Στουρνάρας: Σε καλό δρόμο η Οικονομία, αλλά προσοχή στους κινδύνους!

Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,5% το 2017 αν υλοποιηθούν έγκαιρα οι μεταρρυθμίσεις

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2,5% ΤΟ 2017 ΑΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»                                               

Σε καλό δρόμο η ελληνική Οικονομία, αλλά προσοχή στους κινδύνους, προειδοποίησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την τοποθέτηση του, στο 15ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων με θέμα “Ελληνικός Τουρισμός: Νέα Δεδομένα και Μελλοντικές Προκλήσεις».

Ο κ. Στουρνάρας, τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η πρόσφατη υλοποίηση του δεύτερου τμήματος των προαπαιτούμενων δράσεων είχε θετική επίδραση στο κλίμα εμπιστοσύνης και ενίσχυσε τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Η εξέλιξη είχε πολλαπλά οφέλη, τα οποία έχουν θετικό αντίκτυπο στη ρευστότητα, και εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα το β’ εξάμηνο του 2016».

Όμως, παράλληλα ελλοχεύουν κίνδυνοι σε εσωτερικό και εξωτερικό, που θα μπορούσαν να σημαίνουν αύξηση της αβεβαιότητας και επιβράδυνση για την προβλεπόμενη ανάκαμψη της Οικονομίας. Οι κίνδυνοι από το εξωτερικό, περιλαμβάνουν το «Brexit» και μία ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία ενδεχόμενη «έξαρση του προστατευτισμού, καθώς και πιο απλουστευτικές προσεγγίσεις σε περίπλοκα προβλήματα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που εδράζονται στον απομονωτισμό και όχι στη συνεργασία και το συντονισμό».

Οι κίνδυνοι για την Οικονομία, εντός και εκτός συνόρων!

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «οι κίνδυνοι αυτοί θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αφενός μέσω αρνητικών επιπτώσεων στον τουρισμό και το εμπόριο, αφετέρου μέσω της βραδύτερης του αναμενομένου αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εξαιτίας της αποστροφής ανάληψης κινδύνου από τους διεθνείς επενδυτές».

Η επόμενη ημέρα μπορεί να κριθεί από την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών και «την επιβεβαίωση των θετικών προοπτικών υπάρχουν μπροστά μας μια σειρά από μεγάλα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά και που θα κρίνουν τελικά την έκβαση του προγράμματος στο σύνολό του και την έξοδο στις αγορές αμέσως μετά». 

Ίσως από τους μεγαλύτερους κινδύνους από το εσωτερικό, είναι μία πιθανή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και «ιδιαίτερα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και την εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Τα μέχρι τώρα κέρδη της Οικονομίας

Στα θετικά της ελληνικής Οικονομίας, ο Γιάννης Στουρνάρας, περιλαμβάνει την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστηµα εξασφαλίσεις (“waiver”), που όπως είπε «καθιστά πλέον δυνατή την πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων».

Στην συνέχεια, ο ίδιος επεσήμανε την υποχώρηση της αβεβαιότητας, την σταθεροποίηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα και την πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών. Όλα αυτά τόνισε ότι «συνέβαλαν στη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες από τις αρχές Ιουνίου 2016 έως σήμερα κατά 16,3 δις ευρώ συνολικά, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 51,8 δις Ευρώ».

Τα σημάδια της ανάκαμψης

Η σταδιακή βελτίωση της οικονομίας αρχίζει να απεικονίζεται και στην πορεία αρκετών μακροοικονομικών δεικτών. Ειδικότερα:

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,0% σε ετήσια βάση το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, εξαιτίας κυρίως της σημαντικής ανόδου της μεταποίησης (αύξηση κατά 4,8% σε ετήσια βάση).

Ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,7% τον Ιούλιο του 2016 σε ετήσια βάση, ενώ ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,9% τον Ιούλιο του 2016, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 ήταν θετικό, με τη δημιουργία 237.817 νέων θέσεων εργασίας, υπερβαίνοντας κατά 51.793 θέσεις εργασίας την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ κατά το β’ τρίμηνο του 2016, υποδηλώνουν υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σε 23,1%, έναντι 24,9% το προηγούμενο τρίµηνο και 24,6% το αντίστοιχο τρίµηνο του 2015.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...