Τα μέτρα για το χρέος που ετοιμάζει ο ESM!

ESM

Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει αναλάβει να εξετάσει ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Με τους Ευρωπαίους δανειστές να έχουν βγάλει από το τραπέζι το «κούρεμα», ο ESM έχει λάβει εντολή από το Eurogroup του Μαΐου, να ετοιμάσει μέτρα, που επί της ουσίας, θα κάνουν ρύθμιση του χρέους, ώστε να μειωθεί το βάρος του και να μπορεί να αποπληρωθεί από την  πληγωμένη ελληνική Οικονομία.

«Μάς ζητήθηκε να εξετάσουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επί του παρόντος επεξεργαζόμαστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Καλίν Ανεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Boersen-Zeitung».

Αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά την συμφωνία κυβέρνησης και Θεσμών στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, είπε ότι «δεν μπορώ να πω παρά πολλά γι’ αυτά, επειδή έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά μας και δεν έχουμε ανακοινώσει κάτι. Είναι μία πολιτική διαδικασία ακόμη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις μεταξύ των μετόχων, τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη».

Αναλύοντας τα τρία στοιχεία των μέτρων, τόνισε ότι το πρώτο είναι η παράταση στον χρόνο αποπληρωμής. «Η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα 28 χρόνια. Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια για να προσαρμόσουμε τις αποπληρωμές και να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών», είπε.

Στην συνέχεια, το  δεύτερο, είναι να μπει μία ασπίδα στα επιτόκια για να μην αυξηθούν απότομα και το χρέος αντί να μειωθεί, στο τέλος αυξηθεί.  «Εξετάζουμε μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος από τα επιτόκια. Και τρίτον, είναι η άρση μίας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 για ένα μικρό μέρος του ελληνικού χρέους», τόνισε.

Σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων του Μηχανισμού, ανέφερε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη το ενεργητικό μας, όταν εξετάζουμε το προφίλ των ωριμάνσεων ή, με άλλα λόγια, θα πρέπει το ενεργητικό και το παθητικό μας να ταιριάζουν μέχρι ένα βαθμό. Το μεγαλύτερης διάρκειας δάνειο μας για την Ελλάδα λήγει το 2059, δηλαδή σε 43 χρόνια».

Δίνοντας μία γενική εικόνα για το τι έχουν στην ατζέντα τους οι Ευρωπαίοι δανειστές για το ελληνικό χρέος,  επεσήμανε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές «μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε με διάρκεια έως 45 χρόνια. Ωστόσο, επειδή το δάνειο για την Ελλάδα είναι στα 43 χρόνια, δεν θα εκδώσουμε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα».  Σε αυτό το κομμάτι, εξήγησε ότι το πιο μεγάλο  ομόλογο του Μηχανισμού έχει διάρκεια σαράντα χρόνια, αλλά ο ESM, εκμεταλλεύεται τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, και επεκτείνει το προφίλ των ωριμάνσεων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...