Συντάξεις Ιουνίου: Χαμός από καταγγελίες συνταξιούχων που έλαβαν λιγότερα χρήματα

Συντάξεις Ιουνίου: Χαμός από καταγγελίες συνταξιούχων που έλαβαν λιγότερα χρήματα
Συντάξεις Ιουνίου: Χαμός από καταγγελίες συνταξιούχων που έλαβαν λιγότερα χρήματα


22/05/2020 – 11:55

Ένα άκρως σοβαρό ζήτημα αναδείχθηκε μέσα από τη χθεσινή εκπομπή Κontra24 της Αναστασίας Γιάμαλη, μετά από μηνύματα τηλεθεατών που αφορούσαν μια μείωση στις συντάξεις, την οποία φυσικά δεν περίμεναν οι συνταξιούχοι.

Πολλοί συνταξιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους, από το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε και πιστώθηκαν τα χρήματα, καθώς άρχισε η διαδικασία πληρωμής των συντάξεων Ιουνίου.

Στην εκπομπή Kontra24, o διευθυντής γραφείου τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός δεσμεύθηκε να δώσει απαντήσεις για το που οφείλεται αυτή η μείωση.

Υπενθυμίζεται, πως δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικές ημέρες, από τότε που το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έδωσε στη δημοσιότητα την σχετική εγκύκλιο, με την οποία καθορίστηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

 

Ποια είναι όμως η σκληρή πραγματικότητα

Για αυξήσεις ακόμα και 295 ευρώ το μήνα, για 253.000 συνταξιούχους  έκανε λόγο ο φιλοκυβερνητικός τύπος και για μέση αύξηση 108 ευρώ το μήνα, στις επικουρικές συντάξεις, που πρόκειται να πιστωθούν στις αρχές Ιουνίου.

Η σκληρή όμως πραγματικότητα, άρχισε να αποκαλύπτεται από χθες το απόγευμα, όταν άρχισαν να πιστώνονται οι κύριες συντάξεις στους δικαιούχους. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν, αντί για αυξήσεις, μειώσεις στις  κύριες συντάξεις τους και γρήγορα το θέμα απέκτησε διαστάσεις.

Ο λόγος είναι απλός. Οι νέες αυξημένες  επικουρικές συντάξεις υπόκεινται σε  μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου σε συνδυασμό με τις κύριες, την οποία η εφορία όπως συμβαίνει πάντα, σπεύδει να παρακρατήσει απευθείας στην πηγή των παροχών.

Το άθροισμα της κύριας σύνταξης με την νέα επικουρική, οδηγεί σε μεγαλύτερες παρακρατήσεις ,με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται  μειώσεις από 12 μέχρι και 60 ευρώ στις κύριες  παροχές. Κυρίως μεγαλύτερες αυξήσεις, λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για το λόγο αυτό χιλιάδες εξ αυτών, είδαν τις σχετικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους προκαταβολικά από χθες, πριν πιστωθούν οι αντίστοιχες επικουρικές.

Δεν αμφιβάλλει κανείς φυσικά, ότι η παρακράτηση είναι καθόλα νόμιμη, αυτό όμως που συνιστά μέγιστη κοροϊδία προς τους συνταξιούχους, είναι να παραμυθιάζονται με τεράστια  μεικτά ποσά αυξήσεων  και όταν φτάνουν μπροστά στο ΑΤΜ να διαπιστώνουν το μέγεθος της απάτης.

Φρούδες ελπίδες λοιπόν και άνθρακας ο θησαυρός.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...