Συγχαρητήρια Κομισιόν στην Ελλάδα για την διαχείριση του ΕΣΠΑ

Εύσημα Κρέτσου για την υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης!

Με την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, έλαβαν τα εύσημα της Κομισιόν κατά την συνάντηση τους με την Επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Η Επίτροπος  συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την κυβέρνηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ.

Η Κορίνα Κρέτσου, έδειξε την ικανοποίησή της για την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Απέδωσε επίσης τα εύσημα στην ηγεσία του Υπουργείου για την υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης για το 2016 από το νέο ΕΣΠΑ (11,35% έναντι στόχου 7%) και δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ περήφανη για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, καθώς στήριξε από την αρχή τις προσπάθειες της χώρας για τη διασφάλιση και αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Από την πλευρά του υπουργείου, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, οι δυο υπουργοί ευχαρίστησαν την Επίτροπο και δήλωσαν ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα που απέφερε η στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για τις επιδόσεις της χώρας στην εκτέλεση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και για την πορεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Παπαδημητρίου: Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, η αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης

 «Η κυβέρνηση υλοποιεί μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική με ξεκάθαρο προσανατολισμό σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης», δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου,  ο οποίος στη συνέχεια, προσέθεσε ότι «αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, τα νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το EquiFund, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο), εστιάζουμε στην υγιή, δυναμική και εξωστρεφή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ενισχύοντας καινοτόμους τομείς που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ώστε οι πόροι που διοχετεύονται να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

Για την κυβέρνηση αποτελεί «κεντρική στρατηγική επιλογή», η αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, «ιδίως του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και η συγκράτηση της μεταναστευτικής εξόδου».

Χαρίτσης: Μονόδρομος για την Ευρώπη, να αμβλυνθούν οι ανισότητες στα κράτη

 Ο «υπουργός ΕΣΠΑ», Αλέξης Χαρίτσης εστίασε την παρέμβαση του στις Πολιτικές Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν σταθερά τις Πολιτικές Συνοχής της Ένωσης και διεκδικούν τη διεύρυνση και την εμβάθυνση του πολιτικού πλαισίου της αλληλεγγύης και των προγραμμάτων συνοχής των Διαρθρωτικών Ταμείων, ώστε να αμβλυνθούν οι μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη και να συγκλίνουν πραγματικά οι οικονομίες τους». Η επιλογή αυτή, υπογράμμισε, «είναι μονόδρομος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει διατηρήσει την ενότητα της και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή των χωρών μελών της, σε μία συγκυρία μάλιστα που ισχυροποιούνται επικίνδυνα οι κεντρόφυγες τάσεις στο εσωτερικό της».

Άγριος «καυγάς» Κρέτσου – Κωνσταντοπούλου, στο Γκάζι!

 Παρά το καλό κλίμα, η κυρία Κρέτσου, ήταν μαγνήτης σχολίων και αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Ένα περίεργο επεισόδιο εξελίχθηκε με πρωταγωνιστές  Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου και την πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Γκάζι. Η εκδήλωση είχε θέμα την περιφερειακή πολιτική και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, και συνολικά την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, μετά το Brexit.

Ενώ είχε ξεκινήσει η εκδήλωση, η κυρία Κωνσταντοπούλου διέκοπτε συνεχώς τις τοποθετήσεις των ομιλητών από την αρχή,  έλαβε το λόγο και εξαπέλυσε άγρια  επίθεση στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορώντας την Επίτροπο για επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα και την καταστροφή της οικονομίας που έχει, όπως είπε, οδηγήσει σε πολλές αυτοκτονίες.

Η Επίτροπος Κρέτσου, απάντησε σε έντονο ύφος και εμφανώς εκνευρισμένη, στην πρώην πρόεδρο της Βουλής ότι μόνο φωνάζει ώστε να αυτοπροβάλεται. Στην συνέχεια, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ευθύνεται για την κατάσταση στην Ελλάδα, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα «προσκαλώντας» την κυρία Κωνσταντοπούλου, στη Ρουμανία «Αν δεν σας αρέσει η κατάσταση στην Ελλάδα να πάτε στη χώρα μου, στη Ρουμανία, να δείτε εκεί πώς ζουν οι άνθρωποι» είπε η Κορίνα Κρέτσου.

Απαντώντας, η Κορίνα Κρέτσου δήλωσε σοκαρισμένη από την επίθεση που δέχθηκε, καθώς η ίδια ανήκει στην επιτροπή «Γιούνκερ» που έχει κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την Ελλάδα. «Εγώ προέρχομαι από μια πραγματικά φτωχή χώρα, τη Ρουμανία. Εκεί οι άνθρωποι πεθαίνουν απ΄τη φτώχια».

Στην συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είπε, ότι η Επιτροπή δεν επιβάλλει τίποτα, καμία πολιτική, αντίθετα, τα μέτρα που εφαρμόζονται  ψηφίσθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή το 2015, όταν ήταν Πρόεδρος η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μίνι διπλωματικό επεισόδιο ΚΚΕ – Κομισιόν!

Νωρίτερα, προηγήθηκε ένα άλλο επεισόδιο,  κατά την διάρκεια συνεδρίασης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών στη Βουλή. Μετά την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, όπου έκανε λόγο για «υποκριτική» στάση της ΕΕ απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα στην Ευρώπη, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί προσβολές και δεν μπορεί να δεχθεί την κατηγορία πως είναι «υποκρίτρια».

Ο κ. Καραθανασόπουλος, είπε ότι  «το ΚΚΕ, είναι πραγματικά υπερήφανο για τα τεράστια επιτεύγματα, τα οποία γνώρισε η ανθρωπότητα, στις χώρες όπου οικοδομούταν ο σοσιαλισμός, για τα τεράστια επιτεύγματα, των λαών των σοσιαλιστικών χωρών. Η ΕΕ αποτελεί τον θύτη των λαών και και τον παράγοντα της αύξησης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος. Από αυτή την άποψη, αποτελεί μόνο υποκρισία η ανησυχία της για την κρίση του προσφυγικού».

Κρέτσου: Μεγάλωσα χωρίς θέρμανση λόγω κομουνισμού

 Σε αυτό, η Επίτροπος της Κομισιόν, απάντησε ότι  «πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Να μου λέτε, ότι είμαι υποκρίτρια επειδή δεν πιστεύω στον κομμουνισμό, δεν είναι δίκαιο. Δεν ζήσατε σε χώρα που είχε δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα και μόνο. Δεν ζήσατε σε χώρα, όπου εγώ έμαθα από τη σχολή, ότι έχουμε μηδέν βαθμούς. Δεν μπορώ να συμφωνήσω, λοιπόν, με τις απόψεις σας. Λυπάμαι. Δεν είμαι υποκρίτρια, σας σέβομαι. Σέβομαι όλες τις απόψεις σας. Εγώ την αγαπώ την Ελλάδα, αλλά δεν δέχομαι να βρίσκομαι στην Ελλάδα και να με προσβάλουν».

 Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ, ξήγησε ότι «Προσωπικά, δεν αναφέρθηκα στην κυρία Επίτροπο. Το «υποκριτικά» δεν ξέρω πως μεταφράστηκε, αλλά το είπα για την πολιτική της Ε.Ε. όσον αφορά τους μετανάστες, που από την μια μεριά συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και από την άλλη λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με το μεταναστευτικό.  Εκεί τοποθέτησα την υποκρισία και όχι σε προσωπικό ζήτημα ή το πώς αυτή αντιλαμβάνεται ορισμένα ζητήματα».

 Δουζίνας και Κρέτσου,  Νέρωνας και … Καζατζάκης

 Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίος Δουζίνας,  έκανε λόγω για έντονο σκεπτικισμό απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα, είπε ότι  διαβάζοντας, «στη Λευκή Βίβλο τα πέντε σενάρια και το τρίτο για παράδειγμα, που συμφωνήθηκε από τους τέσσερις Προέδρους στη Βερσαλία και από τη διακήρυξη της Ρώμης, όλα αυτά μου θύμισαν την πολύ γνωστή η ιστορία του Αυτοκράτορα Νέρωνα, που όταν είδε τη Ρώμη να καίγεται, θυμήθηκε την Τροία».

 Η κυρία Κρέτσου απάντησε «δεν θα μιλήσω για τον Νέρωνα, αλλά θα μιλήσω για τον Έλληνα συγγραφέα, τον Καζαντζάκη, τον οποίο, πολύ αγαπώ. Ο Καζαντζάκης λοιπόν, είπε ότι όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, μπορούμε να αλλάξουμε τα μάτια, με τα οποία βλέπουμε την πραγματικότητα. Επομένως, πρέπει να έχουμε ελπίδα, διότι, εναλλακτική δεν υπάρχει. Εάν δεν έχουμε ελπίδα, θα πεθάνουμε. Εν πάση περιπτώσει, ο Καζαντζάκης είπε και κάτι άλλο, ότι για να πετύχουμε θα πρέπει πρώτα να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/278107-Sygchareteria-Komision-sten-Ellada-gia-ten-diacheirise-toy-ESPA ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...