Στρατώνι: Μία εικόνα, χίλιες λέξεις…

Στρατώνι: Μία εικόνα, χίλιες λέξεις...
Μία είδηση που σίγουρα θα φέρει ανακούφιση είναι ότι η ρύπανση δεν είναι στις Σκουριές αλλά 5 χμ πιο μακρυά και πιο συγκεκριμένα στο Στρατώνι! 
Η φωτογραφία που έχει  κυκλοφορήσει  στο Τwitter με το hashtag #skouries  απεικονίζει το σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης που έχει δημιουργήσει στην περιοχή της Χαλκιδικής  η υπάρχουσα   μεταλλευτική δραστηριότητα. Σε ολόκληρη την περιμετρική ζώνη του Στρατωνίου υπάρχουν διάσπαρτοι  σωροί θειούχων μεταλλευμάτων,  μεταλλευτικών αποβλήτων και “στείρων” που  δρουν  σαν μόνιμες πηγές ρύπανσης των υδάτων και των εδαφών. 

Επιπλέον οξύτητα (άρα ρύπανση) δημιουργείται από τις διάσπαρτες αποθέσεις εξορυκτικών υλικών και κυρίως από τους χώρους απόθεσης Καρακόλι και Σεβαλιέ, μεταξύ Στρατωνίου και Στρατονίκης, όπου βρίσκονται περίπου 3 εκατ τόνοι τοξικών αποβλήτων.

“H περιοχή με την υψηλότερη ρύπανση από μόλυβδο, ψευδάργυρο και χαλκό είναι ο βυθός κοντά στις εγκαταστάσεις φόρτωσης της μεταλλευτικής δραστηριότητας (εργοστάσιο επίπλευσης) στον όρμο του Στρατωνίου. Συγκεκριμένα η βορειοδυτική πλευρά του κόλπου της Ιερισσού είναι ένα από τα πλέον ρυπασμένα σε μόλυβδο και ψευδάργυρο παράκτια οικοσυστήματα στην ανατολική Μεσόγειο”.  

Και όμως  η παραλία Στρατωνίου  έχει πάρει 3 φορές Γαλάζια Σημαία. Ένας λογικός άνθρωπος θα αναρωτιόταν μα πως είναι δυνατόν να μην τα γνωρίζει αυτά τα πράγματα το ΥΠΕΚΑ που απονέμει τις “Γαλάζιες Σημαίες”; Kι όμως είναι! Το ΥΠΕΚΑ (και το ΥΠΕΧΩΔΕ παλιότερα) έχει αναθέσει τη διαχείριση του προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στην ΜΚΟ “Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης”. Όπως είναι φανερό από τη σχετική σελίδα της ΕΕΠΦ, τα κριτήρια για την απονομή της “Γαλάζιας Σημαίας” έχουν σχέση κυρίως με την παροχή υπηρεσιών στους λουόμενους – ναυαγοσώστες, πρώτες βοήθειες, κάδους απορριμμάτων, προσβασιμότητα, περιβαλλοντική εκπαίδευση(!).

Για την ποιότητα των υδάτων, η ΕΕΠΦ παίρνει τα στοιχεία από το “Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας” που καταρτίζεται από τη Γενική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ. Δεν γίνονται, δηλαδή,  μετρήσεις για βαρέα μέταλλα ούτε στο νερό ούτε στα ιζήματα της παραλίας και του πυθμένα. Τυπική προϋπόθεση για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας είναι “να μην απορρίπτονται βιομηχανικά ή αστικά απόβλητα”.

Επιπρόσθετα σε  όλα αυτά, έρχεται και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που  θα “απορρυπάνει” το Στρατώνι και θα “σταματήσει” την όξινη απορροή. Αυτό που αποκρύπτει όλη αυτή η φιλολογία περί της  “απορρύπανσης” που θα κάνει η εταιρεία είναι ότι στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το Καρακόλι θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων για 20 εκατ. τόνους! Αυτά τα νέα απόβλητα που θα  φορτώσει η εταιρεία θα προέλθουν από  τις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες που προγραμματίζονται, δηλαδή από το ξεκοίλιασμα του Κάκαβου.

Το καλό είναι ότι η  “ανάπτυξη” στην Χαλκιδική συνεχίζεται…

{youtube}tlkruNRJJqw{/youtube}

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...