Συναντήθηκε με προσφυγόπουλα και παιδιά με σύνδρομο down ο Τσίπρας

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας πληθώρα επαφών στην συμπρωτεύουσα καθώς επισκέφθηκε το κτήριο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down και βρέθηκε σε ειδική εκδήλωση για τα προσφυγόπουλα.

«Υπάρχουν πράγματα που γίνονται αν υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον και έγνοια και πράγματα που δεν γίνονται, δεδομένων των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα σήμερα.

Γι’ αυτά που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να υποσχεθώ, ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών, να κατευθύνονται εκεί» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε γενικότερα ότι η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα κοινωνικό, το οποίο, όπως είπε, δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης, απλώς η κρίση το όξυνε ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το έλλειμμα αυτό «είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα ήταν ελλιπές και δεν οικοδομήθηκε όπως έπρεπε να οικοδομηθεί τα χρόνια της ανάπτυξης, της οικονομικής ευημερίας, τότε που τα δισεκατομμύρια παιζόντουσαν στα χρηματιστήρια και στα δομημένα ομόλογα».

«Δυστυχώς δεν υπήρξε η πρόνοια από την πλευρά της πολιτείας, παρά τα μεγάλα λόγια και τις συχνές φωτογραφήσεις των πολιτικών με συμπολίτες μας, άτομα με αναπηρία ή με άλλα προβλήματα. Δεν υπήρξε η πρόνοια, δεν υπήρξε η έγνοια να στηθεί μια στοιχειώδης υποδομή, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι πιο μπροστά από εμάς, ώστε στα χρόνια της κρίσης να υπάρχει ένα αποκούμπι και τώρα τα χρόνια της κρίσης αυτό έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο» πρόσθεσε.

Για τον νόμο πλαίσιο που αφορά τα άτομα με αναπηρία και τη δυνατότητα στήριξης από την πλευρά της πολιτείας, είπε ότι βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και πρόσθεσε ότι οι πρώτες παρατηρήσεις από τους συλλόγους και οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ θετικές, αλλά ο διάλογος θα συνεχιστεί. Παράλληλα, κάλεσε τους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία των υπαρχουσών κοινωνικών δομών στήριξης αλλά και στην κατεύθυνση πόρων στη δημιουργία καινούριων δομών.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τα παιδιά, ενώ δέχτηκε τα δώρα του Συλλόγου, ένα καλάθι που περιείχε ένα ρόδι που κατασκευάστηκε στο εργαστήριο κεραμικής, μια κηραλοιφή, την κούπα του συλλόγου, γλυκό κουταλιού και ένα γούρι για τη νέα χρονιά. Αργότερα, ξεναγήθηκε στο κτήριο, τους κοιτώνες των παιδιών, τους χώρους ψυχαγωγίας και την πισίνα, ενώ φύτεψε μαζί με τα παιδιά μια ελιά στην είσοδο του κτιρίου και τους είπε ότι το δέντρο θα είναι πιο μεγάλο την επόμενη φορά που θα τους επισκεφθεί.

«Η ελληνική κοινωνία αισθάνεται χαρά και συγκίνηση για το διαφορετικό»

Τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πέρασε συγκινητικές στιγμές με προσφυγόπουλα την ώρα που έπαιζαν μαζί με ελληνόπουλα στις εγκαταστάσεις του Χριστουγεννιάτικου “Αστερόκοσμου”, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

O πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε, αλλά είναι σημαντικό ότι “έχουμε φτάσει, όμως, στο σημείο, η ελληνική κοινωνία να αισθάνεται γεμάτη και περήφανη, να αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση”.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν προσφυγόπουλα με πολύχρωμα μπαλόνια που αμέσως “πνίγηκαν” στην αγκαλιά του. Αντάλλαξαν ευχές, ο κ. Τσίπρας τους ζήτησε να επαναλάβουν την ευχή και την είπε στη γλώσσα τους.

Αμέσως μετά του πρόσφεραν μια ξύλινη κατασκευή που έχει πάνω ζωγραφισμένο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ ωραία και ρώτησε ποιος την έφτιαξε.

Οι συνοδοί του απάντησαν, ο κ. Τσίπρας τους ευχαρίστησε και σημείωσε: “Θα το βάλω στο γραφείο μου για να σας θυμάμαι. Μετά το “ευχαριστώ” του πρωθυπουργού επανέλαβαν και τα προσφυγόπουλα “ευχαριστώ” στα ελληνικά.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...