Τα πρώτα τηλεφωνήματα του Τραμπ με Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ και Άμπε (Εικόνες)

Η επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο διήρκησε 45 λεπτά

Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών είχε το Σάββατο ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ διήρκησε 45 λεπτά και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι, μεταξύ άλλων, η πρώτη επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο -τουλάχιστον σε επίπεδο φιλοφρονήσεων- τα πηγαίνουν αρκετά καλά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ακόμη και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, με τον οποίο είχαν συναντηθεί άτυπα στη Νέα Υόρκη και θα συναντηθούν -επίσημα πλέον- στην Ουάσινγκτον στις 10 Φεβρουαρίου.

Τουλάχιστον με την Μέρκελ και τον Πούτιν ο Τραμπ έχει ανοιχτά ζητήματα και διαφωνίες.

Ο Τραμπ είχε εκφράσει προεκλογικά τη διαφωνία για την μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, υπενθυμίζει το ABC, καθώς είχε μιλήσει για μια πολιτική «ανοιχτών συνόρων» που ουσιαστικά καλεί τους τρομοκράτες σε μια χώρα.

Τώρα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έσπευσε ουσιαστικά να σφραγίσει τα δικά του σύνορα όχι απλά για μετανάστες και πρόσφυγες αλλά ακόμα και για ταξιδιώτες από χώρες που θεωρεί ύποπτες για σχέσεις με την τρομοκρατία.

Σχετικά με τη Ρωσία, ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι «πολύ νωρίς» για να αποφασίσει για το μέλλον των κυρώσεων κατά της Μόσχας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει ταχθεί υπέρ μιας «πιο φιλικής πολιτικής» προς τη Ρωσία, αλλά μένει να αποσαφηνίσει πώς την εννοεί. Υπάρχει δε πάντα και η σκιά της ρωσικής επιρροής στις αμερικανικές εκλογές, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει.

Το πρώτο, πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Πούτιν, πραγματοποιήθηκε και το Sputnik παρουσιάζει τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα θέματα που αναμενόταν να συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν ο μοναδικός από τη ρωσική πλευρά που θα μιλούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως παρών κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος θα ήταν και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και θα πάρει μέρος στη συζήτηση.

Σε ότι έχει να κάνει τώρα με τα θέματα της συζήτησης, το μόνο που είχε γίνει γνωστό είναι πως ο Πούτιν θα συγχαρεί και επίσημα τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Πεσκόφ αλλά και το Κρεμλίνο, ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηλώσεις τους για τα θέματα της συζήτησης. “Φυσικά, συνήθως σε αντίστοιχες επαφές υπάρχει ανταλλαγή απόψεων στις βασικές παραμέτρους των διμερών σχέσεων” δήλωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Ούτε όμως ο Λευκός Οίκος έδινε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συζητήσεις, παρά μόνο ένα πιθανό θέμα συζήτησης. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας στο Fox σημείωσε πως ο Πούτιν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί την ημέρα της νίκης, αλλά πως αυτή δεν ήταν μια ουσιαστική συζήτηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ, θεωρεί πως μαζί με την Μόσχα μπορεί να πολεμήσει από καλύτερες θέσεις το Ισλαμικό Κράτος».

«Δεν γνωρίζω τον Πούτιν, όμως αν τα βρούμε με τη Ρωσία, θα ήταν εξαιρετικό” δήλωσε “Είναι καλό για τη Ρωσία, είναι καλό για μας. Αν πάμε μαζί θα τσακίσουμε το Ισλαμικό Κράτος, που είναι η πραγματική αρρώστια” πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σιν Σπάισερ ανέβασε φωτογραφίες με τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλά με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι κάμερες έξω από το Οβάλ Γραφείο, με τις χρυσές κουρτίνες από την 20η Ιανουαρίου, και στο βάθος ο Πρόεδρος, σοβαρός, να κρατά το τηλέφωνο και να μιλά.

Σαράντα πέντε μίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ, πριν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να τον καλεί να επισκεφτεί τις ΗΠΑ στις 10 Φεβρουαρίου.

Ακολούθησαν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στα πρακτορεία και δείχνουν τις γκριμάτσες και τη «γλώσσα του σώματος» του Προέδρου κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών του επικοινωνιών αλλά και τους φωτογράφους να βρίσκονται στα… τζάμια του Οβάλ Γραφείου και να αποτυπώνουν τις στιγμές και τα όσα γίνονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...