Σύνοδος Κορυφής: “Ταμείο Ανάκαμψης” αλά γερμανικά θέλει η Μέρκελ – Ζεστό χρήμα ζητά ο Νότος

Μία ακόμα Σύνοδος Κορυφής χωρισμένη σε… Βόρειους και Νότιους και την Άγγελα Μέρκελ σταθερά σε ρόλο πρωταγωνιστή, ολοκληρώθηκε. Πάντως, παρά τις διαφωνίες και ενστάσεις, έγινε ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης, αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κορονοϊού. 

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, ελέω κορονοϊού, συμφώνησαν να ζητήσουν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας, δηλαδή τη σύσταση ενός “ταμείου ανάκαμψης”, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες.

“Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την κρίση του κορονοϊού”, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μέρκελ: “Καρότο και μαστίγιο…”

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι “δεν ήμασταν σε όλα τα σημεία όλοι της ίδιας άποψης, αλλά υπήρξε μια συναντίληψη”. Η δημιουργία του ταμείου ανασυγκρότησης “σημαίνει ασφαλώς ότι η Γερμανία θα πρέπει να υπολογίζει μεγαλύτερη συνεισφορά για τον επόμενο προϋπολογισμό”, δήλωσε η Μέρκελ και τόνισε ότι “αυτό είναι σωστό και καλό, καθώς τα κράτη – μέλη δεν επλήγησαν όλα με τον ίδιο τρόπο από την πανδημία”.

Σημείωσε ακόμη ότι τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική αυτού του ταμείου, αλλά και ότι ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι και προς το γερμανικό συμφέρον.

“Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να μάθουμε από την πανδημία. Και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες επενδύσεις π.χ. στην προστασία του κλίματος και στην ψηφιοποίηση”, δήλωσε. Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι “μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση του κορονοϊού είναι και προς το γερμανικό συμφέρον”, επανέλαβε ωστόσο και την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, επισημαίνοντας ότι “δεν γίνεται να κοινοτικοποιήσουμε, όπως λέμε, τα χρέη”.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξε αντιπαράθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες είχαν ζητήσει την έκδοση “κορονοομολόγων”, η Άγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι επρόκειτο για μια “πάρα πολύ φιλική συζήτηση, κατά την οποία βέβαια ο καθένας παρουσίασε τις απόψεις του” και τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει περιγραφές για «πολεμικό» κλίμα ή «σύγκρουση».

BILD: Σύνοδος με “χρώμα” Ελλάδας 

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ακόμη ο συντονισμός των κρατών – μελών σε ό,τι αφορά τον βαθμό που θα καταστεί εφικτός ο θερινός τουρισμός για το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των χωρών όπως η Ελλάδα και η Αυστρία, των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.

Σύνοδος Κορυφής στη σκιά του Covid – 19

Η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου για τον κορονοϊό ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (23.04.2020) και διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το “Ταμείο Ανάκαμψης”.

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες – Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία – να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Τα “στρατόπεδα” Βορρά και Νότου

Το “στρατόπεδο” των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το “Ταμείο Ανάκαμψης” θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια “συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ”.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: “Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο”.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της Ευρώπης των 27 ζήτησαν από την Κομισιόν να κινητοποιήσει τα εκτελεστικά της όργανα και εκπονήσει εκτάκτως ένα σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με σκοπό την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Μισέλ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι αρχηγοί των κρατών – μελών της Ένωσης ζήτησαν να συνδεθεί το σχέδιο ανάκαμψης με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027, όπως ζήτησε η Άγγελα Μέρκελ.

“Επιδείξαμε ισχυρή θέληση να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός”, είπε ο Σαρλ Μισέλ, που όμως  παραδέχτηκε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, ωστόσο, εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αύξηση της “δύναμης πυρός” στο 2% του ΑΕΕ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησε και εκείνη ότι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέεται με ένα ταμείο ανάκαμψης είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η Ένωση εκτός της κρίσης της νόσου Covid-19 και ότι το μέγεθός του πρέπει να αυξηθεί.

“Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μάς οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%”, είπε αναφερόμενη στα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή στον προϋπολογισμό. “Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ευρώπη και καραντίνα

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι στις 6 Μαΐου θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...