Τα ελληνικά νοικοκυριά έκοψαν ακόμα και το γάλα λόγω κρίσης! (Ολόκληρη η έκθεση)

Τα ελληνικά νοικοκυριά έκοψαν ακόμα και το γάλα λόγω κρίσης!

Η ετήσια κατανάλωση τροφίμων στο μέσο ελληνικό σπίτι, μειώθηκε 29,4%, μέσα στα πρώτα δύο μνημόνια! Στα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι 30,8%, ενώ στα πλουσιότερα, κατά 32,3%.  Οι Έλληνες έκοψαν τους δύο πρώτους μήνες του 2017, κατά 7% το ψωμί και το γάλα! Δύο βασικά είδη διατροφής, κάτι που κάνει ξεκάθαρο το πόσο έχει συρρικνωθεί το εισόδημα τους. Τους δύο πρώτους μήνες του 2017 καταγράφεται πτώση πωλήσεων στα δύο αυτά βασικά είδη διατροφής από 5%-7%.

 

 

Τις πληγές που άνοιξαν τα μνημόνια στην ελληνική Οικονομία περιγράφει έκθεση της ΤτΕ, που δημοσιεύεται στο 45ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της. Η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας επισημαίνει ότι η κρίση εξανέμισε τα εισοδήματα των νοικοκυριών κατά 40%. Αν και  τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μία αναστροφή της κατάστασης, οι οικονομική ζημία και η ανασφάλεια που έφεραν τα μνημόνια στη χώρα μας, φαίνονται και μέσα από τη μελέτη του κ. Ευάγγελου Χαραλαμπάκη, σχετικά με το  πόσο επηρεάστηκε από την κρίση η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.

 

 Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσει κατά πόσον η κρίση επηρέασε την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών σε μικροοικονομικό επίπεδο την περίοδο 2009-2014, χρησιμοποιώντας στοιχεία των δύο κυμάτων της έρευνας για την οικονομική κατάσταση και την κατανάλωση των νοικοκυριών. Αυτό που  δείχνει είναι ότι οι Έλληνες μετά από τις αιματηρές θυσίες που έκαναν μέσα στην επταετία των μνημονίων, ακόμα δεν έχουν δει την οικονομική τους κατάσταση να βελτιώνεται…

 

 Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης των όρων καταναλωτικής  δύναμης των νοικοκυριών, είναι ότι η κρίση είχε έντονη αρνητική επίδραση στον καθαρό πλούτο, στα περιουσιακά στοιχεία, στο εισόδημα και στην κατανάλωση των νοικοκυριών.  Μέσα σε πέντε χρόνια, έως το 2014, τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν την ετήσια κατανάλωση τροφίμων κατά 27%.

 

 Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ετήσια κατανάλωση τροφίμων εντός σπιτιού μειώθηκε κατά μέσον όρο στο 29,4%. Ειδικά στα  φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%. Όμως εκτός από την ΤτΕ, που πιστοποιεί τη «φτωχοποίηση» των νοικοκυριών υπάρχει πλήθος ερευνών  από άλλους φορείς όπως η ΓΣΕΒΕΕ, που δείχνουν ότι το 65,3% των νοικοκυριών αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Στα νοικοκυριά με πάνω από 5  μέλη,  τα νοικοκυριά με ανέργους και χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών.

 Η πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, παρέχει λεπτομερή πληροφόρηση για τα περιουσιακά στοιχεία, τα δάνεια και τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, καθώς επίσης και για το εισόδημα και την κατανάλωσή τους. Το ευρωπαϊκό δείγμα του δεύτερου κύματος περιλαμβάνει περισσότερα από 84.000 νοικοκυριά σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.  Ειδικά για την χώρα μας, το πρώτο κύμα διεξήχθη το 2009 με δείγμα 2.971 νοικοκυριά, ενώ το δεύτερο κύμα το 2014, με δείγμα 3.003 νοικοκυριά.

 

Πως χάθηκε το 40% του ελληνικού πλούτου!

 Η διάμεση αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε κατά 40% και η μεταβολή αυτή είναι στατιστικά σημαντική. Επιπλέον, η μείωση της αξίας του καθαρού πλούτου το 2014 σε σχέση με το 2009 είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής.
 

 Η κατακρήμνιση  της αξίας του ελληνικού πλούτου αποδίδεται στη μείωση κυρίως της αξίας της ακίνητης περιουσίας και δευτερευόντως των καταθέσεων.

 

 Σύμφωνα με τη μελέτη φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της αξίας του υπολοίπου των συνολικών δανείων των νοικοκυριών και των ενυπόθηκων δανείων, αλλά η μεταβολή αυτή δεν είναι στατιστικά σημαντική. Όμως όπως σημειώνεται, παρατηρείται και η στατιστικά σημαντική μείωση του υπολοίπου των μη ενυπόθηκων δανείων.

Χάθηκε το 26% του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών!

 

 Όμως εκτός  από τον πλούτο των νοικοκυριών, το διάμεσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 26% την περίοδο 2009-2014. Η μείωση του εισοδήματος είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής. Το περιορισμένο εισόδημα και η επιβολή φόρων έπληξαν σημαντικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών.

 

 Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανατροπής που είδαν τα νοικοκυριά, είναι ότι το διάμεσο ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%. Η μείωση αυτή είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής. Η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης.

 Φυσικά οι πληγές των μνημονίων, αργά ή γρήγορα θα κλείσουν. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ίασης, που με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, ότι δεν υπάρξουν νέες συγκρούσεις που θα εντείνουν την αβεβαιότητα, τότε η έξοδος από τον φαύλο κύκλο των ζημιογόνων μνημονίων και της επιτροπείας των δανειστών, είναι μπροστά μας.   Παρά της δυνατότητες επιστροφής στην κανονικότητα, προς το παρόν, το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014. Αυτά τα ευρήματα αυτά δείχνουν τη μεγάλη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2009-2014 και τη συνακόλουθη μείωση της απασχόλησης.
 

H μείωση στην ετήσια κατανάλωση τροφίμων 

 

 Την ώρα που οι δανειστές, επιμένουν για συνέχεια της σκληρής πολιτικής και ειδικά το ΔΝΤ, πιέζει για ακόμα δυσκολότερες αποφάσεις στα Εργασιακά, οι Έλληνες υποφέρουν. Τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν την συνολική ετήσια κατανάλωση τροφίμων κατά 27% και σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης δεν αφορά μόνο πλούσιους ή φτωχούς, αφορά όλο το εύρος της κατανομής. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, έχει πιαστεί στη μέγγενη των μνημονίων και δεν αντέχει άλλο.

 

Παράλληλα, η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης., ενώ  το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014.

 

Όπως φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας, η μεγάλη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας κατά την περίοδο 2009-2014 και η συνακόλουθη μείωση της απασχόλησης, επιδείνωσαν τις συνθήκες διαβίωσης για όλα τα νοικοκυριά.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/293726-Ta-ellenika-noikokyria-ekopsan-akoma-kai-to-gala-logo-krises-Oloklere-e-ekthese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...