Συνολική συμφωνία εντός Μαΐου θέλει η κυβέρνηση

Οι κινήσεις της «επόμενης μέρας»

Τα δυνατά της για τεχνική συμφωνία βάζει η κυβέρνηση και με την επιστροφή των θεσμών στις 24 Απριλίου, προκειμένου να κλείσουν οι τεχνικές λεπτομέρειες του Staff Level Agreement και η δεύτερη αξιολόγηση το κυβερνητικό επιτελείο θα βρεθεί επί ποδός.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία στο eurogroup είναι συγκεκριμένα και όλα τα βλέμματα εστιάζουν στα εξής. Την προσεχή Πέμπτη ξεκινά στην Ουάσινγκτον η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος που συνδέονται με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει κατά πληροφορίες σε Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2021. Με την ολοκλήρωση της τεχνικής αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα φέρει τα μέτρα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Εν συνεχεία δεν αποκλείεται να οριστεί έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup, ειδάλλως η τελική σφραγίδα στη συμφωνία θα μπει στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου. Ακολούθως, ο ΕSM θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, αφού προηγουμένως υπογραφεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο ενώ όλοι αναμένουν και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία στο θέμα του χρέους.

Οι κινήσεις της «επόμενης μέρας»

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επενδύει στη δουλειά που θα κληθούν να επιτελέσουν τα υπουργεία όλο το επόμενο διάστημα -σε όλα τα επίπεδα- προκειμένου να μπορέσουν να – αλλάξουν το κλίμα στο πεδίο της καθημερινότητας. Και η στρατηγική τους εστιάζει σε δυο σημεία:  Αφενός στη μετατόπιση του κέντρου βάρους από την αξιολόγηση προς την ανάδειξη και επιτάχυνση του παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος. Αφετέρου, στην πόλωση του κλίματος και τη μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ.  

 Η ανάπτυξη σε μια σειρά από τομείς (υποδομές, δίκτυα, μεταφορές, τουρισμός, αγροτική παραγωγή) είναι το ζητούμενο με αρκετά στελέχη να πιστεύουν πως η “εκτίναξη” της οικονομίας είναι μονόδρομος μετά από 7 συνεχόμενα έτη συμπίεσης και μαρασμού. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που από την Ηρώδου Αττικού θέλουν να βγάλουν από την ατζέντα τα εκλογικά σενάρια επιθυμώντας να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν. Το γεγονός ότι ο χρόνος για την προσφυγή στις κάλπες μετρά αντίστροφα, ωστόσο η ώρα για να γίνει αυτό δεν έχει φτάσει θέλησε να δείξει ο πρωθυπουργός και με τις δηλώσεις που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο τονίζοντας πως το κλείσιμο της συμφωνίας “μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Για αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση”. Στο Μαξίμου τέλος, θα επιχειρήσουν να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων το επόμενο διάστημα θέλοντας να αφήσουν τη ΝΔ χωρίς βασικό στρατηγικό αφήγημα. Για αυτό το λόγο πέρα από το στόχο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες αναμένεται να καταρτιστεί το πλήρες νομοθετικό πλάνο που έχει να υλοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο αφήνοντας πίσω τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί εξαιτίας της ανοιχτής αξιολόγησης.

“Γραμμή άμυνας” οι εξεταστικές

 Ως “μαξιλάρι” τέλος, απέναντι στις βολές της αντιπολίτευσης αναμένεται να λειτουργήσει  και η σύσταση των δυο επιτροπών της Βουλής για την υγεία και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία αντί να απολογούνται για τη συμφωνία που θα έρθει για ψήφιση της επόμενες ημέρες να περνούν στην αντεπίθεση δείχνοντας ως υπεύθυνες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια για αλλαγή της ατζέντας εκτιμάται πως θα βοηθήσει το επόμενο διάστημα και η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/279659-Synolike-symphonia-entos-Maioy-thelei-e-kybernese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...