Σύγχρονοι εικαστικοί χρησμοί στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών

Σύγχρονοι εικαστικοί χρησμοί στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών
Δημιουργώντας νέα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας και πολιτισμού μέσα από τη σύγχρονη εικαστική οπτική, οι χρησμοί του παρελθόντος δίνουν συμβολικά τη θέση τους στον σημερινό τρόπο μετάδοσης της πληροφορίας.
Με τις συμβολικές της διαστάσεις να θέτουν ερωτήματα, η έκθεση του εικαστικού Γιώργου Ξένου, με τίτλο «Διερχόμενοι», εγκαινιάζεται στο αρχαιολογικό Mουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι.

Σαν ένα άλλο είδος χρησμού

Συνεχίζοντας τον διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και τιμώντας το δελφικό πνεύμα και φως στον ιερό χώρο των Δελφών, όπου διερχόμενοι συνέρρεαν από παντού για να αποσπάσουν πληροφορίες – χρησμούς, ο Γιώργος Ξένος, ο οποίος ερευνά εδώ και πολλά χρόνια το ίχνος, την εικόνα, τον άνθρωπο, τον χρησμό και τη γραφή, παρουσιάζει τους δικούς του «Διερχόμενους», μία ενότητα έργων με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Τα έργα εστιάζουν στη διαχείριση και μετάδοση της πληροφορίας και εντάσσονται σε έναν ελλειπτικό τρόπο επικοινωνίας, σε ένα άλλο είδος «χρησμού».

Την εγκατάσταση των «Διερχομένων» συνθέτουν ένα πλήθος ανθρώπινων περιγραμμάτων από σίδηρο, η εγκατάσταση από σίδηρο «Επτά πύλες», η εγκατάσταση από plexi glass «Η κιβωτός της πληροφορίας», το ακρυλικό σε χαρτί «Απόλλων», το μελάνι σε χαρτί «Η πύλη της γραφής» και άλλα, όπως διαβάσαμε στη naftemporiki.gr.

Ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους και εκφραστές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’80, ο Γιώργος Ξένος άνοιξε ορμητικά με το έργο του μια ποιητική και πολιτική προοπτική, με στοιχεία σπάνιας καθαρότητας και αυστηρής συνέπειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και οι «Διερχόμενοι» θέτουν ερωτήματα, που προκαλούν και ανασκευάζουν τον χώρο της ελληνικής ζωγραφικής.

Πληροφορίες

Αρχαιολογικό Mουσείο Δελφών, Δελφοί – νομός Φωκίδας, τηλ.: 226 5082312-313. Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2012 – 30 Απριλίου 2013. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:00 – 15:00.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...