Στο διαδίκτυο οι κλεμμένοι πίνακες των Ναζί

Στο διαδίκτυο οι κλεμμένοι πίνακες των Ναζί
Στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν φωτογραφίες από τον θυσαυρό των Ναζί, τους 1.406 πίνακες ζωγραφικής που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του 80χρονου Κορνέλιου Γκουρλίτ στο Μόναχο. 

Τα ανεκτίμητα έργα τέχνης είχαν κλέψει οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ αυτών και τα χαμένα αριστούργηματα των Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ, Μαξ Μπέκμαν και άλλων σπουδαιών ζωγράφων.

Μετά την αποκάλυψη του κλεμμένου θησαυρού στο διαμέρισμα του Γκουρλίτ, τα διεθνή Μέσα, ειδικοί σε θέματα Τέχνης και εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας, είχαν εκφράσει δημόσια τη δυσάρεσκεια τους για την καθηστέρηση της έρευνας που αφορά την προέλευση των έργων αυτών.

Εικάζεται ότι τα περισσότερα από αυτά ανήκαν σε Εβραίους και εξαγοράστηκαν ή κλάπηκαν από τους Ναζί στα χρόνια του πολέμου.

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση σύστησε μια ομαδα εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει τυχόν αιτήματα για επιστροφή των πινάκων στους νόμιμους κληρονόμους. Οι φωτογραφίες, 25 στον αριθμό, που δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο Lostart.de- ανήκει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία για τα χαμένα έργα τέχνης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- αναμένεται να συμβάλλουν θετικά στις έρευνες.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν έργα του Μαρκ Σαγκάλ, του Ευγένιου Ντελακρουά, του Ότο Ντιξ, του Ανρί Ματίς και του Ονορέ Ντομιέ.

«Προκειμένου να προσδώσουμε διαφάνεια και να βοηθήσουμε στην έρευνα για την προέλευσή τους, (25 έργα) για τα οποία υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι μπορεί να είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο των διώξεων εκ μέρους των εθνικοσοσιαλιστών» παρουσιάζονται στον ιστότοπο, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αρχές του κρατιδίου της Βαυαρίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...