Στο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον Σαμαρά για να κλειδώσουν τα μέτρα

Στο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον Σαμαρά  για να κλειδώσουν τα μέτρα
Ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενόψει και των τελευταίων διαβουλεύσεων με την τρόικα.

Στην κυβέρνηση επιδιώκουν να κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση της τρόικας, έτσι ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να στείλει μήνυμα ελπίδας προς τον ελληνικό λαό την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα. Το πακέτο των μέτρων, που θα συμφωνηθεί με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, θα είναι το «τελευταίο πικρό ποτήρι που θα πρέπει να πιούμε, πριν αλλάξουμε σελίδα και περάσουμε στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αμέσως μετά την έκθεση της τρόικας και την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 12 Νοεμβρίου, όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις, θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε, έχει φτάσει σε σημείο μηδέν.

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από την αξιολόγηση [της τρόικας]», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. «Πιστεύω πως αυτό θα επιτευχθεί στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από τα μέσα Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Την αισιοδοξία του για την εκταμίευση της δόσης εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» που δημοσιεύτηκε το Σάββατο. Η Ελλάδα έχει καλύψχει το 90% της διαδρομής που απαιτείται, προκειμένου να λάβει τα 31,5 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είπε, αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τα νέα μέτρα, ότι η ίδια η κυβέρνηση επιδιώκει ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα καθώς, όπως σημείωσε, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. «Ο μεγαλύτερος αντιπαλός μας είναι ο χρόνος», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα οριστεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες διαβουλεύσεις για τα μέτρα. Επανέλαβε επίσης ότι αυτά «είναι και πρέπει να είναι» τα τελευταία μέτρα, καθώς παραδέχτηκε πως η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. Τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά είμαστε στην κρίσιμη καμπή. Είμαστε κοντά στο ζητούμενο, στον στόχο, που είναι η εκταμίευση, είπε ο Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του συστήματος και να βρεθούν τα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...