Σχέδιο για τη δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας σε 3 χρόνια!

Τροχοπέδη στην Ανάπτυξη βάζουν οι δανειστές!

 Η αδελφή του ΔΝΤ, ο  5ος δανειστής της Ελλάδας;

 Εμπόδια στην Ανάπτυξη βάζουν οι δανειστές, που δημιουργούν προσκόμματα, στο σχέδιο για τη δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας, την τριετία 2018-2020, που τους παρουσίασε εχθές, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου!

 Αν και το κουαρτέτο, λέει ότι κατανοεί την ανάγκη για μείωση της ανεργίας και δέχτηκαν τους στόχους που έθεσε η υπουργός, τα λεφτά (3 δις ευρώ) τους φαίνονται πολλά. Οι ενστάσεις των θεσμών, που είχαν εκφραστεί σε προηγούμενες συναντήσεις, αφορούν το πιθανό επιτόκιο. Καθώς η Ελλάδα, ακόμα δεν έχει την δυνατότητα να βγει με αξιώσεις στις αγορές, το σχέδιο της κυβέρνησης, προϋποθέτει δάνειο με σχετικά υψηλό επιτόκιο και για αυτό έχει γίνει και η πρόταση από την ελληνική πλευρά για συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  Εδώ, συνδέονται και οι πληροφορίες, ότι η ελληνική πλευρά, έχει ήδη αιτηθεί χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Αθήνα φέρεται να έχει  ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα την χρηματοδότηση ενός προγράμματος για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας κατ’ έτος, συνολικού κόστους 3 δις ευρώ.  Η τελευταία εξέλιξη, έρχεται με εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, να απαντά σε ερώτηση του ιστότοπου Politico, επιβεβαιώνοντας το ελληνικό αίτημα για βοήθεια, αρνούμενος όμως στη συνέχεια, να αποκαλύψει το ύψος της χρηματοδότησης που έχει ζητήσει η Αθήνα.

Το σχέδιο για τις 450.000 θέσεις εργασίας

 Το σχέδιο που παρουσίασε η υπουργός, αφορά τη δημιουργία 50.000 – 75.000 θέσεων εργασίας το χρόνο μέσω των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και ακόμα 50.000 με 75.000 θέσεις εργασίας με στόχευση σε ειδικές ομάδες ανέργων όπως είναι νέοι 22 – 29 ετών με πολύ υψηλά προσόντα. Το δεύτερο σκέλος, έχει σαφή στόχευση, την ανακοπή του μεταναστευτικού κύματος, (brain drain).

 
Δεν τα βρήκαν κυβέρνηση και δανειστές για το «κούρεμα» των χρεών

Δίχως συμφωνία, ολοκληρώθηκε το απόγευμα, η πρώτη συνάντηση κυβέρνησης και δανειστών για τον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος από την ελληνική πλευρά της διαπραγμάτευσης,  παρά την «καλή συζήτηση» υπάρχουν 2-3 σημεία που χρειάζονται περισσότερη δουλειά. Η κυβέρνηση δεν δέχεται τη διαγραφή χρεών από συγκεκριμένους φόρους σε αντίθεση με τους θεσμούς που είναι ανένδοτοι ότι πρέπει να διαγράφεται ένα ποσοστό και από αυτούς.

Μετά την συνάντηση στέλεχος του υπουργείο τόνισε, ότι  τα θέματα αυτά σχετίζονται με τη δυνατότητα διαγραφής του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), σημεία στα οποία η θέση της κυβέρνησης και αυτή των δανειστών είναι αντίθετες.  Στη συνάντηση, συζητήθηκε το ποια χρέη θα κουρεύονται και πόσο, ενώ δεν συζητήθηκαν  άλλες εκκρεμότητες, όπως το όριο πάνω από το οποίο θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές της μία επιχείρηση, (20.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ). Τέλος η ίδια πηγή, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα και οι δύο πλευρές, έχουν δείξει ότι θέλουν λύση.

 
Πως θα μοιραστεί η αγορά την «πίτα» της ΔΕΗ

 Τα Ενεργειακά έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στην τελευταία συνάντηση της Πέμπτης. Απέναντι στους δανειστές, έκατσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.  Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά (λιανική). Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ανοίξει θέμα από τους δανειστές για πωλήσεις μονάδων και το υπουργείο δεν θα έμπαινε σε μία τέτοια συζήτηση.

 Η ΔΕΗ παρουσίασε το εναλλακτικό σχέδιο για το μοίρασμα της αγοράς μέσω πώλησης θυγατρικών που θα περιλαμβάνουν πελάτες από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Όπως τόνισαν αρμόδιες πηγές, στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει ολοκληρώσει τη σύσταση των εταιρειών  μέχρι τον Ιούνιο, ενώ όπως έγινε γνωστό, σήμερα επελέγη ως σύμβουλος για τη διαδικασία η PWC.

«Οι πελάτες δε φεύγουν από τη ΔΕΗ, στόχος μας είναι το άνοιγμα της λιανικής διαβεβαιώσαμε τους θεσμούς», τονίστηκε μετά την συνάντηση. Όπως ειπώθηκε σημασία έχε το αποτέλεσμα.

Τα Ενεργειακά, αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ακόμη δυο φορές, αύριο και μεθαύριο σε επίπεδο  τεχνικών κλιμακίων «Στόχος μας είναι να υπάρξει μια διαδικασία με τη συμμετοχή και της αγοράς» τονίστηκε αρμοδίως.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/273245-Schedio-gia-te-demioyrgia-450-000-theseon-ergasias-se-3-chronia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...