Σύμφωνος ο Σάντος να τεθεί στο Κογκρέσο η συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία

Σύμφωνος να εισέλθει προς συζήτηση και προς ψήφιση στο Κογκρέσο το κείμενο της αναθεωρημένης οριστικής συμφωνίας ειρήνης με τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) δήλωσε ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Μετά από την απροσδόκητη απόρριψη της αρχικής συμφωνίας από τους πολίτες στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου, κυρίως εξαιτίας των ενστάσεων της δεξιάς, που την χαρακτήριζε υπερβολικά επιεική έναντι των ανταρτών, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Σάντος έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της αναθεωρημένης συμφωνίας, σε μια απόπειρα εξασφάλισης ευρύτερης δυνατής συναίνεσης για τον τερματιστό της ένοπλης σύγκρουσης που διαρκεί 52 χρόνια.

Ο Σάντος, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο μήνα για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο, τόνισε πως αρχικά θα διαβουλευτεί με την ηγεσία της FARC, αλλά δήλωσε σύμφωνος να τεθεί προς συζήτηση από τους βουλευτές η νέα συμφωνία ειρήνης.

Όπως αναφέρει το Reuters, την κατάθεση στο Κογκρέσο της συμφωνίας είχε ζητήσει ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, που ηγήθηκε της εκστρατείας του «όχι» στο δημοψήφισμα για την αρχική συμφωνία.

«Συμφωνώ ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν από τα μέλη του Κογκρέσου και αυτό θα κάνουμε την ερχόμενη Τετάρτη», δήλωσε ο Σάντος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Σύμφωνα με το AFP, ο Σάντος δεν αποσαφήνισε ποια πρόκειται να είναι η διαδικασία έγκρισης της νέας συμφωνίας ειρήνης, αλλά φαίνεται πιθανότερη η επικύρωση αυτής να γίνει από το Κογκρέσο, παρά να τεθεί σε ένα ακόμη δημοψήφισμα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...