Στο 6,2% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2012

Στο 6,2% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2012
Στο 6,2% διαμορφώθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 6,5%.

Για το σύνολο του έτους, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 7% ή και παραπάνω.

Άλλωστε τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε βαθιά κρίση.

Στην οικοδομή, πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της οικονομίας, οι νέες άδειες μειώθηκαν κατά 31,2% το Μάιο. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ανεργία σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό (23,1%) τον ίδιο μήνα.

Στη βιομηχανία, η παραγωγή σημείωσε οριακή αύξηση τον Ιούνιο, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκε κατά 45,8%.

Ακόμα, ενδεικτική της κατακόρυφης πτώσης της εγχώριας ζήτησης είναι και το γεγονός ότι οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 18,2% τον Ιούνιο.

Όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ α΄τριμήνου αναθεωρήθηκαν με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.

Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης και τη διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 – 2ο τρίμηνο 2012) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Έτσι, τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα.

OIKONOMIA
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...