Συναγερμός στη ΝΔ για πρόωρες εκλογές

Ποιές πιθανές ημερομηνίες βλέπει το επιτελείο της Πειραιώς

Δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα αντέξει έως το τέλος της τετραετίας. Αλλά εκτιμούν ότι ο Τσίπρας θα μπλοκάρει την επόμενη προεδρική εκλογή για να πετύχει «δεξιά παρένθεση»

Του ΚΩΣΤΗ ΠΑΡΡΑ

Στην πολιτική πολλές φορές όταν ανατρέπεται μια βασική επιλογή, μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική, πρέπει να βρεις το κουράγιο να την αντικαταστήσεις. Δεν είναι εύκολο χρειάζεται φαντασία και καλά αντανακλαστικά.

Στην περίπτωση του προέδρου της Ν.Δ, η ανάγκη εγκατάλειψης της εκλογικής στρατηγικής και η διαμόρφωση μιας άλλης ρητορικής, προσαρμοσμένης πλέον στα νέα δεδομένα, που προβλέπουν κάλπες, όχι νωρίτερα από το Φθινόπωρο του 2018, μοιάζει με σταυρόλεξο.

Κι αυτό γιατί μπροστά του έχει δύο σημαντικά προβλήματα. Το ένα αφορά στην παρατεταμένη εκλογική ετοιμότητα της κομματικής βάσης του, η οποία κινδυνεύει να κουραστεί και να απογοητευτεί μη αντικρίζοντας πουθενά στον κοντινό ορίζοντα εκλογές. Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το απρόβλεπτο των πολιτικών εξελίξεων υπό το κράτος των νέων δεδομένων που δημιουργεί το αδιέξοδο με το θέμα του χρέους.

Οι φόβοι της Πειραιώς

Με την Κυβέρνηση να επιχειρεί για μια ακόμη φορά ένα σκληρό μπραντεφέρ με τους Θεσμούς και κυρίως με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην Πειραιώς φοβούνται εκλογικό αιφνιδιασμό.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο επιτελικού στελέχους κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην «Κυριακάτικη kontranews»: «όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες θυμίζουν έντονα το καλοκαίρι του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πάλι με τη φωτιά. Δεν μπορεί να βάλει κανείς στοίχημα για το αν θα προκύψουν ξαφνικά κάλπες, γιατί στο Μαξίμου παίζουν… ζάρια».

Την ίδια ώρα στο επιτελείο Μητσοτάκη, αν και εμφανίζονται άνετοι, φοβούνται από την μια εκλογικό αιφνιδιασμό από το Μαξίμου και από την άλλη αισθάνονται άβολα στην ιδέα μιας ενδεχόμενης τακτικής κίνησης του πρωθυπουργού να ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα του χρέους. Κι αυτό γιατί η Ν.Δ έχει πει σε όλους τους τόνους ότι το θέμα του χρέους και της ένταξης της χώρας στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν εθνικής σημασίας ζητήματα. Επομένως αν η κυβέρνηση κατέληγε στην επιλογή ενός Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη διαμόρφωση κοινής γραμμής στο θέμα του χρέους, (κάτι που προς το παρών διαψεύδει), η Ν.Δ θα ήταν δύσκολο, πέραν της κριτικής και των καταγγελιών περί ανικανότητας και ανεπάρκειας, θα ήταν δύσκολο να αρνηθεί τη συμμετοχή της.

Πάντως σε κάθε περίπτωση και κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι η εμπλοκή με το χρέος δεν θα… γεννήσει πρόωρες κάλπες, στο επιτελείο Μητσοτάκη εξετάζουν τρία διαφορετικά σενάρια για τις πιθανές ημερομηνίες εκλογών, την επιλογή των οποίων διαθέτει, έτσι κι αλλιώς, μόνο ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στενοί συνεργάτες του προέδρου το έχουν ρίξει στην μελέτη των τριών επικρατέστερων σεναρίων για το πότε το Μαξίμου θα στήσει κάλπες, ή αν προτιμάτε μαδάνε τη… μαργαρίτα των εκλογών.

Σενάριο βασισμένο σε «ναυάγιο»

Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση, η οποία στηρίζεται σε ένα ενδεχόμενο «ναυάγιο» της κυβερνητικής πολιτικής. Και συγκεκριμένα στο να πέσουν έξω οι στόχοι του Προϋπολογισµού και εξ αυτού του γεγονότος το ∆ΝΤ να απαιτήσει από την κυβέρνηση να εφαρµόσει τη µείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ νωρίτερα, από το προβλεπόμενο. Εκεί λοιπόν σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να αποφασιστούν εκλογές την Άνοιξη του 2018.

Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό δεν θεωρείται και τόσο πιθανό, αφού οι αποκλίσεις, δεν µπορεί να είναι τόσο σηµαντικές, λόγω της τουριστικής σεζόν, η οποία αναµένεται να σηµειώσει νέα ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρατείνει τη ζωή της, συμπιέζοντας τον κυβερνητικό χρόνο της Ν.Δ, αφού πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» και προεξοφλούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα χρησιµοποιήσει τις Προεδρικές εκλογές, τον Ιανουάριο του 2020, για να πάει τη χώρα σε κάλπες.

Σενάριο «πετάω το μπαλάκι»

Το καλοκαίρι του 2018, εκτός απροόπτου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραµµα και ίσως η χώρα να μπορεί να βγει στις αγορές µε προληπτική γραµµή πίστωσης.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, που εξετάζει η Πειραιώς, η κυβέρνηση θα έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να πάει σε εκλογές, το Φθινόπωρο του 2018, πριν αναγκαστεί να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα της περικοπής συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου, που ψήφισε πρόσφατα. Έτσι θα μεταβιβάσει την ευθύνη της εφαρμογής των επώδυνων αποφάσεων στη νέα κυβέρνηση, που με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα είναι η Ν.Δ.

Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, από εκείνα που κυκλοφορούν.

Σενάριο «τρία σε ένα»

Το τρίτο σενάριο ακουμπάει απολύτως σε αυτό που διακυρήσει το Μαξίμου: «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας».

Με αυτή την εξέλιξη να επιβεβαιώνεται τον Ιούνιο του 2019 θα στηθούν τριπλές κάλπες, εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές.

Οι πιθανότητες που δίνονται από το επιτελείο της Πειραιώς σε αυτό το σενάριο είναι ελάχιστες.

Αυτό στο οποίο βασίζουν τις εκτιμήσεις τους είναι ότι τα μνημόνια που ψήφισαν Τσίπρας-Καμμένος, όπως λένε, θα έχουν ξεζουμίσει ακόμη περισσότερο εκείνους που στήριξαν την πρώτη φορά Αριστερή κυβέρνηση. Και προσθέτουν: «…Οσο κι αν η κυβέρνηση είναι αγκιστρωµένη στην καρέκλα, δεν θα µπορέσει να αντέξει µέχρι τέλους».

Πάντως ανεξάρτητα από τη μελέτη των σεναρίων και των ημερομηνιών που τα συνοδεύουν οι επιτελείς της Πειραιώς λένε σε όλους τους τόνους: «Η «συνταγή» δεν αλλάζει. Η σκληρή αντιπολίτευση, οι περιοδείες, η παρουσίαση του προγράµµατος και οι µάχες στη Βουλή θα συνεχιστούν µε την ίδια ένταση». Και προσθέτουν: «Θα χρησιµοποιήσουµε το χρόνο για να γίνουµε ακόµη καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι, αλλά κι αν ο Τσίπρας πάει ξαφνικά σε εκλογές είμαστε έτοιμοι».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/286881-Synagermos-ste-ND-gia-proores-ekloges ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...