Συνέντευξη του υπ. βουλευτή κ.Κωνσταντόπουλου στην Εφημερίδα Αιχμή

Έμειναν λίγες ημέρες μέχρι τις εθνικές εκλογές. Τι πρόβλεψη κάνετε για το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σημειωτέων θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών χωρίς τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Υπάρχει ένα θετικό κλίμα για το Κίνημα Αλλαγής και το εισπράττω καθημερινά στην περιοδεία μου στο νομό. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι θα πετύχουμε να σταθεροποιηθούμε στην τρίτη θέση έχοντας αυξήσει τις δυνάμεις μας. Για να έχουμε ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα και ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, υπηρετώντας με υπευθυνότητα τη χώρα. Όσον αφορά στον Βαγγέλη Βενιζέλο, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο με σημαντική προσφορά στην Παράταξη και τον τόπο. Χωρίς τον Βενιζέλο η Βουλή θα είναι πιο φτωχή. Όπως όμως, ξεκαθάρισε και ο ίδιος θα συνεχίσει να είναι πάντα ένας μάχιμος και ενεργός πολίτης στην υπηρεσία της Δημοκρατικής Παράταξης και της χώρας.



Γιατί πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα είναι και πάλι κυβέρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον δημαγωγικό του λόγο εξαπάτησε τους πολίτες. Υπήρξε ο πρωτεργάτης του αντιμνημονιακού αφηγήματος, που δίχασε τους Έλληνες σε «προδότες και πατριώτες», σε «ευρωπαϊστές και αντιευρωπαϊστές». Μετά τις εκλογές του 2015 και τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ επί έξι μήνες με τη ρητορική και την πολιτική του δια στόματος Βαρουφάκη έναντι των Θεσμών διακινδύνευε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, ό,τι είχαμε πετύχει ως χώρα μέσα από μια προσπάθεια τριάντα ετών, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία, να συγκλίνουμε με τα άλλα κράτη μέλη, να πιάσουμε τους κοινούς στόχους κινδύνευε να χαθεί. Στο πλαίσιο αυτό, διεξήγαγε ένα αχρείαστο δημοψήφισμα το οποίο προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των capital controls και ένα τρίτο μνημόνιο 80 δις ευρώ μέτρων. Κι όταν τελικά μπήκε στην μνημονιακή τροχιά, ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ήταν επιζήμιος για την χώρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο για 99 χρόνια και τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που επί της ουσίας στραγγαλίζουν την ανάπτυξη. Επίσης, έχασε το «ηθικό πλεονέκτημα» στο οποίο δημαγωγικά είχε στηρίξει την υπεροχή του έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων, μέσα από τη λογική μιας πελατειακής διακυβέρνησης. Διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει στους πολίτες για «δίκαιη ανάπτυξη» προκάλεσε μόνος του την πολιτική και εκλογική του αποδυνάμωση.



Ποιες είναι οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις σας σε ότι αφορά στα σημαντικά θέματα του νομού Αιτωλοακαρνανίας και τι αποτελέσματα είχαν αυτές;

Θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά ότι μερικές από τις παρεμβάσεις μου στη Βουλή έγιναν:

  • Για την επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των διοδίων της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης»
  • Για Αναλογικά διόδια στην Ιόνια Οδό
  • Για την Ακύρωση της μεταφοράς των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα (2015)
  • Για την Κάθετη συνδετήρια Οδός Αγρινίου-Ιόνιας Οδού με σύνδεση Πλατυγιάλι και Ε65
  • Για την Ανάπτυξη του λιμένα Πλατυγιαλίου Αστακού
  • Για την Αξιοποίηση εργοταξιακών χώρων Αντιρρίου
  • Για τα Ανταποδοτικά οφέλη από Μόρνο και Εύηνο για Ναυπακτία, Δωρίδα και Θέρμο
  • Για τα Αντισταθμιστικά οφέλη Αχελώου για τον πρωτογενή τομέα και ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ
  • Για τα Ανταποδοτικά οφέλη αιολικών πάρκων στις κατά τόπους κοινότητες
  • Για την Κατασκευή του κόμβου της Ρίζας
  • Για την Αποκατάσταση των ζημιών στη Γέφυρα του Μόρνου
  • Για την Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αγρινίου Καρπενησίου και σχεδιασμός του άξονα Ναυπάκτου Θέρμου
  • Για τη Στήριξη κτηνοτροφίας και αλιείας στο νομό
  • Για τη Στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας που έχουν πληγεί από την ξηρασία
  • Για τη Στήριξη πλημμυροπαθών Αιτωλοακαρνανίας
  • Για την Επανεκκίνηση του έργου Αμβρακίας-Βόνιτσας
  • Για την Ακύρωση της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στις Φυτείες, Χρυσοβίτσα, Δρυμό και Μεσολόγγι
  • Για την Πορεία συμβάσεων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων
  • Για την Αποκατάσταση ζημιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας
  • Για την Αναβάθμιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στήριξη των εργαζομένων σ’ αυτό
  • Για την Οργανική ένταξη των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ_ΑΜΕΑ στους Δήμους
  • Για τη Στήριξη Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

Θεωρώ σημαντικό ότι σηκώσαμε ψηλά το θέμα του υψηλού κόστους διέλευσης στη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», το ζήτημα για τα ανταποδοτικά οφέλη από Μόρνο και Εύηνο αλλά και από τον Αχελώο, το ζήτημα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών, γεγονός που με κάνει να αισιοδοξώ ότι άμεσα θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε ως τοπική κοινωνία. 

Πως αξιολογείτε τα νέα δεδομένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία;

Το 2012 με το νόμο-έκτρωμα, το Σχέδιο Αθηνά, καταργήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Απέμειναν τρία πανεπιστημιακά τμήματα στο Αγρίνιο, για τα οποία το 2015 πάρθηκε από τη Σύγκλητο η απόφαση να μεταφερθούν στην Πάτρα. Τότε προσωπικά, μαζί με τους φορείς αναδείξαμε το ζήτημα και με επίκαιρη ερώτησή μου ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή και καταφέραμε να ακυρώσουμε την απόφαση. Επίσης, το ΤΕΙ Μεσολογγίου κατακερματίστηκε το 2012, παρά τις σύγχρονες υποδομές του που μπορούσαν να φιλοξενήσουν πολλά περισσότερα τμήματα. Πριν λίγους μήνες, με το νόμο Γαβρόγλου συνενώθηκε το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Το δε τμήμα της Ναυπάκτου, ενώ σε παρέμβασή μου είχαμε τη δέσμευση του υπουργού ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του στο Αντίρριο και τη Ναυπακτία, εντέλει εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Άρα άνθρακας ο θησαυρός. Προσωπικά είχα προτείνει ότι συνέβη στο ΤΕΙ Κρήτης να συμβεί και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή η «πανεπιστημιοποίησή του». Να γίνει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αυτόνομο Πανεπιστήμιο με έδρα το campus Μεσολογγίου να αξιοποιηθούν πλήρως οι υφιστάμενες υλικοτεχνικές υποδομές. Επίσης, όσον αφορά στη Γεωπονική Σχολή, είναι θετικό ότι θα έχει τμήματα σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο και αρνητικό, όπως ανέφερα και παραπάνω, ότι η Ναύπακτος δεν περιλήφθηκε στον σχεδιασμό. Διότι θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής για τη Γεωργία ενταγμένο στη Γεωπονική Σχολή, καθώς και να μεταφερθεί το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων από την Πάτρα, δεδομένου ότι η Ναύπακτος αποτελεί πόλο χειμερινού και θερινού τουρισμού. Προσωπικά, πιστεύω ότι στη Γεωπονική Σχολή χρειάζεται να ενταχθεί και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων, καθώς εκ των πραγμάτων αποτελεί τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η λειτουργία της, δεδομένου μάλιστα και των θεσμοθετημένων εργαστηρίων τεχνολογίας τροφίμων και φυτικής παραγωγής.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να βάλει ως προτεραιότητα η νέα κυβέρνηση – οποία και αν είναι αυτή- στην Αιτωλοακαρνανία που αποτελεί μια, θα λέγαμε, υποβαθμισμένη περιοχή;

Θεωρώ ότι προέχει να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομών, δηλαδή το έργο Αμβρακία-Βόνιτσα, η κάθετη συνδετήρια Οδός Αγρινίου-Ιόνιας Οδού με σύνδεση Πλατυγιάλι και Ε65, η παρα-Ιόνια οδός που θα συνδέσει το Μεσολόγγι με τον Αστακό και τον Μύτικα, ο οδικός άξονας Αγρινίου-Καρπενησίου, να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του άξονα Ναυπάκτου-Θέρμου και ο διαγώνιος άξονας Ναύπακτος-Λαμία. Παράλληλα, να βελτιωθούν οι εγγειοβελτιωτικές υποδομές, οι συνθήκες άρδευσης των καλλιεργειών και η αγροτική οδοποιία με στόχο την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Οι σύγχρονες υποδομές αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για μια περιοχή. Προσωπικά πιστεύω ότι αν στηρίξουμε τον σχεδιασμό μας σε πέντε άξονες: τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα της ενέργειας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και μέσα από συνέργειες και στοχευμένες παρεμβάσεις, μπορούμε να συμβάλουμε καταλυτικά στην ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας και να δημιουργήσουμε νέες ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις.

Πως θα μπορέσει να αναπτυχθεί ο νομός και κυρίως το τεράστιο παραλιακό του μέτωπο;

Πράγματι η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε. Έχουμε σπάνιας ομορφιάς παραλίες και εξαιρετικού φυσικού κάλλους ακτογραμμή. Πως θα μπορούσαμε να απογειώσουμε τον νομό προσελκύοντας επενδύσεις και τουρισμό; Πρώτον, να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ειδικού χωροταξικού πλαισίου και χρήσεων γης, ώστε να μην αποτρέπονται οι επενδυτές. Δεύτερον, να προωθήσουμε σημαντικά έργα που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη, όπως Μαρίνα στη Ναύπακτο, Θαλάσσιο Πάρκο στις εγκαταστάσεις των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου, Παραλιακό Άξονα διασύνδεσης Ναυπάκτου -Δωρίδας και με ποδηλατόδρομο. Τρίτον, να αξιοποιηθεί το λιμάνι Μεσολογγίου μέσα από τη σύνδεσή του με τα νησιά του Ιονίου και να αξιοποιηθεί και η Μαρίνα Μεσολογγίου. Τέταρτον, το παραλιακό μέτωπο γειτνιάζει με μια από τις μεγαλύτερες λιμνοθάλασσες της Μεσογείου, τον μαγευτικό υδροβιότοπο του Μεσολογγίου, όπου ο Φορέας Διαχείρισης κάνει μεγάλο έργο και πρέπει να στηριχθεί. Έχουμε μια κομβική θέση καθώς η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ολυμπίας-Δελφών και πλέον επωφελείται από τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κάνουμε στοχευμένες ενέργειες ώστε και το αεροδρόμιο του Ακτίου να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του νομού, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της παρα-Ιόνιας οδού και ιδίως του τμήματος Πογωνιά-Πλατιά-Περατιά. Μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες να έχουμε τουρισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Κι αυτό πρέπει να γίνει το στοίχημά μας!

ΚΙΝ.ΑΛ και  ΠΑΣΟΚ τι ρόλο θα μπορέσουν να παίξουν στην νέα εποχή μετά τις εκλογές;

Στόχος μας συμβάλουμε στην πολιτική σταθερότητα στη χώρα και στην εκπροσώπηση του προοδευτικού κόσμου απέναντι στη συντήρηση της Νέας Δημοκρατίας και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τυχοδιωκτισμοί τους κόστισαν στη χώρα πολλά δις ευρώ και οδήγησαν στη φτωχοποίηση των πολιτών. Είναι ώρα για εθνική και κοινωνική αναγέννηση και με πυξίδα αυτό το αίτημα θα πορευτούμε.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...