«Στριμώχνεται» ο Ερντογάν στη Συρία: Ζητά παρέμβαση Μακρόν και Μέρκελ

«Στριμώχνεται» ο Ερντογάν στη Συρία: Ζητά παρέμβαση Μακρόν και Μέρκελ
«Στριμώχνεται» ο Ερντογάν στη Συρία: Ζητά παρέμβαση Μακρόν και Μέρκελ


21/02/2020 – 15:16

Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να αναλάβουν «συγκεκριμένες ενέργειες» για να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή» στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τους δύο ηγέτες.

«Ο πρόεδρός μας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στην Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ -όπου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση με την υποστήριξη της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και να έρθουν στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης Τουρκία, Ρωσία και Συρία- πρέπει να σταματήσουν.

Χθες Πέμπτη, Μακρόν και Μέρκελ συνομίλησαν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και του εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ιντλίμπ, ενώ του ζήτησαν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Η στάση των Ευρωπαίων

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν να σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιεί ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του στην επαρχία Ιντλίμπ, να υπάρξει μόνιμη εκεχειρία και να δοθούν εγγυήσεις για την προστασία των αμάχων.

Με το «βλέμμα» στις ΗΠΑ η Άγκυρα: Στείλτε μας τα Patriot

Στο μεταξύ, η Άγκυρα που προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο, καλεί τις ΗΠΑ να την προμηθεύσει με το σύστημα Patriot παρότι την ίδια ώρα διαμηνύουν ότι δεν αλλάζει τίποτα με την προμήθεια των ρωσικών S-400.

«Οι ΗΠΑ τονίζουν στις ανακοινώσεις τους ότι μας στηρίζουν στο Ιντλίμπ. Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι Αμερικανοί στρατιώτες μπορεί να εμφανιστούν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λάβουμε στήριξη με την μορφή συστοιχιών Patriot, ίσως από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στο CNN Turk.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...