Στον εισαγγελέα το σκάνδαλο με το μεγάλο φαγοπότι στην ΑΕΠΙ

Με πρωτοβουλία της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει το μεγάλο πάρτι που είχαν στήσει η διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) σε βάρος των φτωχοποιημένων καλλιτεχνών και των βιοπαλαιστών μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Η ώρα που τα στελέχη της αμαρτωλής ΑΕΠΙ θα πληρώσουν για το μεγάλο φαγοπότι από τα πνευματικά δικαιώματα πλησιάζει, καθώς ο φάκελος του σκανδάλου βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα μετά από πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Η αρμόδια υπουργός, ενεργώντας άμεσα, απέστειλε στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα – «φωτιά» για την ΑΕΠΙ

προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Οι ορκωτοί λογιστές είχαν εντοπίσει σημεία και τέρατα στον έλεγχο που διενήργησαν για την περίοδο 2011 – 2014, κατά την οποία μέτοχοι, διοικητικό συμβούλιο, συγγενείς και φίλοι θησαύρισαν σε βάρος των δημιουργών, που αμείβονταν με ψίχουλα για τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν την ύπαρξη αρνητικών κεφαλαίων ύψους 19,9 εκ. ευρώ, τη στιγμή που η ίδια η εταιρεία το 2014 παρουσίαζε θετικά κεφάλαια 982.000 ευρώ.

Τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα με αποτέλεσμα μεταξύ 2011 και 2014 η ζημία να φτάνει τα 11,3 εκατ. ευρώ.

Αν, βέβαια, ρίξει κανείς μια ματιά στα έξοδα για τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των συγγενών τους γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δημιουργήθηκε αυτή η μαύρη τρύπα. Το συνολικό ύψος των απολαβών τους αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ.

Μόνο ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ λάμβανε ετησίως 625.565 ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 52.000 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα ο γενικός διευθυντής είχε ετήσιο εισόδημα 294.450 και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων και γραμματείας 466.266 ευρώ.

Εκτός από τους μισθούς που λαμβάνουν οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ έχουν επίσης ετήσιες αμοιβές παραστάσεων στο Δ.Σ. 4.000 ευρώ ο καθένας ενώ πληρώνονται οι ιδιωτικές τους ασφαλίσεις, αυτοκίνητα και άλλες ανέσεις.

Σε κάποιους από τους διοικούντες, όμως, δεν έφταναν μόνα αυτά. Ο Γενικός Διευθυντής για παράδειγμα είχε πάρει ανοικτό δάνειο της τάξης των 125.000 ευρώ παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από το νόμο.

Η ΑΕΠΙ φέρεται να έχει χορηγήσει δάνεια στο προσωπικό, αλλά και σε συνεργάτες βάσει εγκρίσεων που προέρχονται από το ΔΣ της εταιρείας.

Στο παιχνίδι είχαν μπει και πέντε εταιρείες ιδιοκτησίας μετόχων και συγγενών της ΑΕΠΙ που κερδοφορούσαν ενώ η ΑΕΠΙ «μετρούσε» τις ζημίες της. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της συγγενική ΕΔΙΣ που είχε μεταξύ 2011-2014 ύψος συναλλαγών οκτώ εκατ. ευρώ με την ΑΕΠΙ, που ήταν ο μοναδικός της προμηθευτής.

Την ίδια ώρα, που η διοίκηση έτρωγε από παντού, ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα την εταιρεία, τα

αδιανέμητα δικαιώματα προς μουσικούς, στιχουργούς, παραγωγούς και άλλους δημιουργούς έφτασαν στο τέλος του 2014 τα 42,5 εκατ. ευρώ.

Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση φρόντισαν να βολέψουν τα δικά τους «παιδιά», τους λίγους και εκλεκτούς καλλιτέχνες στους οποίους χορηγούσαν προκαταβολές μεγαλύτερες των αντίστοιχων ετήσιων δικαιωμάτων τους.

Για όλα αυτά οι υπεύθυνοι θα κληθούν πολύ σύντομα να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα επισπεύδεται η διαδικασία κατάθεσης στη Βουλή του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, που βρίσκεται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να μπει ένα τέλος στην πρωτοφανή εκμετάλλευση των τραγουδοποιών, συνθετών, παραγωγών και λοιπών  δικαιούχων.

Έντονες αντιδράσεις

Πολλοί είναι οι άνθρωποι της μουσικής που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το θέμα, ενώ δεν λείπουν και οι ανακοινώσεις φορέων που ζητούν να δοθεί άμεση λύση.

Επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού έστειλε ο συνθέτης, Γιάννης Γλέζος, Πρόεδρος της Ενωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) και πρόεδρος του ΟΣΔ Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Η αυτοδιαχείριση», που κατ’ επανάληψη ως σήμερα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο λειτουργίας της ΑΕΠΙ.

Ο Γιάννης Γλέζος θίγει το θέμα του κρατικού επιτρόπου, κάτι που δεν προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο λέει ότι «στην περίπτωση που οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ή η ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητη οντότητα, κηρύξουν πτώχευση ή παύση πληρωμών, τότε τοποθετείται ανεξάρτητος επίτροπος εξυγίανσης».

Σταύρος Ξαρχάκος: Είχα ενημερώσει τον Τσίπρα

Ο σπουδαίος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να επέμβει και να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, σημειώνοντας «τον εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο για τους Έλληνες δημιουργούς», αν δεν επέμβει το κράτος και η ΑΕΠΙ σταματήσει να λειτουργεί: «10.000 Έλληνες δημιουργοί θα χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα, 160 εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι χρήστες μουσικής (ραδιόφωνα, ξενοδοχεία, καταστήματα κ.λπ.) δεν θα μπορούν να παίζουν μουσική νόμιμα, αφού δεν θα υπάρχει φορέας για τη λήψη της σχετικής άδειας. Η χώρα μας θα διασυρθεί στο εξωτερικό, αφού η ΑΕΠΙ εισπράττει και τα χρήματα των δημιουργών όλων των χωρών του κόσμου».

Στη συνέχεια ο Στ. Ξαρχάκος καυτηριάζει το θέμα των υψηλών αμοιβών και των οφειλόμενων δικαιωμάτων στους δημιουργούς: «Σύμφωνα με το πόρισμα της Εrnst & Υoung η ΑΕΠΙ έχει αρνητικά κεφάλαια 19,9 εκατ. ευρώ, χρήματα που οφείλει στους δημιουργούς και όλοι οι δείκτες βιωσιμότητας είναι αρνητικοί».

Μίχαλος: Να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ζητεί από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου με ανακοίνωσή του να σπάσει το απόστημα της ΑΕΠΙ και να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της (βάσει του ισχύοντα νόμου 2121/1993).

Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει στο καταρτισθέν νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα να συμπεριλάβει τις προτάσεις των Επιμελητηρίων και του επιχειρηματικού κόσμου και να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στα όργανα που θα ελέγχουν τις εταιρίες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ

Την ίδια ώρα η ΑΕΠΙ με ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η Διοίκηση της εταιρείας προβαίνει σε σειρά ενεργειών βάσει επιχειρηματικού σχεδίου με σκοπό τη σταδιακή τακτοποίηση των θεμάτων και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της. Το σχέδιο αυτό θα γνωστοποιήσει και θα συζητήσει με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/270944-Ston-eisaggelea-to-skandalo-me-to-megalo-phagopoti-sten-AEPI ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...