Τα ηνία της Κύπρου αναλαμβάνει επίσημα ο Ν.Αναστασιάδης

Τα ηνία της Κύπρου αναλαμβάνει επίσημα ο Ν.Αναστασιάδης
Τα ηνία της Κύπρου αναλαμβάνει και επίσημα το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στις 5 το απόγευμα, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δώσει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα νενομισμένη διαβεβαίωση, παρουσία και του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια. Αμέσως μετά θα απευθυνθεί στην Βουλή, παρουσιάζοντας τις θέσεις του.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο γραφείο του προέδρου της Βουλής όπου θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την πρακτική, ο κ. Χριστόφιας θα αναμένει στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο πρόεδρο για να του παραδώσει τα ηνία του κράτους.

Ο σημερινός Τύπος στην πλειονότητά του αντιμετωπίζει κριτικά τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, γράφοντας ότι σε αυτό επικρατεί «έντονο το κομματικό χρώμα των συνιστωσών της νέας κυβερνητικής συνεργασίας».

Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι πολιτικοί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι περισσότεροι υπουργοί, με δύο μόνο (Οικονομικών και Ενέργειας) τεχνοκράτες, καμία γυναίκα και «καταγεγραμμένο το στοιχείο της ανακύκλωσης προσώπων από τις κυβερνήσεις Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου».
Σε σύγκριση με τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του Δημήτρη Χριστόφια, η απουσία γυναίκας υπουργού είναι εμφανής και είναι κάτι το οποίο σχολιάζεται αρνητικά. Η επισήμανση αυτή υποδείχθηκε στον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος φρόντισε να επιλέξει κυρίως γυναίκες σε θέσεις επιτρόπων για να μετριάσει τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης, που έχουν κομματικά αξιώματα στον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, να μην τα επαναδιεκδικήσουν.

Από πλευράς ηλικίας, ο νεότερος είναι 40 ετών, ο υπουργός Γεωργίας Χάρης Γεωργιάδης και μεγαλύτερος 66 ετών, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Στο υπουργικό συμβούλιο βρίσκονται και δύο κομματικά στελέχη, τα οποία συμμετείχαν σε προηγούμενες διακυβερνήσεις, ο Σωκράτης Χάσικος που διετέλεσε υπουργός Αμυνας επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και ο Φώτης Φωτίου που συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως υπουργός Γεωργίας. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ήταν στο ίδιο υπουργείο επί Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε για ένα χρόνο στην ίδια θέση επί διακυβέρνησης Γλ. Κληρίδη.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...