Τα κέρδη της Εθνικής από την συμφωνία των 718 εκατομμυρίων!

Ιδιαίτερα θετική είναι η ανταπόκριση της αγοράς, στην ανακοίνωση της πώλησης πλειοψηφικής μετοχικής συμμετοχής της θυγατρικής της ΑΕΕΓΑ «η Εθνική» στην EXIN Financial Services Holding B.V., από την Εθνική Τράπεζα.  Συμφωνίες που φέρνουν σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά και συνδέουν την κερδοφορία κολοσσών του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος με το καλό οικονομικό μέλλον της χώρας, μπορεί να έχουν πολλαπλάσια θετική επίδραση στην αγορά από την όποια απόφαση των θεσμών, λένε άνθρωποι του χώρου. Γνώστες των εξελίξεων, τονίζουν ότι η διοχέτευση νέων κεφαλαίων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, είναι ξεκάθαρο δείγμα στήριξης του κλάδου που καλέιται να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο μεσομακροπρόθεσμα τόσο στο θέμα της σύνταξης (αναμένεται μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών ασφαλίσεων) και της υγείας.

 

Το πρωί, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) προχώρησε σε συμφωνία με την EXIN Financial Services Holding B.V. (EXIN) για την πώληση του 75% των μετοχών της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρίας Γενικών Ασφαλειών (“Εθνική Ασφαλιστική”) με συνολικό τίμημα ύψους € 718,3 εκατ. (η Συναλλαγή). Η ΕΤΕ θα διατηρήσει το 25% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 

Μία εξέλιξη που είχε  κλειδώσει από την προηγούμενη Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, όταν το ΔΣ της Τράπεζας, είχε εγκρίνει την πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς και τη σύναψη συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας για την πώληση των ασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της ΕΤΕ.  Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, το συμφωνημένο τίμημα για τη Συναλλαγή ανέρχεται σε  718,3 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα με την συμφωνία για την συναλλαγή οι δύο επιχειρήσεις  συμφώνησαν και τους όρους της μεταξύ τους σχέσης ως μέτοχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, από εδώ και πέρα.

 

Από την αρχή η ΕΤΕ, προέβλεψε ότι η συναλλαγή θα έχει θετικό αντίκτυπο της τάξεως των περίπου 110 μονάδων βάσης στο pro forma δείκτη CET1 της ΕΤΕ, με την πώληση να επιβεβαιώνει τη δέσμευση της  τράπεζας να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, ενώ θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να αφοσιωθεί στις κύριες δραστηριότητες της και στην υγιή πιστωτική επέκταση.

 

Φραγκιαδάκης: Πραγματοποιήσαμε τη δέσμευση μας προς τους μετόχους και τις ευρωπαϊκές αρχές

 

Από την πλευρά της ΕΤΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος  Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε ότι  «υστερα από 125 έτη κοινής πορείας η οποία ξεκίνησε το 1891, η ΕΤΕ προχώρησε στην πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευση της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές».

 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε  στη σύναψη, συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας bancassurance για τη διανομή των προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της ΕΤΕ και την απόφαση «να διατηρηθεί μειοψηφική συμμετοχή της τάξεως του 25%, συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που διέπει τη σχέση μας με την EXIN. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που ο νέος μας συνεργάτης, η EXIN, διακατέχεται από μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να αναπτύσσει την Εθνική Ασφαλιστική τα επόμενα χρόνια».

 

Τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας για την ΕΤΕ  

 

Η Εθνική Τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχει έμμεσα και έμμεσα κέρδη. Π΄ρωτα –πρώτα το μεγάλο τίμημα της συμφωνίας  που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Καθώς η αποτίμηση έφτασε στα 958 εκατ. με αποτέλεσμα το 75% να έχει τίμημα 718,5 εκατ. ευρώ.  Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το πολύ σε έξι μήνες και η Εθνική θα εγγράψει κέρδος 156 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέοι επενδυτές, ανέλαβαν να πληρώσουν και το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 50 εκατ. ευρώ της ασφαλιστικής. Η Εθνική Ασφαλιστική δεν θα ενοποιείται πλέον ως θυγατρική, με αποτέλεσμα σε έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση και ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων κατά περίπου 110 μονάδες βάσης από το κεφαλαιακό κέρδος και την έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση.

 

Για την ολοκλήρωση της Συναλλαγής τώρα αναμένεται η έγκριση των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού και της Τράπεζας της Ελλάδος.  Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ήταν η Goldman Sachs και η Morgan Stanley για την ΕΤΕ και  η  Freshfields Bruckhaus Deringer, ως διεθνής νομικός σύμβουλος ενώ το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα ενεργεί ως νομικός σύμβουλος σε θέματα ελληνικού δικαίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/290704-Ta-kerde-tes-Ethnikes-apo-ten-symphonia-ton-718-ekatommyrion ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...