Τα “ορφανά” κορίτσια του Γιώργου Παπανδρέου!

Τα
Από τη σιγουρία του “συστήματος Παπανδρέου” βρέθηκαν να αναζητούν νέες δουλειές και ευκαιρίες
Του Θανάση Φουσκίδη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου κρατούσε στα χέρια του το τιμόνι της χώρας, ο όρος «κηπουροί» αποτελούσε απαραίτητο συμπλήρωμα ουκ ολίγων δημοσιευμάτων που αφορούσαν την δραστηριότητα των προσώπων που συγκροτούσαν τον στενό πολιτικό πυρήνα του πρώην πρωθυπουργού.

Εκείνη η ομάδα των στελεχών, ήταν απόλυτα ταυτισμένη με τα έργα και τις ημέρες της «πράσινης« διετίας, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν τον μελών της, ακολουθώντας την μοίρα του κ. Παπανδρέου, βρέθηκε εκτός πολιτικής εξίσωσης μετά την κυβερνητική κατάρρευση του τελευταίου. Ωστόσο, το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησής του δεν είχε μόνο «κηπουρούς», αλλά και «κυρίες της αυλής», οι οποίες άφησαν το στίγμα τους είτε στο Μαξίμου και τον κυβερνητικό μηχανισμό γενικότερα, είτε σε κομματικό επίπεδο. Ο Θανάσης Φουσκίδης που υπογράφει το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», θυμάται τον ρόλο που διαδραμάτισαν όλες τους εκείνη την περίοδο και καταγράφουν τις δραστηριότητές τους μετά την πτώση του κ. Παπανδρέου. Κάποιες μάλιστα εξ αυτών που στην διάρκεια της «πράσινης» διετίας 2009-2011 είχαν προκαλέσει με τις πράξεις ή τις απόψεις τους έντονες αντιδράσεις τόσο εντός, όσο και εκτός ΠΑΣΟΚ, εξακολουθούν να απασχολούν κατά καιρούς την επικαιρότητα ελέω των νέων τους ασχολιών τους, δίνοντας τροφή για ποικίλα σχόλια. Βλέπετε, ακόμη κι αν το «σύστημα Παπανδρέου» αποτελεί παρελθόν, το πέρασμα κάποιων απ’ αυτό, εξελίχθηκε σε εγγύηση μελλοντικής επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις πρώην συνεργάτιδές του, οι οποίες είναι πρόθυμες να τον συνδράμουν σε ο,τιδήποτε ζητήσει είτε για τις υποχρεώσεις του στην Σοσιαλιστική Διεθνή, είτε για τις εγχώριες παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά εσχάτως.

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

  • Το χαμένο «στοίχημα»

Τρανότερο παράδειγμα βεβαίως η άλλοτε «προστατευόμενη» του Γιώργου Παπανδρέου, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία εν μία νυκτί άφησε το «κονδύλι» με το οποίο έγραφε τους λόγους του πρώην πρωθυπυπουργού και βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η υπουργική θητεία της, σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τις αποφάσεις και τις ενέργειές της, όχι μόνο από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά και της τότε συμπολίτευσης. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει την σκληρή και δημόσια διελκυστίνδα της με έναν άλλο εξ απορρήτων συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, και συγκεκριμένα τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου με φόντο τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα που προετοίμαζε ο τελευταίος; Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παροινκούντες την «πράσινη» Ιερουσαλήμ, έλεγαν εκείνο το διάστημα πως επρόκειτο ξεκάθαρα για ένα εμφυλιακού τύπου μπρα ντε φερ, με στόχο την ενίσχυση των εμπλεκόμενο μερών στο παπανδρεϊκό σύστημα και την εξασφάλιση της εύνοιας του «αρχηγού». Όπως και να’ χει πάντως, κατά κοινή ομολογία ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε ξεκάθαρα το στοίχημα «Μπιρμπίλη», αφού η πιστή του συνεργάτιδα δεν κατάφερε ποτέ να ανταποκριθεί στην υπουργική καρέκλα. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός, δεν την άφησε παραπονούμενη, αφού μετά την αποπομπή της από το κυβερνητικό σχήμα την έστειλε στο ζηλευτό πόστο του εκπροσώπου της χώρας στον ΟΑΣΑ με μισθό 11.000 ευρώ μηνιαίως. Από την θέση αυτή αποχώρησε πριν από μερικούς και πλέον η κατέχουσα οργανική θέση στο εκκηνικό υπουργείο Εξωτερικών, κα. Μπιρμπίλη, βρέθηκε στον ΟΗΕ, ως εκτελεστική γραμματέας προστασία του στρώματος του όζοντος και του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

  • Πιάνει στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν αναμφισβήτητα, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Η «τσαρίνα του Γιώργου» όπως ήταν γνωστή η πρώην υπουργός, αφού έπειξε καθοριστικό ρόλο τόσο στον καθορισμό της οικονομικής ρητορικής του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 2009 (και το περιβόητο λεφτά υπάρχουν), όσο και στην πολιτική που ακολουθήθηκε τα πρώτα χρόνια της ένταξης της χώρας σε μνημονιακή τροχιά (ως υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και στην συνέχεια Εργασίας). Οι κόντρες της με άλλα κυβερνητικά στελέχη την οδήγησαν τελικά εκτός κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2011, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, διεγράφη από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της άρνησής της να υπερψηφίσει το περιβόητο άρθρο 37 για τις συλλογικές συμβάσεις. Έκτοτε, οι επαφές της με τον Γιώργο Παπανδρέου διακόπηκαν οριστικά, με την σύζυγο του Γεράσιμου Αρσένη να δοκιμάζει την τύχη της ως επικεφαλής κομματικού σχηματισμού. Ωστόσο, το εγχείρημα της «Κοινωνικής Συμφωνίας» στο οποίο είχε προχωρήσει από κοινού με τον Χάρη Καστανίδη δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Έτσι, η πρώην υπουργός, αφού είχε μεσοάβήσει και η ρήξη της με τον κ. Καστανίδη άρχισε ένα δημόσιο φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο οδήγησε σε αρραβώνα και αργά ή γρήγορα σε γάμο. Μάλιστα, είναι πια κοινό μυστικό, πως η Λούκα Κατσέλη αξιοποιεί τις διασυνδέσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να ενισχύσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να διευρύνει το δίκτυο των συνομιλητών του στο εξωτερικό.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ

  • Το πουλέν στο «αντάρτικο»

Η ξανθιά κυρία από την Πέλλα που πριν από μερικές ημέρες έθεσε εαυτήν εκτός ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν η μόνη βουλευτής της συγκυβέρνησης που υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα από τα πουλέν του Γιώργου Παπανδρέου, την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του πρώην πρωθυπουργού. Ενδεικτικό εξάλλου της πίστης του στις ικανότητές της, ήταν η απόφασή του να τη συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του το 2009, αφού την έχρισε υφυπουργό Εσωτερικών, δίπλα στον τότε υπερυπουργό και εκ των πλέον στενών συνεργατών του, Γιάννη Ραγκούση. Στο πλαίσιο δε των αρμοδιοτήτων της, βγήκε μπροστά να υπερασπιστεί το περιβόητο νομοσχέδιο σχετικά με την ιθαγένεια, το οποίο η ΝΔ είχε θέσει τότε στο επίκεντρο των αντιπολιτευτικών προτεραιοτήτων της. Ωστόσο, η γνωστή για την αδυναμία της στο ακριβό ντύσιμο ανεξάρτητη βουλευτής, άρχισε να αλλάζει ρίοτα μετά την έξοδό της από την κυβέρνηση Παπανδρέου, άλλαξε ρότα, επιλέγοντας να κινηθεί εκτός γραμμής. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι ουδέποτε βρήκε κοινούς κώδικες επικοινωνίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η «αντάρτικη» δράση της σταδιακά κλιμακωνόταν με αποκρύφωμα το «ΝΑΙ» στην πρόταση μομφής της Κουμουνδούρου. Όσο για το πολιτικό της μέλλον, άλλοι στοιχηματίζουν για την προσχώρησή της στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ κάποιοι άλλοι επιμένουν πως σ’ αυτή την φάση θα την ενδιέφερε περισσότερο να βρει διέξοδο σδτην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βάζοντας υποψηφιότητα για τον Δήμο Αριδαίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ

  • Το μοιραίο «όχι» του 2010

Ήταν κι εκείνη ένα από τα φρέσκα (τουλάχιστον για το ευρύ κοινό) πρόσωπα που αξιοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην σύνθεση της κυβέρνησής του το 2009. Ο λόγος για την εκ Φθιώτιδας ορμώμενη, Κατερίνα Μπατζελή, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός είχε εμπιστευθεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Γεωργίας, θέση όπου παρέμεινε μέχρι το φθινόπωρο του 2010. Αιτία της αποπομπής της, ήταν η μοιραία όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια άρνησή της, να επιστρατευθεί στην μάχη των τελευταίων Αυτοδιοικητικών εκλογών, ως υποψήφια περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Βλέπετε ο πρώην πρωθυπουργός, είχε δώσει τότε ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά σ΄εκείνη την εκλογική αναμέτρηση και ως εκ τούτου, επιθυμούσε την κάθοδο κορυφαίων στελεχών του Κινήματος. Ωστόσο, προς έκπληξη όλων, σε σχετική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή της ίδιας της κ. Μπατζελή σχετικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της, η πρώην ευρωβουλευτής είχε δηλώσει ορθά κοφτά πως δεν ήταν διατεθειμένη να του κάνρι το χατίρι. Έτσι, ο κ. Παπανδρέου την ανασχημάτισε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ στις εθνικές κάλπες του 2012 απέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής. Εδώ και λίγους μήνες λοξοκοιτάει και εκείνη προς την Κουμουνδούρου και μάλιστα αυτή την φορά φέρεται διατεθειμένη να είναι υποψήφια περιφερειάρχης με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΟΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

  • Γοητευτική και με… ύφος

Μπορεί να μην ήταν πολιτικό στέλεχος με την πλήρη έννοια του όρου, ωστόσο ανήκε στον κύκλο των προνομιακών συνομιλητών του Γιώργου Παπανδρέου. Η Μόνα Παπαδάκου, στενή συνεργάτιδα του άλλοτε δεξιού χεριού του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αποτελούσε ένα από τα πλέον δημοφιλή πρόσωπα των υπουργικών γραφείων στην διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Αιτία γι’ αυτό, ήταν αφενός η κατά κοινή ομολογία γοητευτική της εμφάνιση, αλλά και ο ενδοκυβερνητικός μύθος που είχε δημιουργηθεί για τις ικανότητές της και την επιρροή της στην οδό Νίκης. Μεταξύ άλλων, είχαν δει το φως της δημοσιότητας μαρτυρίες περί αλαζονικού ύφους της, αλλά και αυταρχισμού που δεν ήταν συμβατή με την θέση της ως συμβούλου υπουργού. Πριν από μερικούς μήνες, κι ενώ είχε χαθεί από την πιάτσα, επανεμφανίσθηκε στην Βουλή για να καταθέσει ό,τι γνώριζε αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ. Πλέον, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου αναζητά το μέλλον της σε ευρωπαϊκά μονοπάτια. Για την ιστορία, η Μόνα ήταν εκείνη που είπε την περίφημη φράση ότι θα χαστούκιζε αυτούς που έφεραν την Ελλάδα σ’ αυτή την κατάσταση…

ΑΙΓΛΗ ΜΠΑΛΑΜΑΤΣΗ

  • Η κυρία των social media

Η Αίγλη Μπαλαμάτση ήταν απόλυτος θηλυκός χάκερ του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς ήταν υπεύθυνη για την διαχείριση των social media του πρώην πρωθυπουργού. Ο προκάτοχος του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του Κινήματος, την είχε διορίσει μάλιστα στην Βουλή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ. Ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί ήταν τέτοιος, που η νεαρή συνεργάτιδα του κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να παραιτηθεί από υπάλληλος του Κοινοβουλίου και αναζητήσει αλλού την επαγγελματική τύχη της. Δικαιώνοντας όλους αυτούς που πίστευαν στις γνώσεις της γύρω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δραστηριοποιείται σε εταιρεία Πληροφορικής στην Αθήνα, ενώ τα καλοκαίρια καταπιάνεται με τον Τουρισμό, καθώς ασχολείται ενεργά με το ξενοδοχείο που διαθέτει η οικογένειά της στην Κεφαλοννιά. Όσοι δε είδαν εσχάτως την προσωπική της σελίδα στο Facebook, ή την έχουν συναντήσει εκ του σύνεγγυς, έχουν αντιληφθεί πως έχει προχωρήλσει σε δραστικές αλλαγές στην εμφάνισή της, αφού εγκατέλειψε το καστανό χρώμα των μαλλιών της, υιοθετώντας ένα έντονο ξανθό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

  • Στο πλευρό του «αρχικηπουρού»

Οι γνωρίζοντες καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ, ξέρουν από πρώτο χέρι τους δεσμούς αίματος της οικογένειας Παπανδρέου με την οικογένεια Χατζοπούλου. Ο Γιάννης Χατζόπουλος, ήταν εκ των ιστορικότερων στελεχών του Κινήματος στον συνδικαλιστικό τομέα και συνδεόταν με προσωπική φιλία με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο υιός του Αλέξανδρος, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση και βρέθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, ασχολούμενος μάλιστα για χρόνια με το κομμάτι των ομιλιών του πρώην πρωθυπουργού. Τον ίδιο δρόμο πήρε και η αδελφή του Κατερίνα, η οποία μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ το 2009, ακολούθησε στο υπουργείο Πολιτισμού έναν ακόμη «κολλητό» του κ. Παπανδρέου. Ο λόγος βεβαίως για τον επικεφαλής των «κηπουρών» (όπως τον είχαν χαρακτηρίσει κάποιοι) Παύλο Γερουλάνο, μετά την αποχώρηση του οποίου από την πολιτική σκηνή, η κυρία Χατζοπούλου, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ωστόσο, μια ωραία πρωία κατέθεσε την παραίτησή της, επικαλούμενη προσωπικά θέματα. Όπως μάθαμε, σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...