Συντριβή Boeing 737 στο Ιράν: Στην Τεχεράνη καναδική ομάδα

Συντριβή Boeing 737 στο Ιράν: Στην Τεχεράνη καναδική ομάδα
Συντριβή Boeing 737 στο Ιράν: Στην Τεχεράνη καναδική ομάδα


10/01/2020 – 17:01

«Aνεξάρτητη και αξιόπιστη» έρευνα για τη συντριβή του Boeing 737 της Ukrainian International Airlines ζητεί η Κομισιόν, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Στέφαν ντε Κεερμέκερ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, «είναι για εμάς πολύ σημαντικό οι έρευνες να λάβουν την μορφή μίας ανεξάρτητης και αξιόπιστης διαδικασίας με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας».

Στο μεταξύ, οι ιρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι μια δεκαμελής ομάδα από τον Καναδά είναι «καθ’ οδόν προς το Ιράν», η οποία αναμένεται να «ασχοληθεί με υποθέσεις σχετικές με τους Καναδούς που έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό το τραγικό δυστύχημα».

Ο ερχομός της αντιπροσωπείας αυτής δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός, καθώς η Οτάβα διέκοψε το 2012 τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν μεμφόμενη την Ισλαμική Δημοκρατία για την υποστήριξή της στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.

Όμως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει πως το Ιράν θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να «διευκολύνει» το έργο των χωρών που έχασαν πολίτες τους στο δυστύχημα, τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν μετά την τραγωδία με το Έρμπας της Iran Air (290 θάνατοι), το οποίο ο αμερικανός στρατός είχε δηλώσει ότι κατέρριψε κατά λάθος το 1988.

Ενώ το Λονδίνο και η Οτάβα ισχυρίζονται ότι το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση PS752 της Ukraine Airlines International επλήγη αναμφίβολα από ιρανικό πύραυλο, πιθανόν κατά λάθος, το ιρανικό ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει πως «τα αποτελέσματα της τεχνικής έρευνας [για τα αίτια του δυστυχήματος] θα παρουσιαστούν με διαφανή τρόπο» σε όλο τον κόσμο.

Η Τεχεράνη αναφέρει πως σχεδιάζει να συνεργαστεί με «εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Μπόινγκ» καθώς και με ειδικούς των χωρών που εμπλέκονται στην τραγωδία.

Επίσης, όπως μεταδίδουν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γαλλίας θα ταξιδέψουν στην Τεχεράνη προκειμένου να συμμετάσχουν σε συναντήσεις για την υπό την ηγεσία του Ιράν έρευνα για το δυστύχημα με το ουκρανικό επιβατηγό αεροπλάνο.

«Μόλις φθάσουν, θα συμμετάσχουν σε συναντήσεις για τη διερεύνηση των αιτιών της συντριβής», ανέφερε το IRNA.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβίβασαν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «σημαντικά δεδομένα» για τη συντριβή του ουκρανικού Μπόινγκ στο Ιράν.

«Μαζί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήσαμε Αμερικανούς εκπροσώπους» και «λάβαμε σημαντικά δεδομένα που θα τύχουν επεξεργασίας από τους ειδικούς μας», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Βαντίμ Πριστάικο.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...