Στο Αζερμπαϊτζάν ο Σαμαράς για να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» του ΔΕΣΦΑ

Στο Αζερμπαϊτζάν ο Σαμαράς για να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» του ΔΕΣΦΑ
Στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, θα κριθεί την επόμενη εβδομάδα η ολοκλήρωση ή μη,  της συμφωνίας εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζερική SOCAR.
Στην αζερική πρωτεύουσα θα μεταβεί κατά πάσα βεβαιότητα ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για το κοίτασμα Shah Deniz 2.  Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει, την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αζέρο πρόεδρο, κ. Ισχάν Αλίεφ και να τον πείσει να μείνει η SOCAR στο διαγωνισμό μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε και θα μπορέσει να πάρει στα χέρια της το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, όταν θα έχουν ξεπεραστεί και όλα τα προβλήματα με την αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Όπως είναι γνωστό, η SOCAR ήταν ο μοναδικός συμμετέχων στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑν τον οποίο και κέρδισε προσφέροντας περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη ΔΕΠΑ δεν προσήλθε κάποιος ενδιαφερόμενος.

Για να πάρει όμως στα χέρια της η αζερική εταιρεία τον ΔΕΣΦΑ, πρέπει να περάσει από τα …σαράντα κύματα των Βρυξελλών. Εκτός από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού, η Κομισιόν απαίτησε την ύστατη στιγμή και την υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας της Ελλάδας με τους Αζέρους, ώστε να εγκρίνει την μεταβίβαση ενός «βασικού έργου ενεργειακής υποδομής σε κρατική εταιρεία μη κοινοτικής χώρας», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της Κομισιόν. Επιπλέον, ο Κοινοτικός Επίτροπος Ενέργειας, κ. Γκίντερ Ετινγκερ, που ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα, ζήτησε να δει τη σύμβαση μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ και «γκρίνιαξε» επειδή το σχέδιο της σύμβασης δεν είχε υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...