Στο 22% το πρόστιμο για όσους μαζέψουν λιγότερες αποδείξεις

Στο 22% το πρόστιμο για όσους μαζέψουν λιγότερες αποδείξεις
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα της Πέμπτης σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο, με τη συμμετοχή του υπουργού Γ.Στουρνάρα, του υφυπουργού Γ.Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χ.Θεοχάρη και του σύμβουλου του κ. Στουρνάρα σε θέματα φορολογίας Ν.Καραβίτη.

Στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη δήλωσε πως συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες του φορολογικού και ότι ο ο κ. Στουρνάρας έδωσε εντολή για ένα απλό σύστημα για τις αποδείξεις. Το ίδιο στέλεχος άφησε να εννοηθεί ότι το πέναλτι που θα επιβάλλεται σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι συλλέγουν λειψές αποδείξεις θα ανέρχεται στο 22%.

Οι φορολογούμενοι θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ωστόσο, όσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα έχουν πέναλτι φόρου που θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετήσιου δηλωθέντος ή ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος.

Σε ερώτηση για το εάν το πέναλτι θα ανέρχεται στο 10% ή στο 22% το στέλεχος άφησε να εννοηθεί πως θα είναι το ανώτατο.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε πως ο εισπρακτικός στόχος από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012 έχει επιτευχθεί καθώς συγκεντρώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 1,052 δισ. ευρώ, έναντι 1,048 πέρυσι. Ο ίδιος χαρακτήρισε φυσιολογική την μεγάλη κάμψη των εσόδων από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και εκτίμησε πως σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Τέλος, στη σύσκεψη εξετάσθηκε και ο φόρος υπεραξίας επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

OIKONOMIA
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...