Στο σκαμνί για κακουργήματα στελέχη της Εθνικής

Πρώτο θέμα

Για το γιγαντιαίο σκάνδαλο της ΠΑΝΓΑΙΑ

Η διοίκηση Τουρκολιά ξεπούλησε, αντί πινακίου φακής, τεράστια περιουσία της τράπεζας

Για κακουργηματική απιστία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημόσιου χρήματος, παραπέμπονται 22 μεγαλόσχημοι παράγοντες της Εθνικής Τραπέζης και του ΤΧΣ που εμπλέκονται στο γιγαντιαίο σκάνδαλο με το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας που διέθετε η τράπεζα, σε ένα ύποπτο επιχειρηματικό σχήμα, άγνωστων μετόχων, με έδρα την Ολλανδία.

Η «kontranews», είχε αποκαλύψει με αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα το χρονικό της μεγάλης απάτης, που είχε πρωταγωνιστή το στενό φίλο του Αντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρο Τουρκολιά, που απεβίωσε το 2016.

Η εταιρεία με έδρα την Ολλανδία αγόρασε τα ακίνητα με… δάνειο(!), το οποίο πήρε από την Εθνική Τράπεζα και μάλιστα με επιτόκιο μικρότερο και από αυτό που δανείζονταν η ΕΤΕ!

Στη συνέχεια μίσθωσε τα ακίνητα και πάλι στην Εθνική, εξασφαλίζοντας χωρίς κανένα ρίσκο και χωρίς να επενδύσουν δεκάρα τσακιστή την κερδοφορία.

Στην ουσία η ΕΤΕ χάρισε ακίνητα δισεκατομμυρίων σε ένα επενδυτικό σχήμα, για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει τους πραγματικούς του ιδιοκτήτες.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο, που μεθοδεύτηκε από την τότε κυβέρνηση και εκτέλεσε με επαγγελματική ακρίβεια ο άνθρωπος που ήταν για όλες τις δουλειές, ο μακαρίτης Αλέξανδρος Τουρκολιάς, που ήταν τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

Πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο

Η εταιρεία «Πανγαία» ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010, ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Το αρχικό της χαρτοφυλάκιο αποτελούνταν από 241 τεράστιας αξίας ακίνητα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε όλη την επικράτεια. Ο σκοπός ίδρυσης της εταιρείας περιγράφονταν ως η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ, όρος ο οποίος διερευνάται αν υπηρετήθηκε στην υπόθεση πώλησης της Πανγαίας σε ξένο fund.

Συγκεκριμένα, το 2013 η διοίκηση της Εθνικής αποφάσισε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Πανγαίας, σε ποσοστό 66%, στο fund «Invel Real Estate», με έδρα την Ολλανδία. Η διαδικασία, όμως, η οποία ακολουθήθηκε, δέχτηκε πυρά από πολλές πλευρές, καθώς οι επικριτές της πώλησης ισχυρίζονται ότι επιτράπηκε στον αγοραστή «να μην καταβάλλει το πλήρες τίμημα», ως εξής:

-Φέρεται να συστήθηκε μία εταιρεία (όχημα ειδικού σκοπού – spv), κατά 100% ελεγχόμενη από το επενδυτικό fund. Αυτή η ενδιάμεση εταιρεία είχε σκοπό να πάρει δάνειο από την Εθνική, προκειμένου στη συνέχεια να χρηματοδοτήσει τη μητρική του, δηλαδή την Invel Real Estate, για να αγοράσει το 66% της Πανγαίας. Η Πανγαία, πριν από την εξαγορά, πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχε με ακίνητα καθαρής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ η Εθνική και με ακίνητα καθαρής αξίας 73,4 εκατ. ευρώ η Invel Real Estate. Η συμμετοχή του fund αντιστοιχούσε στο 7,4% του μετοχικού κεφαλαίου. Η εξαγορά του υπόλοιπου 58,6% (μέχρι το 66%) φέρεται να έγινε σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες με καταβολή μετρητών 160,50 εκατ. ευρώ, εξ ιδίων πόρων της Invel Real Estate και με δανεισμό από την ενδιάμεση θυγατρική της εταιρεία, ποσού 421 εκατ. ευρώ. Η ενδιάμεση εταιρεία είχε προηγουμένως λάβει ισόποσο ομολογιακό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.

Η ερμηνεία που δίδεται σε αυτή την τακτική είναι πως το Δημόσιο δεν εισέπραξε καν φόρους μεταβίβασης. Επίσης, το επιτόκιο του δανείου, που έλαβε η θυγατρική του αγοραστή από τον πωλητή, ήταν 2,7%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο της πιστοδοτικής αγοράς και πολύ μικρότερο από το επιτόκιο, που η ίδια η τράπεζα δανειζόταν, καθώς το μέσο επιτόκιο της εποχής κυμαινόταν στο 6%! Οι καταγγελίες επισημαίνουν ακόμα πως εκτός από τους ευνοϊκούς όρους για το δανειολήπτη και εν τέλει τον αγοραστή, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε μπροστά σε ένα ακόμα παράδοξο: να πληρώνει ενοίκιο για τα ακίνητα τα οποία πούλησε και συνέχιζε να μισθώνει, αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Η αγοραπωλησία έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με οριακή πλειοψηφία, όμως όπως λέγεται, υπήρξε μέλος του ΔΣ που διαφώνησε και παραιτήθηκε.

Οι ανακριτές αναμένεται να καλέσουν για κατάθεση με την ιδιότητα των υπόπτων μεγαλόσχημα στελέχη της ΕΤΕ και του ΤΧΣ.

Ανάμεσά τους, ο Δημήτριος Δημόπουλος, ψηλά στην ιεραρχία της Εθνικής Τράπεζας και ο στενότερος συνεργάτης και προσωπικός φίλος του τότε διευθύνοντος της ΕΤΕ, Αλέξανδρου Τουρκολιά, ο Πέτρος Χριστοδούλου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, που αποχώρησε το 2014, ο Γιώργος Ζανιάς που είχε αναλάβει την προεδρία της ΕΤΕ, ενώ είχε διατελέσει και υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, ο Αριστοτέλης Καρυτινός επικεφαλής της Εθνικής Ακινήτων και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία, ο Σταύρος Κούκος, πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων της Εθνικής, η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕ και ο πρώην πρόεδρος του ΤΧΣ, Χρήστος Σκλαβούνης ο οποίος ήταν και υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος για την ανάπτυξη που παρουσίασε μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/280366-Sto-skamni-gia-kakoyrgemata-steleche-tes-Ethnikes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...