Συμφωνία τον Ιούλιο θέλουν οι δανειστές για να εκβιάσουν για περισσότερα μέτρα!

Τρικλοποδιές δανειστών, λίγο πριν το Eurogroup! – Τι θα γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας!  

Αυτός είναι ο «Χάρτης της Συμφωνίας», κυβέρνησης και δανειστών, για να διαψευσθούν οι «Κασσάνδρες» και να προλάβει η Ελλάδα, το τραίνο της Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο τη Δευτέρα, άμεση επιστροφή των τροικανών στην Αθήνα, προετοιμασία του Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία), 10 ημέρες για να ψηφιστούν τα μέτρα και τέλος στο σίριαλ της β’ αξιολόγησης, με  έκτακτο Eurogroup, εντός Μαρτίου!

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, «τρικλοποδιές», βάζουν όσοι επωφελούνται από την παράταση της κρίσης, εντός και εκτός συνόρων.

Ο επιχειρηματικός κόσμος και ο τραπεζικός τομέας, σπρώχνουν προς την κατεύθυνση της συμφωνίας το συντομότερο, καθώς όσο καθυστερεί, ο λογαριασμός των μέτρων αυξάνεται! Οι τράπεζες, ζυγίζουν ότι με μία νέα καθυστέρηση, αυξάνονται οι κίνδυνοι για δάνεια και καταθέσεις, μία δύσκολη κατάσταση που μπορεί να αντισταθμιστεί με την ρευστότητα του Q.E.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από τον τραπεζικό κλάδο, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν δυναμική για σημαντική βελτίωση της θέσης τους, εντός του 2017,  αν τα σπάσουν κυβέρνηση και δανειστές,  θα χαθεί όφελος από την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στο ποσοτικής χαλάρωσης που θα έβαζε στο ταμείο, 20 δις. ευρώ!

Απανωτά χτυπήματα από τους δανειστές, ενόψει Eurogroup!

Αν και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται στο παρασκήνιο, με τηλεδιασκέψεις και επαφές σε όλη την Ευρώπη, ανώτερος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, κατεβάζει απότομα τον πήχη, του τι είναι εφικτό να περιμένουμε εντός του Φεβρουαρίου.

«Σύντομο Eurogroup, από το οποίο δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά», λένε οι Βρυξέλλες, με τον ίδιο αξιωματούχο, να εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι το τρίτο, τελευταίο θέμα και το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι η επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα. Δήλωσε, πως μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί, σχολιάζοντας ότι «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα» και ακόμα μετά την συμφωνία, θα χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος για την συμμετοχή του ΔΝΤ. μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα.

Μη  βιάζεστε έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις, λένε οι δανειστές!

«Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι», καθώς μέχρι τον Ιούλιο, θα υπάρξουν πολλές συνεδριάσεις για το ελληνικό θέμα δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης! Ο ίδιος, εξήγησε ότι μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Για την συμμετοχή του ΔΝΤ ανέφερε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, κάτι το οποίο χρειάζεται πρόσθετο χρόνο.

Τέλος, ερωτηθείς εάν σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορούσαμε να αναμένουμε ένα έκτακτο Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup.

«Σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί, η αξιολόγηση δεν γίνεται καλύτερη όσο περνά ο χρόνος»

Υπάρχουν εντατικές εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, κυβέρνησης και δανειστών  που αφορούν την επιστροφή της τρόικας. Αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι ελληνικές αρχές και οι Θεσμοί μπορούν να αποφασίσουν τους όρους, και να έχουμε ανακοίνωση το πότε οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Σχετικά με την διαφορά που υπάρχει στα δημοσιονομικά, και συγκεκριμένα για τη θέση του ΔΝΤ, ο ίδιος αξιωματούχος, τόνισε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μια περίοδο χρόνου (μεσοπρόθεσμα 3-7 χρόνια)πρέπει να επιτευχθεί, αλλά τόνισε ότι «οι θεσμοί ακόμα διαφωνούν με το αν αυτό είναι εφικτό με τα σημερινά μέτρα και το συζητούν με τις ελληνικές αρχές».

Η Αθήνα κάνει λόγω για αχρείαστα μέτρα, καθώς θα υπάρχει υπεραπόδοση. Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν θα χρειαστεί η λήψη μέτρων, αλλά τα λεφτά θα πρέπει να επιστραφούν με προαποφασισμένες δαπάνες. Θα είναι 3,5% αλλά δεν θα είναι μεγαλύτερο, όπως φοβούνται κάποιοι. Αυτό συζητάν».

Το ΔΝΤ μπορεί να κάνει στροφή 180ο

«Το ΔΝΤ θα μπορούσε να αλλάξει τις εκτιμήσεις του», αν έχει νέα στοιχεία και να αναγνωρίσει την επιτυχία της Ελλάδας στα δημοσιονομικά. «Αυτό, θα ήταν σημαντικό για μένα να γίνει στο τέλος της διαπραγμάτευσης για το SLA, όταν τα στοιχεία θα μπουν στο χαρτί και θα γίνουν υπολογισμοί».

«Η καθυστέρηση κάνει κακό σε όλους όχι μόνο στην Αθήνα!»

Η όποια καθυστέρηση στη συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα θα κοστίσει σε όλους και όχι μόνο στην Αθήνα, ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στο ΔΝΤ, ότι και οι δανειστές πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να βρεθεί συμφωνία.

Ρέγκλινγκ: 4 στους 5 βγήκαν από τα μνημόνια, η Ελλάδα έχει προβλήματα!

«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά η κλίμακα των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα και οι θεσμοί εκεί είναι αδύναμοι», δήλωσε ο  επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ίδιος τόνισε ότι οι πολιτικές διάσωσης της ευρωζώνης λειτουργούν και τέσσερις εκ των πέντε χωρών βγήκαν επιτυχημένα από τα προγράμματα. 

Τώρα, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, εάν θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών.  Ο ίδιος, τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει στις αγορές το καλοκαίρι του 2018 και να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Παραλίγο ανατροπή στη διαπραγμάτευση!

Εγκεφαλικό, έπαθαν οι συντηρητικοί της γερμανικής κυβέρνησης, όταν διάβασαν τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, του Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπροέδρου του CSU,  που έλεγε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών.

Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει».

Μία δήλωση που για μία στιγμή θεωρήθηκε ως «στροφή» του Βερολίνου στην διαπραγμάτευση, αλλά τον κύριο Βέμπερ, προσγείωσε γρήγορα ο επικεφαλής της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, που δήλωσε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, «ειδάλλως δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/271126-Symphonia-ton-Ioylio-theloyn-oi-daneistes-gia-na-ekbiasoyn-gia-perissotera-metra ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...