Συναγερμός από Τσιόδρα: Θα έχουμε 8.000 ενεργά κρούσματα ανά εβδομάδα στην Αττική

Συναγερμός από Τσιόδρα: Θα έχουμε 8.000 ενεργά κρούσματα ανά εβδομάδα στην Αττική
Κορωνοϊός – Τσιόδρας στη Βουλή: Πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα – Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

Σε μια συνοπτική παρουσίαση της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας προχώρησε στη Βουλή ο καθηγητής λοιμοξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Σωτήρης Τσιόδρας. Με ειδικά γραφήματα παρουσίασε τον τρόπο που το τελευταίο διάστημα «κινείται» ο κορωνοϊός, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου σε ότι αφορά την Αττική, η οποία βρίσκεται «στο κόκκινο» και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το εμβόλιο θα καταστεί το αντίδοτο στη πανδημία.

Στην εκτίμηση ότι θα έχουμε ανά εβδομάδα 7.000 με 8.000 κρούσματα προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, δείχνοντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Αττική. «Εκτιμούμε ότι τα νέα κρούσματα 7.000 με 8.000 την εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την κατάσταση στην Αχαΐα εξέφρασε μεγάλη ανησυχία ενώ το ίδιο έπραξε αναφορικά με το Λασίθι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αττική 4.000 ενεργά κρούσματα, κάτι που είναι παρά πολύ ανησυχητικό τη στιγμή που η σχετική καμπύλη, όπως την παρουσίασε, εμφανίζει κατακόρυφη αύξηση. Για παράδειγμα στο βόρειο τομέα παρουσιάζεται 81% αύξηση, στη δυτική Αττική 123% αύξηση, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι άνω των 40 ετών. Εξού κιόλας υπογράμμισε ότι η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει.

«Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «Ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο», γι αυτό κιόλας προσέθεσε ότι αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι νοσηλίες, καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα.

Σε ότι αφορά τα τεστ, επισήμανε ότι γίνονται κατά μέσο όρο 30.000 ενώ σχετικά με την αξιοπιστία τους ότι τα PCR είναι πιο αξιόπιστα αλλά και τα rapid βοηθούν τη Δημόσια Υγεία.

Ειδικότερα για την Αττική είπε ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις νοσηλείες είπε ότι το 75% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών. Όσον αφορά την πληρότητα ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%. Στο σύνολο ο καθηγητής επισήμανε πως «Η πατρίδα μας είναι σε σχετικά καλή θέση μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες και είμαστε στα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού».

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο». Επίσης, εξήγησε ότι είναι άλλο η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή του ιού για την οποία ανέφερε ότι είναι συνδυασμός μεταλλάξεων.

Παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο της επικράτειας είπε ότι η περιοχή της Ηπείρου εμφανίζει την καλύτερη εικόνα κι ευχήθηκε αυτό να παραμείνει ως έχει.

Οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού

Σχετικά με την μετάλλαξη, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως το  νέο στέλεχος επικρατεί όταν του δίνονται οι συνθήκες για την μετάδοσή του, ενώ ανέφερε πως αν επικρατήσει η μετάλλαξη στη χώρα μας, τότε θα έχουμε πρόβλημα τον Μάρτιο. Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως άλλο είναι η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή καθώς «παραλλαγή σημαίνει πολλές μεταλλάξεις μαζί».

Κορωνοϊός και παιδιά

«Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά.  Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά του», είπε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα τεστ πλέον είμαστε στα 30.000 τεστ την ημέρα ανά μέσο όρο. «Φτάσαμε σε ένα σημείο που έγινε μεγάλος ντόρος για τα ταχέα αντιγόνα. Αυξήθηκε η χρήση τους γιατί είναι απλά , είναι γρήγορα, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μοριακά», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Σε ποιες περιοχές επικρατεί η παραλλαγή του ιού

Όσον αφορά άλλες περιοχές στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες, ενώ  τα λύματα είναι πολύ καλύτερα. Στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...