Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος είπε “αντίο” στον Μητσοτάκη

Τη θλίψη του για τη μεγάλη απώλεια του Ευπατρίδη πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών, εξέφρασε με μηνύματα και δηλώσεις σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

Την είδηση του θανάτου του πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε η οικογένειά του με μια λιτή ανακοίνωση ,ενώ όπως έγινε γνωστό η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη Μητρόπολη Αθηνών την Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι, ενώ θα ταφεί την Πέμπτη στην ιδιαίτερη πατρίδα του στα Χανιά της Κρήτης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε μια φωτογραφία με τον πατέρα του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook γράφοντας: “Σε ευχαριστώ για όλα”. Η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ και κόρη του,  Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο ραδιόφωνο Focus δήλωσε μεταξύ άλλων για τον πατέρα της: ” ότι είναι πολύ σημαντικό για έναν πολιτικό να βλέπει ότι δικαιώνεται η πολιτική του.” Ο Περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης αποχαιρέτισε τον παππού του με ένα ποίημα του Βρετανού ποιητή Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Ο Κώστας Μπακογιάννης έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook: “Λες και γράφτηκε για σένα παππού…

“ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ…Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι ψηλά όταν γύρω σου όλοι τον εαυτό τους εχάσαν δειλά, και για τούτο μαζί σου τα βάζουν,στον εαυτό σου αν μπορείς να ‘χεις πίστη όταν όλοι για σένα αμφιβάλλουνμα κι αδιάφορος να ‘σαι κι ορθός στις δικές τους μπροστά αμφιβολίες,αν μπορείς να υπομένεις χωρίς ν’ αποστάσεις ποτέ καρτερώντας, ή μπλεγμένος με ψεύτες, μακριά να σταθείς, αν μπορείς απ’ το ψέμα κι αν γενείς μισητός, να μη δείξεις στρατί στο δικό σου το μίσος, κι ούτε τόσο καλός να φανείς κι ούτε τόσο σοφά να μιλήσεις”.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠτΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητοστάκη: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει, ως κορυφαίος Πολιτικός Ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας. Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης. Αιωνία η μνήμη του».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, με τη σειρά του για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: “Με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους διαμορφωτές της νεότερης Ελλάδας. Υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας και κατά τη Μεταπολίτευση συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας. Στην οικογένειά του, στους οικείους και στο κόμμα του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο». Τα παραπάνω αναφέρει για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τονίζοντας ότι «παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, για την απώλεια του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής & της Κρήτης. Τα συλλυπητήρια μου σε οικογένεια & φίλους». «Υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα» χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Κάμμένος. «Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο ηγέτη υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα που ανατράπηκε από την προδοσία Σαμαρά. Καλό ταξίδι Πρόεδρε», έγραψε ο κ. Καμμένος στο Twitter. Τη θλίψη του για την απώλεια «του παλαίμαχου της πολιτικής» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Μία πολυτάραχη ζωή από την οποία δεν έλειπαν τα λάθη, ο εκλιπών σημάδεψε την εποχή του και είχε πολλούς και πιστούς φίλους, αλλά και πολλούς επικριτές. Εκφράζουμε στην οικογένεια του τα θερμά μας συλλυπητήρια». Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε σχετικά με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: ” Εκφράζω την θλίψη μου για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πάλεψε για τις Ιδέες του , τη Δημοκρατία και την Εθνική Συμφιλίωση. Περνά στην Ιστορία ως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του” .

Και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter: “Ο θάνατος του κ. Μητσοτάκη είναι ένα λυπηρό γεγονός. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους του”.

Ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης δήλωσε: “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Πρωτοεκλεγείς το 1946, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί έξι δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το εξωτερικό όπου μετέβη στη συνέχεια. Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας και με το πάθος της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο τον χαρακτήριζε. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη”.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σε δήλωση του ο κ. Καραμανλής αναφέρει: «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον Τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του. Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου
συλλυπητήρια».

Ο επί 40 χρόνια στενός του συνεργάτης Γιάννης Πευκιανάκης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ: «Είχε την ευτυχία να δει τους Έλληνες να λένε ότι δεν θα φτάναμε σε αυτή την κατάσταση αν είχαμε ακούσει τον Μητσοτάκη και τον αφήναμε να κυβερνήσει ακόμα τέσσερα χρόνια», και συμπλήρωσε για τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ζωή και την πορεία του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας όσο τον έζησε.Θυμήθηκε την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη: «Η πιο δραματική του στιγμή ήταν η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Εκείνη την ημέρα έζησα έναν Μητσοτάκη που ήταν ένα λιοντάρι που το είχαν πληγώσει. Η ομιλία του στην Βουλή έδειξε ότι ήταν ο ηγέτης που έβαζε πάνω από όλα την χώρα».Ο κύριος Πευκιανάκης επισήμανε ακόμα ότι «αυτός ο άνθρωπος που ήταν καταδικασμένος δις εις θάνατον από τους Γερμανούς, συνήψε συμφωνία και απέφυγε τον εμφύλιο στην Κρήτη, την ώρα που μαινόταν σε όλη την Ελλάδα».«Είχε λόγο και τον τηρούσε τον λόγο του, αν σου έλεγε “ναι”, ήταν “ναι”, αν πίστευε πως πρέπει να σου πει “όχι”, σου έλεγε ευθέως “όχι”», τόνισε.Ηθελε να πει στον λαό την αλήθεια, πίστευε πως ο πολιτικός είναι υποχρεωμένος να λέει την αλήθεια στον λαό, πρόσθεσε και τόνισε πως «ο Κυριάκος είναι ο άνθρωπος που θα συνεχίσει την πορεία του Κωνσταντίνου προς τα πάνω. Έχει αποδείξει πως μπορεί να είναι ωφέλιμος και χρήσιμος για την χώρα» κατέληξε ο κ. Πευκιανάκης.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε: “Έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγάλους της πολιτικής, στον οποίο οφείλουμε πολλά.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε μαχητής της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, μεταρρυθμιστής και οραματιστής. Είμαστε πεπεισμένοι πως αν το μεταρρυθμιστικό του έργο δεν είχε διακοπεί, η χώρα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη πορεία.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό.  Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του”.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε μαχητής της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, μεταρρυθμιστής και οραματιστής. Είμαστε πεπεισμένοι πως αν το μεταρρυθμιστικό του έργο δεν είχε διακοπεί, η χώρα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη πορεία.Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό.Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του”.Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και έγραψε: ” Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου. Καλό ταξίδι Πρόεδρε”.Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twiiter : “Ένας σπουδαίος έφυγε. Η Ελλάς θα ήταν καλύτερη Χώρα εάν τον είχε ακούσει περισσότερο.

Συλλυπητήρια @kmitsotakis @Dora_Bakoyannis καλό ταξίδι”. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας έγραψε σχετικά με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: “Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον θάνατο του επίτιμου Προέδρου της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργού”. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας έγραψε στο Twitter: “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε Αλήθειες και δικαιώθηκε εν ζωή. Συλλυπητήρια στον @kmitsotakis & όλη την οικογένεια”.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ένας μεγάλος κύκλος της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου κλείνει σήμερα με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μιας πολιτικής προσωπικότητας η οποία ταυτίστηκε με εξόχως θετικές και αρνητικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Πλέον η Ιστορία έχει τον τελευταίο λόγο για την αποτίμηση ενός πολιτικού βίου”.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/286186-Syssomos-o-politikos-kosmos-eipe-antio-ston-Metsotake ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...