Τα γιατροσόφια της γιαγιάς για γρήγορη ανάρρωση από τις ιώσεις

 

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε περίπτωση κρυολογήματος ή ίωσης. Αναλύοντας τα συστατικά της σούπας, προκύπτουν ενδείξεις για τα πολλαπλά οφέλη της, αλλά και αποδείξεις! Το κοτόπουλο λόγω της πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχει, ενδυναμώνει τον οργανισμό και το μυϊκό σύστημα, ώστε να ανταποκριθεί στην ίωση.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το κοτόπουλο στη σούπαείναι βραστό και έτσι είναι εύκολο να το μασήσουν άτομα που υποφέρουν από ενόχληση στο στόμα και τον λαιμό, καθώς και ευκολόπεπτο σε περίπτωση ναυτίας ή ενόχλησης στομάχου και εντέρου. Σαν σούπα, είναι ζεστή και βοηθά στη θέρμη του σώματος, καθώς και στην ενυδάτωση λόγω του υγρού στοιχείου.

Ερευνητικά έχει φανεί πως σαν γεύμα παρέχει μία ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία απαλύνει τα συμπτώματα της λοίμωξης στο άνω αναπνευστικό και μειώνει τη συσσώρευση βλέννας. Σε συνδυασμό με τις δράσεις που αναφέρθηκαν και προηγουμένως, αποτελεί ένα γεύμα σύμμαχο στη μάχη κατά του κρυολογήματος και της φλεγμονής.

Λαπάς με λεμόνι

Αποτελεί ιδανικό συνδυασμό τρόφιμων σε περίπτωση ίωσης που έχει δράση στο γαστρεντερικό σύστημα ή που προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις ως μία από τις παρενέργειες. Το ρύζι είναι εύπεπτο και δε δημιουργεί ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα να ηρεμεί ένα ανήσυχο έντερο και στομάχι. Επίσης, αποτελεί υδατάνθρακα οι οποίοι δίνουν εξτρα ενέργεια στον οργανισμό και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρονικής διάρκειας της ανάρρωσης. Το λεμόνι είναι αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, δρώντας ήδη από το στόμα.

Πορτοκαλάδα

Ο φυσικός χυμός πορτοκάλι είναι γνωστός για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, κάτι που του έχει δώσει επάξια μία θέση στον κατάλογο των τροφίμων πρώτης γραμμής στην περίπτωση κρυολογήματος. Η επιβεβαιωμένη δράση της αφορά τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και της διάρκειας των συμπτωμάτων.

Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό και την αντιμικροβιακή λειτουργία του οργανισμού και μπορεί να αποτρέψει την αφυδάτωση, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται επαρκή ενυδάτωση στην περίπτωση ίωσης.

Τσάι με μέλι ή λεμόνι

Λόγω του ότι πίνεται ζεστό, καταπραΰνει τον λαιμό, δημιουργεί αίσθημα ζεστασιάς στο σώμα και μπορεί κάποιος που λόγω πόνου αποφεύγει τα υγρά, να το πιει ευχάριστα και να αποφύγει την αφυδάτωση και τα συμπτώματά της. Το τσάι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ο συνδυασμός του με μέλι ή λεμόνι βοηθά στο να μαλακώσει ο ξηρός λαιμός και ο βήχας και ταυτόχρονα παρέχεο αντιμικροβιακή δράση.

Ζεστό γάλα με μέλι

Το γάλα περιέχει βιταμίνες συμπλέγματος B, όπως η Β12 η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό. Επιπλέον, λόγω του ότι πίνεται ζεστό, δημιουργεί ζέστη στο σώμα και τον λαιμό και ανακουφίζει από τον ξηρό λαιμό. Το μέλι όπως αναφέρθηκε είναι αντιμικροβιακό και καταπραϋντικό του λαιμού.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...