Στο ακροατήριο

Στο ακροατήριο

Με δεδομένο ότι η στήλη ήταν εξαιρετικά προσεκτική, στη διαχείριση του θέματος, που προέκυψε με το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι δε μας αφορά το «σιωπητήριο» που ζήτησε γνωστή σχολιογράφος.

Ενδεχομένως δε και να κατανοούσαμε τη λεκτική ακρότητα, στο βαθμό που αφορά όσους, πράγματι, έδειξαν ασέβεια, σε ένα νεκρό. Ας μας επιτραπεί όμως να παρατηρήσουμε, ότι η ευαισθησία σε τέτοια θέματα, δε μπορεί να είναι επιλεκτική. Δεν είδαμε, επί παραδείγματι, ανάλογη ευαισθησία, για έναν πολίτη, ελληνικής καταγωγής, που βρέθηκε νεκρός από τις σφαίρες ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, της Αλβανικής αστυνομίας, υπό συνθήκες που δημιουργούν υπόνοιες εν ψυχρώ εκτέλεσης, σίγουρα δε αναδεικνύουν τη χρήση υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας. Κι όμως, από πλευρές που δεν αναμέναμε, ακούσαμε επιχειρήματα δικαιολόγησης, των Αλβανικών αρχών, όπως ότι ήταν ένοπλος ή ότι, εν πάση περιπτώσει, επρόκειτο για κάποιον «ανισόρροπο», με εθνικιστικές τάσεις.

Αναρωτιόμαστε με βάση και το ανωτέρω παράδειγμα, αν θα εκδηλωνόταν αντίστοιχο κύμα ευαισθησίας και αναζήτησης των συνθηκών θανάτου, αν επρόκειτο για πρόσωπο, που δεν είχε ανάλογη διαδρομή ή ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά αυτή καθαυτή την ουσία της υπόθεσης, θα επιμείνουμε στο αξίωμα που ανέφεραν παλιοί μύστες του Δικαίου. Ότι τα πάντα, εντέλει, κρίνονται στο ακροατήριο, όπου όλα τα ευρήματα και οι μαρτυρίες τίθενται υπό τη βάσανο και κρίση όλων των παραγόντων της δίκης, σε μια δημόσια διαδικασία. Φτάνει, ως εκ τούτου-και δεν είναι η πρώτη φορά δυστυχώς-η προσπάθεια ακόμη και διαδίκων να προκαταλάβουν την τελική δικαστική έκβαση.

Αν είναι έτσι, να εκδώσουμε και απόφαση και να επιμετρήσουμε ποινές, από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Διότι μπορεί μεν το ιατροδικαστικό πόρισμα να συμβάλει στη διερεύνηση της αλήθειας, αλλά δε διευκρινίζει και όλα τα ζητήματα, ούτε καν αυτό των συνθηκών θανάτου, όπως προκύπτει από μια προσεκτική ανάγνωση. Δεν αποσαφηνίζει επίσης και δε θα μπορούσε άλλωστε, άλλα ζητούμενα, όπως η όλη εικόνα και συμπεριφορά του θύματος (κρίσιμες παράμετροι για τον ακριβή νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων και πιθανή αναγνώριση ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους), ούτε καν για τον πραγματικό λόγο της παρουσίας του, εντός του κοσμηματοπωλείου. Η βία, άλλωστε, όπως έχουμε ξαναγράψει, έχει πολλά πρόσωπα και απόδειξη ο τραγικός θάνατος της 86χρονης, μετά από ληστεία…

ΛΕΥΤ.  ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/347529-Sto-akroaterio ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...