Σόιμπλε και ΔΝΤ καθυστερούν το κλείσιμο της αξιολόγησης!

Όχι άλλες μειώσεις στις συντάξεις λέει σύμβουλος της Μέρκελ

Το ΔΝΤ θέλει να φτάσει τη διαπραγμάτευση στα όριά της, επιμένοντας σε παράλογες απαιτήσεις και καθυστερώντας την συμφωνία. Αγκάθι, η άρνηση του Βερολίνου, να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που ζητούν Ταμείο και κυβέρνηση. Όμως παρά τις καθυστερήσεις των δανειστών, γνώστες των εξελίξεων τονίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας πριν από το Eurogroup της Μάλτας, αν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα έως την Τρίτη. Σε διαφορετική περίπτωση, το επόμενο σημαντικό ορόσημο, είναι η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον στις 21-23 Απριλίου.

 Με τα χρονικά περιθώρια για την συμφωνία να εξαντλούνται, κυβέρνηση και Ευρώπη κάνουν αγώνα δρόμου για να επιστρέψει το «κουαρτέτο» στην Αθήνα και να μην χαθεί το ορόσημο του Eurogroup της Παρασκευής. Ο στόχος παραμένει η τεχνική συμφωνία, μέσα στον Απρίλιο, ακόμα και αν τελικά χαθεί η Μάλτα, σε ένα έκτακτο Eurogroup τέλος Απριλίου ή στο δυσμενές σενάριο, αρχές Μαΐου.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, η τρόικα θα πρέπει να επιστρέψει εντός των 48 ωρών, για να κλείσει η αξιολόγηση σε επίπεδο προσωπικού. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει εξ’ αποστάσεως.  Αν και επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας εντός συνόρων, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες. Από την πρωτεύουσα του Βελγίου, αξιωματούχος με γνώση των εξελίξεων επεσήμανε ότι δεν επιστρέφουν οι θεσμοί, καθώς προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία.

Κυβέρνηση και Ευρώπη, δείχνουν το ΔΝΤ, ως τον ένοχο των καθυστερήσεων και συγκεκριμένα για την επιμονή του να γίνουν γρηγορότερα οι περικοπές στις συντάξεις.  Ζητάει «τσεκούρι» 1,8 δις ευρώ, που θα έφερνε μείωση έως και 30% στις συντάξεις από το 2019.
 

Όχι άλλες μειώσεις στις συντάξεις λέει σύμβουλος της Μέρκελ

 «Η ανάπτυξη είναι η καλύτερη λύση. Με το να συνεχίσει να μειώνει κανείς τις συντάξεις και η οικονομία να έχει προβλήματα ανάπτυξης χάνονται θέσεις εργασίας και η κατάσταση δεν γίνεται καλύτερη», ξεκαθάρισε ο σύμβουλος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής σοφών της γερμανικής κυβέρνησης, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Να μειωθεί η πίεση των δανειστών στην Ελλάδα, ζητάει ο «Πρέπει να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στην ελληνική πλευρά, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική. Για αυτό και πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με όλες αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί από την Ελλάδα», δήλωσε ο έμπειρος Οικονομολόγος, δείχνοντας ότι και το Βερολίνο επιθυμεί την ταχεία επίτευξη συμφωνίας για την β’ αξιολόγηση.

Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία λόγω του ασταθούς ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της Ευρώπης να γίνει συμφωνία, προσέθεσε στη συνέχεια.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι είναι απίθανο η Γερμανία να  έκανε στην παρούσα κατάσταση κάτι το οποίο να είχε ως συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την δημιουργία σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, επεσήμανε ότι «όλα τα συμμετέχοντα μέρη έχουν συμφέρον να υπάρξει συμφωνία για να μην δημιουργηθεί αστάθεια στην Ελλάδα».

Τσίπρας: Ψήφιση και εφαρμογή μέτρων μόνο με λύση στο χρέος

Μήνυμα στους δανειστές έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνδέοντας την εφαρμογή των επερχόμενων μέτρων με τη συνολική λύση στο χρέος, «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο «Έθνος της Κυριακής».

Τζανακοπουλος: Κρίσιμα 24ωρα για την αξιολόγηση

 Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, εκτίμησε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.  Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, κ. Τζανακόπουλος επέρριψε ευθύνες στον Σόιμπλε και το ΔΝΤ για το γεγονός ότι καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, για την πορεία της αξιολόγησης, είπε ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.

 Σχετικά με το αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει απαιτήσει  περικοπές 35% στις ελληνικές συντάξεις, ξεκαθάρισε ότι, δεν έχει την αρμοδιότητα να ζητήσει κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «ο κ. Σόιμπλε όταν θέλει κάτι το κάνει δημόσια», για να προσθέσει ότι «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και το ΔΝΤ βρίσκουν προσχήματα για να καθυστερήσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά δεν είναι μόνοι τους στην Ευρώπη, υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Για τις παρεμβάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, των κατηγόρησε ότι υιοθέτησε πολιτική ανάλυση που τον ταυτίζει με το κόμμα της ΝΔ, περί κυβερνητικής ευθύνης όσον αφορά τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα είπε ότι «δεν είναι ευτυχές γεγονός», να τοποθετείται ο Επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος περισσότερο ως πολιτικό στέλεχος και λιγότερο ως κεντρικός τραπεζίτης. Στη συνέχεια, τον κατηγόρησε ότι υιοθέτησε πολιτική ανάλυση που τον ταυτίζει με το κόμμα της ΝΔ, περί κυβερνητικής ευθύνης όσον αφορά τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν μας είπε αν πρέπει να πάρουμε τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση».

 Τέλος, κατηγόρησε τον διοικητή της ΤτΕ ότι έκανε ένα βήμα πιο πέρα με την ομιλία του για το ασφαλιστικό, αφού εκφώνησε μια ιδεολογική ομιλία υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης και τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποδιάρθρωσης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Σε αυτή τη βάση, κάλεσε τον διοικητή της ΤτΕ να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη θεσμική του ιδιότητα. Αν και όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, δεν υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί η παραίτηση του τραπεζίτη, πρέπει να σταματήσει να πολιτικολογεί.

Την στήριξή της στην κυβερνητική προσπάθεια στη διαπραγμάτευση, εξέφρασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως υποχωρήσεις στα εργασιακά. Με ανακοίνωσή της δείχνει τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, ως αίτιες για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει». Επίσης, τονίζεται ότι στο πεδίο των εργασιακών, δεν θα γίνουν υποχωρήσεις. «Δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ιδίως από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

 Άμεση ήταν η αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για θέατρο του παραλόγου. «Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το θέατρο του παραλόγου. Από τη μία, αποδέχονται νέα μέτρα λιτότητας και, από την άλλη, παριστάνουν ότι αντιστέκονται στους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, ροκανίζουν το χρόνο, βυθίζουν την κοινωνία σε αβεβαιότητα και οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο», αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

 Με μερικά από τα πιο δύσκολα κεφάλαια της β’ αξιολόγησης να έχουν κλείσει, στο θετικό, σενάριο για την διαπραγμάτευση κυβερνητικά στελέχη προβλέπουν λύση πριν την εκπνοή του Απριλίου, καθώς αναμένεται το ΔΝΤ θα ξεκαθαρίσει τη θέση του κατά την εαρινή σύνοδό του στην Ουάσιγκτον, κάτι για το οποίο το Ταμείο δέχεται πιέσεις τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την Κομισιόν.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/277615-Soimple-kai-DNT-kathysteroyn-to-kleisimo-tes-axiologeses ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...