποχρέωση διατήρησης του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας.

Στον αέρα 300.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό

Πάνω από 300.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό βρίσκονται σε αδιέξοδο αυτή τη στιγμή και ζητούν διευκρινίσεις από τον υπουργό Εργασίας για το τι θα γίνει με όσους δεν επαναπροσληφθούν αφού δεν καθίσταται σαφές από την ΚΥΑ αν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να τους προσλάβει ξανά.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων: «Δεν είναι δυνατόν 11 μέρες να μην έχετε ακόμα βγάλει την ερμηνευτική εγκύκλιο για τις επαναπροσλήψεις των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού.

Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2020 να λιποθυμούν τα παιδιά μας από την πείνα, να μας κάνουν έξωση από τα σπίτια μας, να μας κόβουν το ρεύμα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, βγάλτε αυτή την εγκύκλιο στο Υπουργείο Εργασίας να ξεκινήσουν οι επαναπροσλήψεις ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, εξασφαλίστε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους εργαζόμενους.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ καταλάβετε το, για εμάς τους εργαζόμενους η χρονιά είναι χαμένη!

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ την επιβίωση μας, τα δικαιώματα μας, τις συμβάσεις μας».

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ για τα οποία ενημερώθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης είναι τα εξής:

Καμία μέριμνα για τους ξενοδοχοϋπάλληλους που φέτος θα πάνε σε νέο εργοδότη. Ποιός έχει την υποχρέωση να κάνει την επαναπρόσληψη;

Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναπρόσληψης και αναστολής σύμβασης από τους ξενοδόχους; Αν ένα ξενοδοχείο ανοίξει στις 01/07/2020 πότε θα δηλώσει ο ξενοδόχος τον εργαζόμενο σε αναστολή για τον Ιούνιο;

Για τους εποχικά εργαζόμενους σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία που καλύπτονται για την επαναπρόσληψη τους από τους εργοδότες;

Γιατί δεν αναφέρετε στην ΚΥΑ το άρθρο 18, παρ. 6 του Νόμου 1545/85 όπου εντάσσει αυτή την κατηγορία εργαζομένων στους εποχικά εργαζόμενους και τους κατατάσσει στον Ν.1346/83 που ορίζει την επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων.

Καμία μέριμνα για τους συναδέλφους που δουλεύουν σε εποχικά εστιατόρια τα οποία δεν έχουν ανοίξει ακόμα και έχουν ενημερώσει το προσωπικό για έναρξη μέσα στον Ιούλιο.

Δεν αναφέρει τίποτα η ΚΥΑ γι αυούς

Τι γίνεται με το προσωπικό σε νυκτερινά καταστήματα (καφέ – μπαρ) ή τα λεγόμενα beach bar και άλλες εταιρείες εστίασης που η αρμόδια υπηρεσία τα έκλεισε γιατί υποπέσανε σε παραβάσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η επιχείρηση σφραγίζεται;

Τι γίνεται με το προσωπικό στην εστίαση ή σε ξενοδοχείο που ενώ ξεκίνησε να δουλεύει μέσα στον Ιούλιο, αλλά λόγο χαμηλής ή ανύπαρκτης ζήτησης με απόφαση του ιδιοκτήτη κλείνει μέσα στην σαιζόν δεδομένου πως οι συνάδελφοι προέρχονται ήδη από αναστολή σύμβασης και βάση νόμου δεν μπορούν να ξαναμπούν σε αναστολή;

Τι γίνεται με τα ξενοδοχεία που ανακοίνωσαν στο προσωπικό πως λόγω χαμηλών κρατήσεων θα ανοίγουν 2 ημέρες την εβδομάδα (Σαββατοκύριακο) πως θα αμείβονται οι εργαζόμενοι

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...