Τα μνημόνια «κούρεψαν» 500 δισ. ευρώ, από την περιουσία των Ελλήνων!

Μεγάλες ανατροπές σε φόρους και κόκκινα δάνεια, με την εξίσωση τιμών στα ακίνητα! – Δίχως τέλος η πτώση τιμών στην κτηματαγορά!

Μεγάλες ανατροπές στην ρύθμιση και διαγραφή χρεών από τις τράπεζες, φέρνει το μεγάλο κύμα των αλλαγών στις αξίες ακινήτων, που αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο του 2017! Τότε, αναμένεται η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές! 

Μία εξίσωση που πυροδοτεί μπαράζ ανατροπών στις τράπεζες, την Εφορία και τα νοικοκυριά! Οι τράπεζες θα δουν τις υποθήκες των ακινήτων να χάνουν την αξία τους, η εφορία θα δει τα έσοδα από τους φόρους ακινήτων να μειώνονται, ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ήδη χάσει πάνω από 500 δις ευρώ, από την αξία της ακίνητης περιουσίας τους!

Η καταστροφή της αγοράς και η κατάρρευση των τιμών!

Εκτιμάται ότι έχει χαθεί πάνω από μισό τρις ευρώ, από την κατάρρευση  των τιμών στην αγορά ακινήτων!  Η πτώση, υπολογίζεται από την αγορά ότι ξεπέρασε το 49%, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ξεπερνά το 42%.

Ακίνητα, που αγοράστηκαν στις τιμές της «χρυσής εποχής»  2007 -2008 με αντίτιμο 100.000 ευρώ, τώρα αξίζουν λιγότερο από 20.000, ενώ η παράλληλη αύξηση της φορολογίας έκανε την διατήρησή των ακινήτων πανάκριβη. Η καταστροφή, χτύπησε το σύνολο της αγοράς, από διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα και αγροτεμάχια.

Πως χάθηκαν 500 δισ. ευρώ, ελληνικής περιουσίας!

Πριν την κρίση, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε την αξία της ακίνητης περιουσίας σε 750 δις ευρώ. Από  αυτά, τα 650 δις ήταν η αξία των ακινήτων και άλλα 100 δις ευρώ των αγροτεμαχίων. 

Τότε, η διαφορά των αντικειμενικών αξιών από τις εμπορικές  ήταν 40%. Κάτι που σημαίνει ότι  σε εμπορική αξία, τα ελληνικά ακίνητα και αγροτεμάχια, ξεπερνούσαν το 1 τρις!

Νέοι φόροι από την εφορία!

Μία νέα μείωση των τιμών, των ακινήτων, θα σήμαινε και μείωση των φόρων,  που λαμβάνει το κράτος, καθώς οι συντελεστές των φόρων υπολογίζονται πάνω στην αξία των ακινήτων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα για το Δημόσιο.

Όμως, επειδή τα έσοδα έχουν προϋπολογιστεί στα 2,65 δις ευρώ,  για τον ΕΝΦΙΑ, το επόμενο βήμα, είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου, με σημαντικές παρεμβάσεις και αύξηση των συντελεστών. Οι αλλαγές αναμένεται να  εφαρμοστούν σε δύο δόσεις, μικρές αλλαγές το 2017 και μεγαλύτερες το 2018, ώστε τα έσοδα να παραμείνουν σταθερά. Τα έσοδα του 2017, δεν αναμένεται να επηρεαστούν, καθώς ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, γίνεται με βάση τις αξίες Ιανουαρίου, του ίδιο έτους.

Στα «αζήτητα», 200.000 διαμερίσματα!

Στην αγορά, ακόμα και χωρίς νέα μείωση των τιμών, η εικόνα είναι δραματική. Προς το παρόν, οι αισιοδοξία για να ανάκαμψη των τιμών δεν επιβεβαιώνεται και εκτιμάται ότι για περί τα 200 χιλιάδες διαμερίσματα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς  παρά τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τους.

Ο κίνδυνος των μαζικών πλειστηριασμών!

Οι τράπεζες  φοβούνται ότι μπορεί να έρθει μία νέα κατάρρευση της κτηματαγοράς εξαιτίας των κόκκινων δανείων! Με τα κόκκινα δάνεια να έχουν φτάσει τα 107,6 δις ευρώ, τα δάνεια που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης  αυξήθηκαν στο 27,6%.

Τα στεγαστικά που έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερης των έξι μηνών έφτασαν  το 75%.  Με σχεδόν τα μισά στεγαστικά δάνεια, να είναι ληξιπρόθεσμα, αναμένεται νέο κύμα αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός του 2017, το οποίο θα σήμαινε μαζικές πωλήσεις ακινήτων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Αυτό από μόνο του, ρίχνει και τις τιμές στην κτηματαγορά εν γένει!

Μαζικές ρυθμίσεις και διαγραφές οφειλών, από τις τράπεζες!

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες έχουν προσημειώσεις στα ακίνητα, τα οποία αγοράστηκαν με στεγαστικό δάνειο. Οι υποθήκες, είναι οι εμπράγματες διασφαλίσεις των τραπεζών, αλλά με σχεδόν τα μισά δάνεια να έχουν κοκκινίσει και τις τιμές της αγοράς να βρίσκονται προ μίας νέας πτώσης, οι εξασφαλίσεις αυτές, έχουν χάσει την αξία τους.

Οι τράπεζες, που θέλουν μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων κατά 40% μέχρι το 2019, έχουν πλέον ένα ακόμα κίνητρο για να προχωρήσουν σε γενναίες ρυθμίσεις. Στόχος, η μετατροπή των κόκκινων δανείων σε πράσινα και από ζημίες, να παράγουν κέρδος για τα ιδρύματα. Αυτό αναμένεται να φέρει μία νέα γενιά ρυθμίσεων, που σε αντίθεση με τις προηγούμενες, θα αντέξει.

Ο άγνωστος «Χ» των Funds

Μεγάλο ερωτηματικό για την αγορά, είναι τα δάνεια που θα μεταβιβάσουν οι τράπεζες, στα funds. Οι τράπεζες εστιάζουν στη διαχείριση, και όχι πώληση, των προβληματικών δανείων, καθώς οι τιμές που δίνουν οι ξένοι επενδυτές είναι πολύ χαμηλές και δεν συμφέρουν.

Οι τράπεζες, θα δώσουν προτεραιότητα στα κόκκινα  επιχειρηματικά δάνεια, αλλά κανείς δεν αποκλείσει εντός του έτους την μεταφορά και των στεγαστικών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...