Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις (Εικόνες)

Με αφορμή τα 76 χρόνια από την εισβολή των ναζί στην Ελλάδα

Συγκέντρωση έξω από τον χώρο ιστορικής μνήμης του 1941-1944, στην πλατεία Κοραή, πραγματοποίησαν οι Πανελλήνιες Αντιστασιακές Οργανώσεις ζητώντας να καταβληθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις.

Με σύνθημα «να πληρώσει η Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα»
η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και τον Πανελλαδικό Σύνδεσμο Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ) διαδήλωσαν εκεί όπου βασανίστηκαν χιλιάδες Ελλήνων από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής (σ.σ. τότε έδρα του γερμανικού φρουραρχείου «Κομαντατού» στην Αθήνα).

Οι συγκεντρωμένοι, στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία και συμβολικό αποκλεισμό της γερμανικής πρεσβείας, όπου αντιπροσωπεία τους εισήλθε στο κτήριο προκειμένου να καταθέσει ψήφισμα.

Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους η διαμαρτυρία αυτή  «ως στόχο έχει να αναδείξει το γεγονός ότι εβδομήντα έξι χρόνια μετά την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας από το Γ’ Ράιχ, το μείζον ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν έχει επιλυθεί, ενώ δεν έχει, καν, υπογραφεί η επιβαλλόμενη Συνθήκη Ειρήνης
μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας».

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου δεν ήταν τυχαία, αφού σαν χθες πριν από 76 χρόνια τα χιτλερικά στρατεύματα εισέβαλλαν στην Ελλάδα.

Τη συμπαράστασή της και τη στήριξη στην κινητοποίηση εξέφρασε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR). Ο γενικός γραμματέας της FIR Ούλριχ Σνάιντερ απέστειλε και χαιρετισμό, στον οποίο αναφέρει περιεκτικά τους λόγους που υπάρχει αδικία σε βάρος της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα εξηγεί ότι «Με μια εφάπαξ δόση του ασήμαντου ποσού των 115 εκατ. γερμανικών μάρκων, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βόννης στις 18.3.1960, το γερμανικό κράτος προσπάθησε να βάλει τέλος στις διεκδικήσεις. Αλλά οι αποζημιώσεις που χρεωστάει το γερμανικό κράτος έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία, όπως τεκμηρίωσε η Συνδιάσκεψη της ΠΕΑΕΑ -με τη στήριξη του FIR- το 2014 στο Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα: ‘Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα στις 14.3.1942, ύψους 3,5 δισ. αμερικανικών δολαρίων σε τιμές του 1938. Πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις για τις ζημιές που προξένησαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, που αναγνωρίστηκαν από τη Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβριος 1945 – Ιανουάριος 1946), ύψος 7.181 εκατ. αμερικανικών δολαρίων, σε τιμές του 1946. Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και τα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων. Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/278276-Sygkentrose-diamartyrias-gia-tis-germanikes-apozemioseis-Eikones ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...