Συνεχίζονται για έκτη μέρα οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Συνεχίζονται για έκτη μέρα οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία
Συνεχίζονται για έκτη μέρα οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία


11/12/2019 – 12:30

Για έκτη συνεχόμενη μέρα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Γαλλίας απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για την αντεργατική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη, μέρα κατά την οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων ετών, καθώς συμμετείχαν τουλάχιστον 1,5 εκατ. εργαζόμενοι.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του France24, ακινητοποιημένα θα μείνουν και την Τρίτη τα ΜΜΜ, ενώ οι εργαζόμενοι αναμένεται να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή. Απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στον τομέα διανομής καυσίμων.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται ένα «καθολικό σύστημα» συνταξιοδότησης μέσω μοριοδότησης, το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει από το 2025 ή λίγο αργότερα τα 42 υπάρχοντα καθεστώτα (δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ειδικά καθεστώτα, επικουρικά.). Η κυβέρνηση Μακρόν ισχυρίζεται ότι θα είναι ένα «πιο δίκαιο» σύστημα, ενώ οι εργαζόμενοι και κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν «επισφάλεια» για τους συνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε αποφασισμένος να φτάσει «το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι την ολοκλήρωσή του», προσθέτοντας ότι «αν δεν εφαρμόσουμε μια διεξοδική, σοβαρή και προοδευτική μεταρρύθμιση σήμερα, κάποιος άλλος θα το κάνει αύριο, αλλά με πολύ βάρβαρο τρόπο».

Με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν κατεβεί στους δρόμους για να διαδηλώσουν, η αστυνομία προχώρησε  για μια ακόμη φορά βία και εκτεταμένη χρήση χημικών. Εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση πυροσβεστών που μπήκαν ως «ασπίδα» μπροστά από τους διαδηλωτές και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...