Τα λεφτά μας φθάνουν μέχρι τον Απρίλιο

Τα λεφτά μας φθάνουν μέχρι τον Απρίλιο
Δεν σας θυμίζει κάτι αυτό; μήπως την περίοδο που περιμέναμε την επόμενη δόση;
  Το Υπουργείο Οικονομικών έχει καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους μέχρι τον Απρίλιο και οι οποίες ανέρχονται σε 1,8 δις ευρώ, χωρίς την καταφυγή σε επιπρόσθετο δανεισμό, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Βάσος Σιαρλή, εκφράζοντας ταυτόχρονα αισιοδοξία ότι και τα δάνεια που λήγουν μέχρι τον Απρίλιο ύψους 1 δις ευρώ περίπου θα ανανεωθούν για άλλους τρεις μήνες.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι το κράτος κάλυψε τα έξοδά του για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους λόγω και της εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα.

Με αυτή την εξέλιξη, η Κυβέρνηση καλύπτει τις δημοσιονομικές και δανειακές της ανάγκες και πέραν του Μαρτίου, οπότε αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο της δανειακής σύμβασης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σιαρλή είπε πως το επιτελείο στο ΥΠΟΙΚ με τα στοιχεία που είχε ενώπιόν του στα τέλη του μήνα, έχει υπολογίσει με ακρίβεια τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις, τα έξοδα τα οποία είναι της τάξης του 1.8 δις για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

«Αυτά μπορούν να καλυφθούν από τα προβλεπόμενα έσοδα χωρίς προσφυγή σε επιπρόσθετο δανεισμό», ανέφερε ο κ. Σιαρλή.
Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, που ανέρχονται σε ένα δις περίπου, ο κ. Σιαρλή ανέφερε πως «με τις επαφές που κάνουμε με τους διάφορους οργανισμούς, τους δανειστές μας ουσιαστικά, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε όλες τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις για ακόμη μια περίοδο μέχρι και τρεις μήνες, ενώ τις μικρές υποχρεώσεις τις ξοφλούμε».

«Έτσι, με αυτό τον τρόπο το συνολικό ποσό της περιόδου μέχρι και το τέλος του Απρίλη, που ανέρχεται σε 2,8 δις πιστεύουμε ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε και όπως ανέφερα και προηγουμένως χωρίς προσφυγή σε επιπρόσθετο δανεισμό», είπε, προσθέτοντας πως αν και είναι δύσκολο έργο «το νοικοκύρεμα των λογαριασμών είναι εφικτό».

Σε ερώτηση αν η διόρθωση που επήλθε από την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπονται στο μνημόνιο ήταν βοηθητική, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι «οπωσδήποτε ένας λόγος γιατί μπορούμε τώρα, παρόλο που προβλέπεται ένα δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013, να συγκρατήσουμε το δανεισμό του κράτους τουλάχιστον για τους πρώτες τέσσερις μήνες του χρόνο είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την περίοδο αυτή».

Ερωτηθείς, τέλος, αν μέχρι το Φεβρουάριο θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της ρωσικής Κυβέρνησης για την ανανέωση του δανείου ύψους 2,5 δις που λήγει το 2016, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «αναμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μια θετική ανταπόκριση».
«Ακριβώς πότε θα έχουμε αυτή την θετική ανταπόκριση δεν είναι σίγουρο, αλλά η ουσία είναι η απάντηση» κατέληξε.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...