Συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Διαδοχικές κατ’ ιδίαν επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινά ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και αύριο θα περάσει το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου, ώστε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Από το Μαξίμου υπογραμμίζουν εμφατικά πως εργάζονται στα σενάρια “για βιώσιμη λύση του Κυπριακού”, παρά το γεγονός ότι οδεύουμε προς μια πολυμερή με πολλές ασάφειες. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές μιλούν για μία “openended” διαπραγμάτευση, δηλαδή ανοιχτού τέλους. Που σημαίνει ότι τίποτα δεν τελειώνει στην Ελβετία, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία.
 
Τι θα πει στους αρχηγούς
Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να ακούσει τις θέσεις και τις σκέψεις τους.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως”έχουμε βάλει με σαφήνεια τους όρους της Αθήνας” και εξηγούν οτι στις προθέσεις Τσίπρα είναι να επαναλάβει την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς για μία “δίκαιη και βιώσιμη λύση” .Με προϋποθέσεις την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Η  κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη την παρουσία της ΕΕ σε υψηλό επίπεδο και σε ο,τι αφορά τη συμμετοχή του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρουν πως θα πρέπει να εμπλακεί στη διαπραγμάτευση. 

Το πρόγραμμα των συναντήσεων
Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 12.00 το μεσημέρι), με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2 μ.μ.), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7.30 μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8.30 μ.μ.).

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γκουτέρες για το Κυπριακό
Αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres), ενόψει της επικείμενης πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας. Η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε σαράντα λεπτά, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να είναι «πολύ θετικός για τις θέσεις μας», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ιδίως, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα.

Ερχεται τηλεφώνημα με Ερντογάν
Μείζον ερώτημα παραμένει αν τελικά ο Τούρκος πρόεδρος θα επιλέξει να έρθει στη Γενεύη ή αν θα παραστεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ.
Και όπως όλα δείχνουν από τα παραπάνω θα εξαρτηθεί και η παρουσιά ή μη,του πρωθυπουργού στην Ελβετία. Αν και από το Μαξίμου αποφεύγουν να εξαρτήσουν την παρουσία Τσίπρα από την επιλογή Ερντογάν.
Η Άγκυρα πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά της και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να υπάρξει δίαυλος Τσίπρα-Ερντογάν, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...