Συνέδριο της ΝΔ

Συνέδριο της ΝΔ

Μια και η ante portas εορταστική φάση, στην οποία έχουμε ήδη μπει, προσφέρεται για απολογισμούς, λέμε να ασχοληθούμε λίγο με τα του Συνεδρίου της ΝΔ, με τη νηφάλια ματιά, που επιτρέπει η σχετική χρονική απόσταση.

Είναι αλήθεια, για να ξεκινήσουμε με μια προκαταρκτική παρατήρηση, πως αυτού του είδους οι κομματικές διαδικασίες, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της προηγούμενης αίγλης τους, καταντώντας ένα αδιάφορο γεγονός για την κοινωνία. Θα ήταν, όμως, λάθος, εξαιτίας αυτού, να τις αγνοήσουμε, ειδικά όταν μιλάμε για ένα κόμμα, εξ ορισμού, εξουσίας, πολλώ δε μάλλον εάν δεχθούμε ότι οι δημοσκοπικές καταγραφές, τούτη τη φορά, θα αποδειχθούν αξιόπιστες και επιβεβαιωθούν στην πράξη και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση του εσωκομματικού τοπίου, στη συντηρητική παράταξη, δε μπορεί παρά να συσχετίζεται με το τι θα βγάλει η κάλπη, κυρίως βέβαια εκείνη των εθνικών-βουλευτικών εκλογών. Εννοείται πως στην περίπτωση νέας διάψευσης των δημοσκοπικών προβλέψεων και ηττηθεί εκ νέου η ΝΔ, δεν τίθεται ζήτημα. Ο κος. Μητσοτάκης δε θα έχει καν την ευχέρεια των προκατόχων του, να επιλέξει εκείνος τη δρομολόγηση της διαδικασίας διαδοχής του ή και επιλογής του χρόνου. Οι διαδικασίες θα κινηθούν αυτόματα και ερήμην του, όπως συνομολογούν άπαντες, από όλες τις «φυλές», στο εσωτερικό της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην περίπτωση, τώρα, που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές καταγραφές, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, που δεν είναι ανιχνεύσιμα, ακόμη, ως προς την τελική έκβαση, ούτε από τις σχετικές έρευνες. Το πρώτο, η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση, η ηγεσία του κόμματος, θα έχει να διαχειριστεί μια ρευστή κατάσταση, καθώς, πέραν μιας εξαιρετικά δυσχερούς, εσωτερικής και διεθνούς, κατάστασης, θα αποτελέσει ένα δύσκολο «σταυρόλεξο» η εξεύρεση κυβερνητικών συμμάχων. Τούτο δε καθώς, όπως ακόμη και η τελευταία μέτρηση έδειξε, η ενίσχυση του νέου, έστω και πιο «ήπιου», δικομματισμού, προκαλεί πίεση στα υπόλοιπα κόμματα, ιδιαίτερα στο ΚΙΝΑΛ, μειώνοντας έτσι τα περιθώρια αναζήτησης συμμαχιών, πολύ δε περισσότερο διαμόρφωσης της λεγόμενης «στρατηγικής πλειοψηφίας», που είχε πρώτος θέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόσο για τη διεκπεραίωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όσο και, κυρίως, για την παράκαμψη του «σκοπέλου» της Προεδρικής εκλογής, την άνοιξη του 2020.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/349756-Synedrio-tes-ND ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...