Στο φως αδημοσίευτες επιστολές πολιτών προς τον πρώην Βασιλιά

Στο φως αδημοσίευτες επιστολές πολιτών προς τον πρώην Βασιλιά
Δεν είναι σκίτσα του μεγάλου Μποσταντζόγλου, είναι πραγματικά γράμματα απλών Ελλήνων και άλλα ανέκδοτα αρχεία του 20ου αιώνα, όπως ευχετήριες κάρτες, επιστολές και γράμματα που δείχνουν ότι το… ρουσφέτι στην Ελλάδα ήταν διαχρονικό.

«Μεγαλειόταται Βασιλεύ Κωνσταντίναι, καλημέρα σας. …θα σας παρακαλούσα θερμός να μου στέλναται μία δικής σας φωτογραφία οικογενιακός να την στολίσο στο δοματιάκι μου βλέποντας προϊ και βράδι για να ξεχνώ που βρήσκομαι στην ξενιτιά…» γράφει μία ανορθόγραφη γυναίκα από χωριό -το 1967-στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Τα κορίτσια της Παιδοπόλεως Μερίμνης στέλνουν τις πρωτοχρονιάτικες ευχές τους στην «δεύτερη μάννα» τους όπως αποκαλούν την βασίλισσα Φρειδερίκη, ένας μαθητής δωρίζει στον δικτάτορα Μεταξά ένα δολάριο για να συνδράμει στην προετοιμασία της πολεμικής αεροπορίας και ένας ψηφοφόρος στέλνει μία επιστολή-δήλωση πίστης στον Σπυρίδωνα Τρικούπη λίγο πριν από τις εκλογές του 1936.

Μέσα από ανέκδοτο αρχειακό υλικό του 20αι που προέρχεται από τα αρχεία πολλών πολιτειακών θεσμών και πολιτικών προσώπων, οι σχέσεις των πολιτών με τους πολιτικούς «διαβάζονται» για πρώτη φορά, αντίστροφα.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, με την υποστήριξη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και τη συμβολή της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, παρουσιάζουν την έκθεση αρχειακού υλικού «Αρχεία, πολίτες και πολιτικοί – Μια άλλη ανάγνωση της σχέσης πολιτών και πολιτικών», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Θέλουμε να δείξουμε την πολιτική κουλτούρα, πώς αντιλαμβάνονται, δηλαδή, απλοί άνθρωποι τη σχέση τους με την πολιτική και την εξουσία, από την οποία περιμένουν τα πάντα» σχολιάζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής Ιστορίας, Νίκος Καραπιδάκης, πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

«Από το να εκφράζουν τον πόνο τους και το παράπονό τους μέχρι το κλασσικό ρουσφέτι, αν και αποφύγαμε να επικεντρωθούμε στην έννοια της πελατειακής συναλλαγής. Άλλωστε δεν αποτελούν μόνο ελληνικό φαινόμενο» ξεκαθαρίζει ο ίδιος, σημειώνοντας: «Υπάρχουν και σε αντίστοιχα ξένα αρχεία, ίσως λιγότερα σε ποσότητα αιτήματα διορισμού δημοσίων υπάλληλων, αλλά πάντως ρουσφέτια».

Η έκθεση «Αρχεία, πολίτες και πολιτικοί» θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου. Διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία και με τη συμβολή της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Το στήσιμο της έκθεσης, επιμελείται ο σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ.

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Μασσαλίας 22 – Κολωνάκι, τηλ.: 210 3680000. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή: κλειστά.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...