Στουρνάρας με ΝΔ – Στουρνάρας με ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 επέμενε για προληπτική γραμμή πίστωσης, τώρα υποστηρίζει το ευρωομόλογο

Στουρνάρας με ΝΔ – Στουρνάρας με ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 επέμενε για προληπτική γραμμή πίστωσης, τώρα υποστηρίζει το ευρωομόλογο
Στουρνάρας με ΝΔ - Στουρνάρας με ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 επέμενε για προληπτική γραμμή πίστωσης, τώρα υποστηρίζει το ευρωομόλογο


07/04/2020 – 12:37

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων αλλά κατά της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ECCL) επιχειρηματολογεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του που δημοσιεύεται (6/4/20) στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblat.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «η από κοινού έκδοση ομολόγων δεν είναι κάτι καινοφανές (στο παρελθόν ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άντλησαν με κοινές εκδόσεις 800 δισ. ευρώ) και μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά. Ο ESM μπορεί να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες περί πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL)».

Ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες και οι όροι έχουν θεσπιστεί για άλλους σκοπούς (ασύμμετροι, ιδιοσυγκρασιακοί κλυδωνισμοί) και δεν πρέπει να εφαρμοστούν στις σημερινές περιστάσεις. Ο ίδιος προτείνει την προσωρινή τροποποίηση τους ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τους πόρους του ESM.

Πρόκειται για τον ίδιο άθρωπο, στην ίδια θέση, που το 2018 είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της προληπτικής γραμμής πίστωσης και είχε σταθεί απέναντι στην «καθαρή έξοδο» της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το σκωπτικό σχόλιο Τσακαλώτου

Αυτό θυμίζει και ο νυν τομεράρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ. Τσακαλώτος:

«Κατά τη διάρκεια του 2018, ο Γιάννης Στουρνάρας επέμενε για μια προληπτική γραμμή πίστωσης και ήταν εναντίον της καθαρής εξόδου που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα το 2020 δεν υποστηρίζει την προληπτική γραμμή αλλά το ευρωομόλογο.

Οποιοσδήποτε συσχετισμός με το γεγονός ότι το 2018 είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα έχουμε κυβέρνηση ΝΔ θα πρέπει να θεωρηθεί εντελώς τυχαίος».

 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...