Συντριπτική νίκη του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα

Ιταλικό δημοψήφισμα: Προβάδισμα στο «Όχι» δίνουν τα Exit Poll

ΤΟ «ΟΧΙ» ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 59,4% – ΤΟ «ΝΑΙ» ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ 40,6%

Το «Όχι» επικράτησε στο ιταλικό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με συντριπτική διαφορά έναντι του «ναι».

Στο 73% των καταμετρημένων ψήφων το «Όχι» προηγείται με 59,4%, ενώ το «Ναι» συγκεντρώνει 40.6%.

Για να δείτε λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα πατήστε

Τι έδειξαν τα exit poll

Σύμφωνα με τα exit poll της δημόσιας τηλεόρασης της Ιταλίας «Rai», το «Όχι» προηγείται με 57-61%, ενώ το «Ναι» συγκεντρώνει 39-43%.

Στα πρώτα exit poll της «Rai», το «Όχι» ανερχόταν σε 54-58%, ενώ το «Ναι» συγκέντρωνε 42-46%.

Δημοψήφισμα Ιταλία LIVE: Σαφή νίκη του ΟΧΙ δίνουν τα exit polls - Στη 01:00 διάγγελμα Ρέντσι - Αγωνία στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, το «ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41% μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος.

Το «όχι» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55 % μέχρι το 59 %.

Τα ίδια ποσοστά δίνουν και τα Exit Poll της Mediaset.

Τα exit poll «με μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους» και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων της εταιρίας Ipr Marketing επιβεβαιώνει ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι».

Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης στο παρελθόν.

Η συμμετοχή στο ιταλικό δημοψήφισμα έφτασε 68.4%.

Βαριά ήττα για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, είναι το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Παραιτείται ο Ρέντσι

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, μετά τη συντριπτική επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

«Το “όχι” κέρδισε, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος  και κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα υποβάλλει την παραίτησή του σήμερα στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. «Το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ».

Παράλληλα, ο Ματέο Ρέντσι έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση.

«Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του “όχι” θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παραίτηση του Ρέντσι ζήτησαν Μπερλουσκόνι και Λέγκα του Βορρά

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ζήτησαν νωρίτερα το κόμμα «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά.

«Μετά από αυτό το αποτέλεσμα βάσει των exit polls στο δημοψήφισμα, ο Ρέντσι πρέπει να αποχωρήσει», δηλώνουν στην ιταλική τηλεόραση αξιωματούχοι του κόμματος του «Καβαλιέρε».

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα.

«Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα του Βορρά ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...