Σχέδιο νόμου βάζει «φρένο» στις ενοχλήσεις από τις εισπρακτικές εταιρίες!

Κάθε 7 ημέρες αντί για 2, η ενόχληση από τις εισπρακτικές

«Φρένο» στις ενοχλήσεις των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρίες, βάζει νέο νομοσχέδιο που ρυθμίζει την αγορά. Το σχέδιο νόμου, που βρίσκεται στην τελική του μορφή, προβλέπει ότι τα ενημερωτικά τηλεφωνήματα που κάνουν οι εισπρακτικές θα μπορούν να γίνονται κάθε επτά ημέρες και όχι μέρα παρά μέρα, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης προβλέπεται ότι η ενημέρωση των οφειλετών θα επιτρέπεται να διενεργείται και από άλλες εταιρίες και όχι μόνο από κεφαλαιουχικές, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Η έννοια του οφειλέτη, μέσα στο σχέδιο, αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις εταιρίες. Οφειλέτες που δέχονται μέρα παρά μέρα σημαντικές ενοχλήσεις από τις εισπρακτικές εταιρίες είτε στην οικία, είτε στον χώρο εργασίας.  Με δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία να έχουν αναλάβει σε πολλές περιπτώσεις την ενημέρωση (ενόχληση) των οφειλετών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, έχει αποφασίσει προσθήκη σχετικής διάταξης στα πειθαρχικά παραπτώματα του Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου «σε περίπτωση κατά την οποία δανειστής αναθέσει υπηρεσίες ενημέρωσης σε τρίτους υποκείμενους, σε ειδική νομοθεσία, οφείλει να διασφαλίζει ότι η ενημέρωση στην οποία θα προβαίνουν οι τρίτοι θα πληροί και διενεργείται υπό τους όρους του παρόντος νόμου».

Οι νέες ρυθμίσεις της αγοράς, έρχονται σε μία προσπάθεια να καλυφθεί το κενό της ενημέρωσης των οφειλετών από δικηγόρους που εξακολουθούν να υπάγονται στην πειθαρχική αρμοδιότητα των συλλόγων τους αλλά στους δανειστές είναι δυνατόν να επιβληθούν κυρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, στη ρύθμιση γίνεται αναφορά για «τρίτους» , χωρίς συγκεκριμένη αναφορά σε δικηγορικές εταιρείες, αλλά εκτιμάται  ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ασχοληθούν στο μέλλον με το αντικείμενο και άλλες εταιρείες όπως θα μπορούσαν τα λογιστικά γραφεία.

Το σχέδιο νόμου δεν αφορά επιχειρήσεις καθώς η έννοια του οφειλέτη περιορίζεται μόνο στα φυσικά πρόσωπα, όπου συστηματοποιούνται και εξειδικεύονται οι διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση που παραβιάζουν τον νόμο οι εισπρακτικές εταιρείες και γίνεται αυστηρότερος ο τρόπος ταυτοποίησης του οφειλέτη προκειμένου να μην αποκαλύπτεται ο σκοπός της όχλησης σε τρίτους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται καμιά ποινή για τον προμηθευτή.

Από το υπουργείο Οικονομίας εκτιμάται ότι η αναμόρφωση της νομοθεσίας είναι απαραίτητη καθώς, είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο οι τράπεζες, αλλά και κάθε άλλοι προμηθευτές να συνεργάζονται με δικηγορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να καλούν τους οφειλέτες για τα χρέη τους.

Αν και οι εντολοδόχοι λειτουργούν ουσιαστικά ως εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, δεν υπάγονται στο σχετικό νόμο κι επομένως δεν ισχύουν γι’ αυτούς οι υποχρεώσεις και περιορισμοί της νομοθεσίας.

Επίσης, με το νέο πλαίσιο, οι προμηθευτές όταν ενημερώνουν τους οφειλέτες για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις τους και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου. Στην περίπτωση, όμως, που αναθέσουν την ενημέρωση σε εταιρεία, τότε, κατ΄εφαρμογή του νόμου για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οφείλουν να ενημερώσουν τον οφειλέτη για τη διαβίβαση των δεδομένων του στη συμβαλλόμενη εταιρεία.

Εντός του τελικού κειμένου, του σχεδίου,  δεν υπάρχει ειδική αναφορά για το τι γίνεται αν με ευθύνη του προμηθευτή συνεχίζεται η όχληση του οφειλέτη. Για την ευθύνη των δικηγορικών γραφείων, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρει σε έγγραφο της που διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ότι όταν η ενημέρωση αυτή ανατίθεται σε δικηγόρους, τότε αρμόδιοι για τον έλεγχο τήρησης του ειδικού θεσμικού πλαισίου και την επιβολή ενδεχόμενων κυρώσεων ορίζονται οι οικείοι δικηγορικοί σύλλογοι.

Υπενθυμίζει, δε, ότι στο πλαίσιο αυτό διαβιβάστηκαν από τη γενική γραμματεία στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, καταγγελίες που υποβλήθηκαν στη γραμματεία, οι οποίες στην πλειονότητά τους αφορούν σε φαινόμενα έλλειψης σεβασμού της προσωπικότητας και μη διαφύλαξης του προσωπικού απορρήτου, από δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες.

Τέλος, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρει ότι το θέμα έχει απασχολήσει το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), ο οποίος έχει την άποψη ότι οι αθέμιτες συμπεριφορές  απέναντι σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, προσβάλλουν το σύνολο του δικηγορικού σώματος. Σε αυτή τη κατεύθυνση, ο ΔΣΑ έχει αποφασίσει να προσθέσει νέα διάταξης στα πειθαρχικά παραπτώματα του Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/276647-Schedio-nomoy-bazei-phreno-stis-enochleseis-apo-tis-eispraktikes-etairies ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...