Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται στον πολυχώρο «Αθηναΐς» οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις και τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ν. Παππάς: Η Ν.Δ. θέλει να δικαιώσει το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Την υπερηφάνεια του που είναι μέλος της κυβέρνησης που άνοιξε την ΕΡΤ, εξέφρασε σήμερα κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και τόνισε ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από τότε που άνοιξε με «διαστημική απόσταση», όπως σημείωσε.

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στον «αναντικατάστατο ρόλο» της ΕΡΤ, στην προαγωγή του πολιτισμού, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας και πρόσθεσε ότι «δεν κληρονομήσαμε λευκό χαρτί», αλλά «δώσαμε αγώνα δρόμου».

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι η Ν.Δ. θέλει να δικαιώσει την επιλογή της να κλείσει την ΕΡΤ, ενώ σχολιάζοντας την κριτική του Νίκου Φίλη είπε ότι «ο χρόνος είναι καλύτερος γιατρός και ότι «πριν από έξι μήνες έλεγε (σ.σ. ο Ν. Φίλης) ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και δεν δικαιώθηκε, όπως και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών» «Τα περί Σαλβίνι δεν τα συζητώ» σημείωσε ακόμα ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Εγώ δεν συμμετέχω σε κυβέρνηση που συμμετέχει ο Σαλβίνι».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπογράμμισε ότι πρέπει να φτιαχτεί μια νέα γενιά υποψηφίων, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει οι δυνάμεις της Αριστεράς να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά στην Ευρώπη.

Αλ. Χαρίτσης: Αφόρητη πίεση προς τον Κ. Μητσοτάκη

Η πίεση προς τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να είναι αφόρητη, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπόλογος γιατί η παράταξή του διολισθαίνει σε ακροδεξιά ατζέντα με πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Βραζιλία και σημείωσε ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές δεν είναι μια «παράπλευρη μάχη», αλλά μια μάχη εξαιρετικής σημασίας, για το «αν θα επιτρέψουμε η Ευρώπη να πέσει στα χέρια της ακροδεξιάς». Πρόσθεσε δε, ότι η μάχη πρέπει να δοθεί με όρους νίκης.

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, χαρακτήρισε την απλή αναλογική «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση», τόνισε ότι πρέπει να «είμαστε θαρραλέοι να συνεργαστούμε, όχι με τη λογική συμφωνιών κορυφής με παράγοντες του παλαιού συστήματος» και υπογράμμισε ότι είναι «πολύ περισσότερες οι δυνάμεις που μπορούμε να επικοινωνήσουμε», αναφερόμενος σε θέματα, όπως το μακεδονικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό.

Ν. Σαντορινιός: Να ενώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις

Υπέρ μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη τάχθηκε κατά την ομιλία του ο αναπλ. υπουργός Ναυτιλίας με στόχο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την προστασία των εργαζομένων, την κατάργηση της ρατσιστικής ρύθμισης για τον υποκατώτατο μισθό των νέων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού σε λογικά επίπεδα, την ελάφρυνση των βαρών για τους μικρομεσαίους.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο Νεκτάριος Σαντορινιός υποστήριξε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας των σοσιαλιστών και των πράσινων, ώστε να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά.
Ο κ. Σαντορινιός πρόσθεσε ότι η ίδια προοδευτική συμμαχία θα πρέπει να επιδιωχθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ άσκησε κριτική, σε όσους προτείνουν εκλογικά σχήματα με γνώμονα την ιδεολογική καθαρότητα.

Σχέδιο απόφασης

Χθες η Κεντρική Επιτροπή κατέληξε στο σχέδιο απόφασης, στο οποίο υπογραμμίζεται το νέο πεδίο αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται μετά και το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως τονίζεται στο κείμενο, πλέον διαμορφώνεται ένα διπολικό σχήμα αντιπαράθεσης των δυο κύριων προγραμματικών προτάσεων.

Ο ένας πόλος, σημειώνεται στο κείμενο, υπό τη Ν.Δ. προβάλλει εκ νέου ένα άγριο, αγοραίο με αυταρχικό πρόσωπο νεοφιλελευθερισμό, υιοθετώντας τη λογική των μνημονίων που αποτελούν το πολιτικό της πρόγραμμα και το οποίο απέρριψε ο ελληνικός λαός το 2015, αναγνωρίζοντας τη διαχρονικά επιζήμια επιλογή που συνιστά για τις ανάγκες του.

Ο άλλος πόλος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει την υποστήριξη μιας δίκαιης παραγωγικής και με οικολογικό πρόσημο βιώσιμης ανάπτυξης με δίκαια κατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που έπληξε η οικονομική κρίση.

«Την προστασία και στήριξη του κόσμου της εργασίας και των δικαιωμάτων του. Τη στήριξη των εργαζομένων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων που επλήγησαν βάναυσα από την κρίση. Την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων αγαθών. Το δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους και τις παρεπόμενες αλλαγές της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα», προστίθεται στο κείμενο.

Επίσης,  τονίζεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπέδωση και διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, την ισονομία των πολιτών ανεξάρτητα από την καταγωγή , θρησκευτικές πεποιθήσεις εισόδημα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στο κείμενο αναφέρεται και η συνέχιση της χάραξης μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ανέδειξε την Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης.

Καταλήγοντας σημειώνεται πως πρόκειται για μια σύγκρουση δυο ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδίων και προταγμάτων, η οποία θα εκφραστεί κατ’ αναλογία και υπό προϋποθέσεις στις εκλογές στους δήμους και στις Περιφέρειες και στις ευρωεκλογές, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως στις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνεται.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/344637-Synechizontai-gia-deytere-emera-oi-ergasies-tes-Kentrikes-Epitropes-toy-SYRIZA ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...