Ταμείο ανάκαμψης: Τι προσδοκά η Αθήνα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για το σχέδιο

Ταμείο ανάκαμψης: Τι προσδοκά η Αθήνα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για το σχέδιο
Ταμείο ανάκαμψης: Τι προσδοκά η Αθήνα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για το σχέδιο

28/05/2020 – 08:47

Στη λήψη γρήγορων αποφάσεων πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις συγκεκριμένων ποσών ακόμα και εντός του 2020 ευελπιστεί η Αθήνα γύρω από το χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο συνοδεύεται από ακόμα 1,1 τρισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Αυτές είναι οι ημερομηνίες «κλειδιά» για το σχέδιο της Κομισιόν… «Οι προτάσεις της Κομισιόν ανταποκρίνονται στις θέσεις της Ελλάδας», είπε ο Υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Για μια φιλόδοξη πρόταση, η οποία καλύπτει τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης έκανε, λοιπόν, λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πρόταση γενναία, ένα σχέδιο το οποίο είναι ευέλικτο με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στον τομέα της υγείας, των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων.

Καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια μεταξύ των κρατών – μελών είναι η επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία τους. Η Ελλάδα με βάση πληροφορίες φαίνεται να ωφελείται ιδιαίτερα καθώς τομείς όπως ο τουρισμός βρίσκεται πρώτος στη λίστα των δραστηριοτήτων που θα πληγούν περισσότερο λόγω του κορωνοϊού. Ένας τομέας από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λάβει 22,56 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 9,43 δισ. ευρώ από δάνεια, συνολικό ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα υψηλά είναι τα ποσά που θα μπορέσουν να λάβουν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία όπως:

  • η Ιταλία με συνολικό ποσό 172,74 δισ. ευρώ,
  • η Ισπανία με 140,44 δισ. ευρώ,
  • ενώ πολύ μικρότερο είναι το ποσό για τη Γερμανία με 28,8 δισ. ευρώ αλλά και τη Γαλλία με 38,7 δισ. ευρώ που αφορούν μόνο επιχορηγήσεις.

Η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά χρήματα από μέρος του συγκεκριμένου πακέτου από φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη νέα πρωτοβουλία, REACT-EU ύψους 55 δισ. ευρώ, θα δίνεται η δυνατότητα παροχής συμπληρωματικής υποστήριξης για τη συνοχή στα κράτη-μέλη από το 2020. Βασικός στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να μην υπάρξει διακοπή στη χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς που πλήττονται λόγω της πανδημίας, παρέχοντας στήριξη σε εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συστήματα υγείας αλλά και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό «πακέτο» έρχεται να προστεθεί στα ήδη 540 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί για τη στήριξη της υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέσω του προγράμματος SURE, την ενίσχυση της ρευστότητας από την ΕΤΕπ και την πιστωτική γραμμή του ESM. Όπως επανέλαβε, ωστόσο, ο Χρήστος Σταϊκούρας εκταμιεύσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν αναμένονται νωρίτερα από τα μέσα Ιουλίου. «Προσδοκούμε από τα μέσα Ιουλίου να έρχονται οι πόροι από αυτές τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αποφασιστεί» δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha.

Για να υλοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Ιουνίου ή σε επόμενη Σύνοδο. Ένα εγχείρημα με αρκετές δυσκολίες καθώς χώρες όπως Ολλανδία και Αυστρία εκφράζουν επιφυλάξεις και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να προβλέπει δύσκολες διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1/1/2021», δήλωσε την Τετάρτη (27/05) η γερμανίδα καγκελάριος. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου όπου παρουσίασε την πρόταση της Κομισιόν, να παραμερίσουν παλιές προκαταλήψεις και να στηρίξουν το σχέδιο.

Ικανοποίηση στην Αθήνα για το πακέτο των 32 δις

Στην Αθήνα υπάρχει, λοιπόν, αισιοδοξία, καθώς τα 32 δισ του σχεδίου της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο.

«Καλωσορίζουμε την πρόταση της Κομισιόν για τα 750 δις»τόνισε, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε στο Brookings: «Θετική για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή οικονομία η πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης».

Με βάση το καλό σενάριο, εκτιμάται ότι οι οριστικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν τον Ιούλιο, αλλά από εκεί και πέρα ξεκινά μια μακρά διαδικασία, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βγει τελικά στις αγορές για να δανειστεί κι εν συνεχεία να γίνει η κατανομή – εκταμίευση. Με αυτά τα δεδομένα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους αν τα πρώτα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έρχονταν νωρίτερα από τις αρχές του 2021.

Εάν η τελική δομή του Ταμείου δεν είναι πολύ διαφορετική από το σχέδιο της Κομισιόν, ο μηχανισμός θα είναι ανάλογος με αυτός του ΠΔΕ:

1. Η κάθε χώρα θα παρουσιάζει σχέδιο και θα αιτείται χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτείται συγχρηματοδότηση από το κράτος- μέλος, ενδεχομένως με εξαίρεση των δράσεων που θα αφορούν στην Υγεία

2. Οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν και θα εκταμιεύουν. Για να μην υπάρχουν, μάλιστα, καθυστερήσεις, συστήνεται νέα Γενική Διεύθυνση Μεταρυθμίσεων, που θα εγκρίνει με διαδικασίες- εξπρές τα σχέδια των κρατών – μελών

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για το σχέδιο της Κομισιόν

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν στο μέλλον «σκληρά» παζάρια και την ίδια ώρα ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι είναι κρίσιμο να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι ημερομηνίες- κλειδιά, όπως αποτυπώνονται σε συνοδευτικά έγγραφα του σχεδίου της Κομισιόν, είναι οι εξής:

  • Ως τον Ιούλιο: πολιτική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές
  • Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021- 2027 αλλά και για τους ίδιους πόρους χρηματοδότησης
  • Ως το καλοκαίρι: συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Ως τις αρχές του φθινοπώρου: υιοθέτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και νομοθέτηση
  • Οκτώβριος: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • Δεκέμβριος: υιοθέτηση από του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου από το
  • Ευρωκοινοβούλιο και διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια
  • Ιανουάριος 2021: έναρξη ισχύος του ΠΔΠ, μέρος του οποίου αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι ισχύει με τους «πράσινους» φόρους

Θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στους ίδιους πόρους (own resources) που θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί μέρος της διεύρυνσης του Κοινοτικού Προϋπολογισμού.

Με βάση τα συνοδευτικά κείμενα προκύπτει σαφώς ότι ήδη υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι, που αφορούν στην επιβολή «πράσινων» – και όχι μόνο – φόρων.

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε φόρο στα μη ανακυκλούμενα πλαστικά, στις εκπομπές ρύπων (με εκτίμηση εσόδων περίπου 10 δισ ευρώ ετησίως), αλλά και στην επιβολή ψηφιακού εταιρικού φόρου, που ήδη αποτελεί αντικείμενο εργασίας του ΟΟΣΑ, με προσδοκώμενα έσοδα 1,3 δισ ευρώ το χρόνο. Προβληματισμό προκαλεί αν μη τι άλλο η αναφορά σε έναν πόρο «απλοποιημένου ΦΠΑ». Ειδικά ως τους «πράσινους» φόρους η ελληνική πλευρά δεν έχει κατ’ αρχήν αντιρρήσεις, ωστόσο αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι όποιες συζητήσεις θα λάβουν υπόψιν ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ακτοπλοια και στη ναυτιλία, που θεωρούνται «ευαίσθητοι» κλάδοι για τα ελληνικά συμφέροντα.

Σταϊκούρας: Οι προτάσεις της Κομισιόν ανταποκρίνονται στις θέσεις της Ελλάδας

Η πρόταση της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης» συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, θέτει τις κατάλληλες βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη, τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την κοινωνική συνοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό αναφέρουν σε δήλωσή τους, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Μιχάλης Αργυρού, προσθέτοντας ότι η εν λόγω πρόταση ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για τη χώρα οι προτεινόμενες επιχορηγήσεις εκτιμώνται στην περιοχή των 22,5 δισ. ευρώ και τα δάνεια στην περιοχή των 9,5 δισ. ευρώ (συνολικά 32 δισ. ευρώ).

Στην κοινή δήλωση γίνεται αναφορά στις έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία του «Ταμείου Ανάκαμψης», καθώς και στις δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο. Και η δήλωση καταλήγει ότι «προσβλέπουμε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική συμφωνία στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής και στην όσο το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί το ταχύτερο και με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Ειδικότερα, οι κ. Σταϊκούρας και Αργυρού δήλωσαν τα εξής:

«Από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά, και με εποικοδομητικό τρόπο, στις εντατικές συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφενός για την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών συνεπειών της κρίσης (πακέτο ρευστότητας, δηλαδή SURE, EIB Fund και ESM Coronavirus Crisis Response), αφετέρου για τη διαμόρφωση της υποδομής που είναι απαραίτητη, σε επίπεδο Ένωσης, για τη γρήγορη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης/4/2020 και στο Eurogroup της 15ης/5/2020, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αντίστοιχα, εξέφρασαν τις θέσεις της χώρας αναφορικά με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της υποδομής αυτής. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσαν τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με:

-το ύψος,

-την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων,

-τη μέθοδο της κατανομής των ποσών,

-τη μέθοδο χρηματοδότησης, και

-τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα των υπό διαμόρφωση προγραμμάτων που θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου, που αποβλέπει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, το προτεινόμενο πλαίσιο οικονομικής ανάκαμψης “ Next Generation EU” χαρακτηρίζεται από:

-Μια πολύ σημαντική δημοσιονομική παρέμβαση, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ανέλθει, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου στα 32 δισ. ευρώ.

-Μια σωστή, υπό τις παρούσες οικονομικές περιστάσεις, κατανομή μεταξύ επιχορηγήσεων (500 δισ. ευρώ) και δανείων (250 δισ. ευρώ). Για την Ελλάδα, οι προτεινόμενες επιχορηγήσεις εκτιμώνται στην περιοχή των 22,5 δισ. ευρώ και τα δάνεια στην περιοχή των 9,5 δισ. ευρώ.

-Την κατάλληλη, υπό τις σημερινές οικονομικές περιστάσεις, μέθοδο χρηματοδότησης, δηλαδή μακροχρόνιο δανεισμό σε επίπεδο Ένωσης.

-Τον κατάλληλο, υπό τις παρούσες περιστάσεις, εμπροσθοβαρή χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την προσεχή τετραετία (2021- 2024) επιχορηγήσεις που εκτιμώνται στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ ετησίως.

Παράλληλα, προβλέπει σημαντικές επιχορηγήσεις για τις χώρες των οποίων οι οικονομίες είναι πιο ευάλωτες στη συμμετρική κρίση του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα “ Next Generation EU” θα ενταχθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021- 2027 και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος, και κυριότερος σε μέγεθος, πυλώνας, θα χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία τα κράτη- μέλη θα καταρτίσουν με βάση τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές τους προτεραιότητες, που αποτυπώνονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και με αναφορά στους άξονες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στη στήριξη υγιών επιχειρήσεων μέσα από κεφαλαιακή ενίσχυση, κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο τρίτος πυλώνας εστιάζει σε δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας της Ε.Ε. έναντι μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Συμπερασματικά, η πρόταση της Επιτροπής χαρακτηρίζεται από επαρκή βαθμό φιλοδοξίας, ευελιξία, αλληλεγγύη και αναγνώριση της ισχυρής οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζεται από τον απαραίτητο οικονομικό ρεαλισμό, και θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου μείγματος νομισματικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η εξυπηρέτηση και αποπληρωμή του κοινού δανεισμού, εκτείνεται σε σημαντικό βάθος χρόνου, αρχής γενομένης από το 2028, έως και το 2058.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πρόταση θέτει τις κατάλληλες βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη, τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την κοινωνική συνοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως πράττει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δημιουργικό τρόπο, έχοντας πάντα ως γνώμονα την οικονομική και κοινωνική ευημερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Προσβλέπουμε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική συμφωνία στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής και στην όσο το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε η υγειονομική κρίση να ξεπεραστεί το ταχύτερο και με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν για τις αποφάσεις για το ταμείο Ανάκαμψης… «Θετικά στοιχεία, αλλά επιπόλαιοι οι πανηγυρισμοί».

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...