«Στραγγαλισμό», της ενοικίασης κατοικιών σε τουρίστες, βλέπει η ΠΟΜΙΔΑ

 «Στραγγαλισμός εν τη γενέσει» του νέου θεσμού των «μισθώσεων διαμοιρασμού» όπως θα ονομάζονται οι βραχυχρόνιες (τουριστικές) μισθώσεις κατοικιών, προμηνύεται με τις διατάξεις του σν που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, μαζί με άλλα προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς». Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε ανακοίνωση της.

 Συγκεκριμένα, επικαλείται πληροφορίες που έχει συλλέξει, που δείχνουν ότι οι νέες ρυθμίσεις για το θέμα αυτό θα προβλέπουν: 

 -Κάθε ιδιοκτήτης – φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να εκμισθώνει το πολύ έως δύο ιδιοκτησίες του!

 -Θα μπορεί να τις εκμισθώνει το πολύ μέχρι 60 ημέρες το χρόνο, για πόλεις με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, και έως 90 ημέρες για τις μεγαλύτερες!

 -Θα του απαγορεύεται απόλυτα η προσφορά οποιασδήποτε υπηρεσίας προς τους ενοικιαστές κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.

 -Θα φορολογείται με τέλος διανυκτέρευσης, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ, άν όμως οι ετήσιες εισπράξεις του υπερβούν το ποσό των 12.000€, θα πρέπει να κάνει έναρξη στη Δ.Ο.Υ. ως “επιχειρηματίας”, πράγμα οικονομικά απαγορευτικό και αδύνατο για όλους τους συνταξιούχους και όσους έχουν επαγγελματικό ή υπηρεσιακό ασυμβίβαστο! 

 -Σε κάθε περίπτωση δεν καταργείται και παραμένει σε ισχύ η διάταξη-καρμανιόλα του τεκμηρίου του άρθρου 21 παρ. 3 του ΚΦΕ περί “επιχειρηματικών συναλλαγών” κατόπιν τριών ομοειδών συναλλαγών εντός διετίας, το οποίο ορίζει ότι:

 Η Ομοσπονδία, τονίζει ότι «απορεί γιατί οι υπεύθυνοι δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε ποσοτικός ή ποιοτικός περιορισμός που θα επιβληθεί σε μια αγορά που από τη φύση της είναι αδύνατο να ελεγχθεί, θα οδηγήσει νομοτελειακά και εξ ορισμού στην παρανομία και τη φοροδιαφυγή!».

 Μάλιστα, επισημαίνεται ότι στη χώρα μας «έχουμε ποσοστό κενών κατοικιών 35% (το υψηλότερο στην Ευρώπη) και συνεπώς είναι καθαρή πρόφαση ότι οι περιορισμοί αυτοί τίθενται δήθεν υπέρ των εγχώριων ενοικιαστών κατοικιών».

 Τέλος αναφέρει  ότι η μοναδική αλλά και πλέον απαραίτητη προυπόθεση, η οποία φαίνεται ότι απουσιάζει από τη ρύθμιση, ως δήθεν … αυτονόητη,  είναι η υποχρεωτική και πλήρης ασφάλιση των ενοικιαζομένων κατοικιών όχι μόνον για ζημιές των ιδίων αλλά και των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών των κτιρίων και των κοινοχρήστων μερών τους, αλλά και η ασφάλιση της αστικής ευθύνης έναντι παντός κινδύνου.  

 Καταλήγοντας η Ομοσπονδία αναφέρει ότι πρέπει να αντιληφθούν όλοι «ότι ουδείς ιδιοκτήτης πρόκειται να γίνει πλούσιος από τη δραστηριότητα αυτή. Η ομαλή λειτουργία των μισθώσεων αυτών είναι απόλυτα απαραίτητη, όχι μόνον για την πληρότητα του τουριστικού προιόντος της χώρας μας, αλλά και γιατί αποτελεί τη μοναδική διέξοδο και ελπίδα πάμπολλων ιδιοκτητών κατοικιών σε όλη τη χώρα, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές δανειακές και φορολογικές (ΕΝΦΙΑ κλπ.) υποχρεώσεις τους!»   

 «Δυστυχώς ο ουσιαστικός διάλογος για την κατάστρωση του νέου αυτού θεσμού που μπορεί να φέρει τεράστιο όφελος στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας, φαίνεται ότι έγινε αποκλειστικά με αυτούς που δεν θέλουν τη λειτουργία του νέου αυτού θεσμού, γι΄αυτό και οι σχετικές ρυθμίσεις, που ελπίζουμε να επανεξεταστούν, εκ των πραγμάτων θα τον «στραγγαλίσουν εν τη γενέσει του»…», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...