Συγκρότηση ανώτατου ελληνο-σερβικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Επίσκεψη στο Βελιγράδι

Τη συγκρότηση ανώτατου συμβουλίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία με στόχο την προώθηση κοινών επιχειρηματικών σχεδίων συμφώνησαν στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, κατά το χαιρετισμό του στο ελληνο-σερβικό επιχειρηματικό φόρουμ, η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα γίνει την Άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.

Στην ατζέντα αυτής της πρώτης συνεδρίασης θα περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα μεταξύ της Θεσσαλονίκης και του Βελιγραδίου που μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για κοινά επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Ο κ. Τσίπρας στο χαιρετισμό του έκανε γενικές αναφορές στις διαχρονικά καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σερβία και Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις και διαχρονικές αξίες.

Η Ιστορία έχει καταγράψει κοινούς αγώνες των λαών μας. Προφανές συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί η γεωστρατηγική τοποθέτησή μας επί των διαδρόμων μεταφορών και ενέργειας μεταξύ Ευρώπης, Ανατολής και Ασίας.

Θεωρώ σημαντικό να μοιραστώ μαζί σας, αυτές τις σκέψεις, θεωρώ ότι η ελληνοσερβική επιχειρηματική κοινότητα αποτελεί πυρήνα σύζευξης που μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη. Οι δυνατότητές μας στον τομέα των δομικών υλικών, στο διατροφικό τομέα, στην ενέργεια, είναι πολύ μεγαλύτερες, παρουσιάζονται μεγαλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον.

Αποφασίσαμε τη συνδιοργάνωση ενός ανώτατου συμβουλίου ανάμεσα στις δύο χώρες που την Άνοιξη να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθούν δύο σημαντικά οράματα που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα:

Σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι που μπορεί να αποτελέσει συνδετήριο άξονα επιχειρηματικών εγχειρημάτων με την Ελλάδα να αποτελεί διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο. Το δεύτερο σημαντικό είναι η αξιοποίηση των ποταμιών μας για τις μεταφορές».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην ελληνοσερβική οικονομική κοινότητα σημείωσε ότι είναι αναγκαίο «να έχουμε όραμα για τις χώρες μας, να σχεδιάζουμε μαζί. Η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητας ήταν είναι και θα είναι παρούσες στα Βαλκάνια και τη Σερβία.

Η διοργάνωση του σερβο-ελληνικού φόρουμ αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα. Είμαστε ζωτικοί εταίροι και αρωγοί: Οι επιχειρηματίες μας είναι ανοιχτοί σε νέα εγχειρήματα, είμαι σίγουρος για την αδιάλειπτη εξέλιξη των σχέσεών μας.

Η Ελλάδα ήταν συντελεστής και συμπαραστάτης σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας στη Σερβία. Κάνουμε μαζί νέο δυναμικό ξεκίνημα, ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να χαιρετίσω το φόρουμ και καλές δουλειές σε όλους σας».

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι ανάμεσά σας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σέρβο Πρωθυπουργό, τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όλους τους παριστάμενους εδώ από τη σερβική κυβέρνηση, αλλά κυρίως την πολυπληθή παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου της Σερβίας και της Ελλάδας σε αυτό το εξαιρετικά επιτυχημένο σερβο-ελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ. Άλλωστε, η πολυπληθής παρουσία επιχειρηματιών και από τις δύο πλευρές το μαρτυρά, το επιβεβαιώνει.

Και ήθελα να ξεκινήσω, λέγοντας ότι είναι πραγματικά εξαιρετική τιμή να βρίσκομαι εδώ, όχι μόνο γιατί γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει φίλους, αλλά και γιατί γνωρίζω πολύ καλά, όπως και εσείς γνωρίζετε, ότι αυτό το συναίσθημα που έχουν οι Έλληνες για τους Σέρβους και οι Σέρβοι για τους Έλληνες, που έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, μπορεί να μετουσιωθεί σε ενεργητική δύναμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο τις χώρες μας, αλλά και τα Βαλκάνια σε μια διαφορετική προοπτική.

Η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν να ανοίξουν δρόμους για μια άλλη προοπτική συνολικά στα Βαλκάνια. Και αυτό στις μέρες μας, τις μέρες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, περνά μέσα από κοινά επιχειρηματικά projects.

Πιστεύω ότι οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μας σε πολιτικό, κοινωνικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό επίπεδο, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Και θα έλεγα ότι αυτό είναι το όραμα μιας αρχιτεκτονικής που εδράζεται στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των χωρών, στη συνεργασία των λαών, αλλά βεβαίως και στη συνεργασία των οικονομικών παραγόντων. Το όραμα μιας αρχιτεκτονικής που θέτει στο επίκεντρο την ευημερία και την ανόρθωση του επιπέδου διαβίωσης των κοινωνιών, μιας αρχιτεκτονικής που ενθαρρύνει τον εκσυγχρονισμό των διαρθρωτικών δομών των οικονομιών μας, που στοχεύει στην αναπτυξιακή τροχιά των οικονομιών μας και στη συντεταγμένη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προσανατολίζει και οριοθετεί τα Βαλκάνια, τα πολύπαθα Βαλκάνια στο διάβα της ιστορίας ως πεδίο σταθερότητας, αλλά και ζώνης οικονομικής ανάπτυξης.

Πιστεύω ότι, στη σημερινή συγκυρία, αυτό αποτελεί το κρίσιμο διακύβευμα των Βαλκανικών χωρών και αυτή είναι η κρίσιμη συνεισφορά της ελληνο-σερβικής φιλίας και συνεργασίας.

Θέλω να επισημάνω ότι Σερβία και Ελλάδα μοιράζονται κοινές απόψεις και  κοινές αξίες, που τις τοποθετούν διαχρονικά στην ίδια μεριά του ποταμού.

Η Ιστορία μας έχει καταγράψει τους κοινούς αγώνες των λαών μας, ενώ σήμερα οι χώρες μας αποτελούν εγγύτατους, κρίσιμους διαδοχικούς κρίκους στην αλυσίδα του οικονομικού γίγνεσθαι της Ν.Α. Ευρώπης, με προφανές συγκριτικό πλεονέκτημα τη γεωστρατηγική τοποθέτησή μας επί των διαδρόμων μεταφορών, ενέργειας και εμπορικών συναλλαγών  μεταξύ Ευρώπης και των χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ασίας.

Και γι΄ αυτό το λόγο, θεωρώ σημαντικό να μπορώ να μοιραστώ μαζί σας με την επιχειρηματική κοινότητα, τους εκπροσώπους της ελληνο-σερβικής επιχειρηματικής κοινότητας, αυτές τις σκέψεις. Γιατί θεωρώ ότι η ελληνο-σερβική επιχειρηματική κοινότητα συνθέτει τον πυρήνα μιας στενής, σφαιρικής οικονομικής σύζευξης, που μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη στον επιχειρηματικό, τραπεζικό και επενδυτικό χάρτη της Σερβίας.

Πιστεύω ότι οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. Οι δυνατότητές μας για βελτίωση της επιχειρηματικής συνεργασίας στην ενέργεια, τις μεταφορές, τον τομέα των δομικών υλικών, τον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα, τον διατροφικό τομέα, πιστεύω ότι είναι πολύ μεγαλύτερες.

Παρουσιάζονται ευρείες προοπτικές στο μέλλον και γι΄ αυτό το λόγο σήμερα αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς να προχωρήσουμε γρήγορα στη συγκρότηση και διοργάνωση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, το οποίο ευελπιστούμε την προσεχή Άνοιξη να λάβει χώρα, στην πρώτη του συνεδρίαση, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Και θεωρούμε ότι ο άξονας Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη μπορεί στο μέλλον να γίνει ένας άξονας ουσιαστικής συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και προόδου για τις χώρες μας, για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Γι΄αυτό σκεφτήκαμε να θέσουμε επί τάπητος, στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, δύο σημαντικά projects, δύο οράματα –θα έλεγα- που μπορούν να αλλάξουν τη γεωγραφία της περιοχής.

Διότι πιστεύουμε βαθιά ότι η γεωγραφία των Βαλκανίων δεν πρέπει να αλλάζει πια με παρεμβάσεις, επεμβάσεις και πολέμους, αλλά πρέπει να αλλάζει με θετικό τρόπο, με δημιουργικό τρόπο μέσα από την ανάπτυξη, μέσα από την κοινή προώθηση υποδομών, που θα φέρουν τις δύο χώρες και τις δύο οικονομίες πιο κοντά.

Γι αυτό και θα συζητήσουμε τον σιδηροδρομικό άξονα Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη, που μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου άξονα διασύνδεσης που θα αφορά το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή, τον Πειραιά με το Βελιγράδι και άρα θα είναι ο συνδετήριος άξονας δυο πολύ σημαντικών οραματικών εγχειρημάτων.

Της σύζευξης της Ελλάδας, ως κόμβο διαμετακομιστικό με την Ασία και την Μέση Ανατολή με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και της Σερβίας ως γέφυρας, ανάμεσα στην Ανατολική και την Δυτική Ευρώπη. Και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της πρωτοβουλίας της Κίνας “one belt one road”, που έγκειται στην  διαμετακομιστική εμπορική συνεργασία των χωρών που βρίσκονται στο διάβα του πάλε ποτέ δρόμου του μεταξιού.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό όραμα πέραν του σιδηροδρομικού άξονα είναι η δημιουργία ποτάμιων μεταφορών, αξιοποιώντας τα ποτάμια μας και άρα δημιουργώντας ένα νέο άξονα μεταφοράς και επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Τα λέω αυτά φίλες και φίλοι, διότι θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να σχεδιάζουμε μαζί, να έχουμε όραμα για τις σχέσεις των χωρών μας, να οικοδομούμε από κοινού την συνανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά ταυτόχρονα να βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι στην σταθερότητα και στην ειρήνη σε μία πολύπαθη περιοχή.

Από την πλευρά μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες στην Σερβία. Παρούσες και ενεργές. Και η σημερινή πολυάριθμη παρουσία επιχειρηματιών στο Ελληνοσερβικό Φόρουμ αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα αυτής της προοπτικής.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε ζωτικοί εταίροι και αρωγοί στην σημαντική πορεία σας. Οι επιχειρηματίες μας είναι έτοιμοι και ανοικτοί σε νέες συνεργασίες, επενδυτικά εγχειρήματα και μεγέθυνση των οικονομικών συναλλαγών μας στην βάση της προώθησης αμοιβαίων συμφερόντων. Είμαι σίγουρος για τα εχέγγυα της αδιάλειπτης εξέλιξης των σχέσεων μας που αντανακλούν μία πολύπλευρη στρατηγική σύγκλιση. Γιατί η Ελλάδα ήταν διαχρονικά σύμμαχος, συντελεστής και συμπαραστάτης σε κρίσιμες φάσεις της ιστορικής πορείας αλλά και της αναπτυξιακής τροχιάς της Σερβίας. Πόσο μάλλον όταν μας συνδέει η αρχή της συμπληρωματικότητας και της συνέχειας στον ευρύτερο γεωοικονομικό χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις και με την ελπίδα ότι σήμερα κάνουμε μαζί ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα στις ιστορικές μας σχέσεις, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση σας να χαιρετίσω το Φόρουμ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις συνεργασίες, αλλά και καλές δουλειές σε όλους σας.

Να είστε καλά.

 

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...