Τα 563 δισ. ευρώ χρέους που καταστρέφουν την ελληνική Οικονομία

Χωρίς «κούρεμα», θα ζούμε τρεις γενιές για να πληρώνουμε το Δημόσιο Χρέος! Τα νούμερα του ελληνικού χρέους, που είχε φτάσει τα 323,7 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε συνάρτηση με τις χαμηλές δυνατότητες της ελληνικής Οικονομίας να παράγει και να το αποπληρώσει, σημαίνουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για σημαντική μείωσή του, τότε για πολλά χρόνια, το ελληνικό κράτος, θα συνεχίσει να πληρώνει δόσεις στους δανειστές, κάτω από την ασφυκτική επιτροπεία των θεσμών! 

Η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά, αν συνυπολογιστεί το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που έχει φτάσει τα 240 δις ευρώ και απειλεί να τινάξει την ελληνική Οικονομία στον αέρα! 

Αυτό το χρέος, αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών (π.χ. σε τράπεζες τα 106 δισεκατομμύρια ευρώ, εφορία 94,2 δισ. ευρώ και Ασφαλιστικά Ταμεία τα 30 δις ευρώ), που έχοντας αγγίξει το 137% του ΑΕΠ, ασκεί υφεσιακές πιέσεις στην ελληνική Οικονομία, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και συντηρώντας την αβεβαιότητα.

Η πραγματικότητα στην ελληνική αγορά, είναι ότι άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, σχεδόν όλοι κάπου χρωστάνε! Ακριβώς επειδή έχουν οφειλές, δεν μπορούν να δανειστούν και η πεσμένη ζήτηση στην ελληνική αγορά, αφήνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά δίχως ρευστό.

Η ανασφάλεια που φέρνουν τα χρέη και η έλλειψη ρευστότητας, αποκλείουν μεγάλο μέρος της αγοράς, από το να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να συντηρούνται ρυθμοί συρρίκνωσης και η ανεργία να μειώνεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς.

Το χρέος προς τους θεσμούς

Ακόμα και στις τάξεις των δανειστών, είναι πλέον σαφές ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί απαραίτητη μία σημαντική μείωσή του και η άρνηση των ευρωπαίων θεσμών, αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην διαπραγμάτευση, για την β’ αξιολόγηση.

Παρά την απόφαση για ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, από το Eurogroup, αυτά δεν είναι αρκετά για να γίνει το χρέος βιώσιμο και τα μεσοπρόθεσμα είναι πολύ μακριά (τέλος μνημονίου 2018), ενώ τα μακροπρόθεσμα έρχονται ακόμα αργότερα.

Δίχως «κούρεμα», το βάρος του χρέους θα συνεχίσει να κρατά μακριά τις μεγάλες ξένες επενδύσεις, κλειστή την πόρτα των αγορών και όσο διατηρείται, ακόμα και οι μικρότερες κρίσης στις αξιολογήσεις, θα απειλούν να γίνουν η αρχή ενός «Grexit».

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, περιλαμβάνουν την παράταση των ωριμάνσεων (θα πληρώνουμε αργότερα μέρος του χρέους) και την «θωράκιση» των επιτοκίων, δηλαδή μέσω της ανταλλαγής ομολόγων μέρος του χρέους θα έχουν σταθερό επιτόκιο, αντί για κυμαινόμενο, που σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου θα πληρώνουμε λιγότερα στους δανειστές (η τάση είναι αύξηση των επιτοκίων).

Επίσης, η Ευρώπη με τις εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, μαζί με τις πιθανές εκλογές στην Ιταλία και τους μεγάλους κινδύνους που φέρνει στην παγκόσμια οικονομία το 2017, είναι πλέον μία πυριτιδαποθήκη, που ανά πάσα στιγμή, μπορεί να ανατιναχθεί σε μία νέα κρίση. Οι κρίσεις κάνουν τα επιτόκια να ανεβαίνουν, αλλά με σταθερό επιτόκιο, το ελληνικό χρέος θα προστατεύεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Institute of International Finance (IIF), μέσα στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016, το χρέος παγκόσμια αυξήθηκε αντί να μειωθεί κατά 11 περίπου τρις δολάρια οδηγώντας το συνολικό παγκόσμιο χρέος στα 217 τρις δολάρια ή το 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ! Από την αύξηση, τα μισά περίπου αφορούν αύξηση του κρατικού χρέους, των χωρών.

Το ιδιωτικό χρέος «καίει» επιχειρήσεις και νοικοκυριά!

Το ιδιωτικό χρέος που «καίει» επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στραγγαλίζει την Ανάπτυξη. Κάθε μήνα αντί να μειώνεται, συνεχίζει να αυξάνεται, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων του μνημονίου και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αυξάνει τους φόρους, ώστε να φτάσει τα επιθυμητά πρωτογενή πλεονάσματα.

Όλα δείχνουν ότι το 2016 ο στόχος του 0,5% έχει επιτευχθεί, αλλά φέτος ανεβαίνει στο 1,75% και από το 2018 και μετά περνάμε σε ένα πολύ υψηλό στόχο της τάξης του 3,5%. Αυτό σημαίνει ή περνάμε φέτος σε σημαντική Ανάπτυξη ή οι δανειστές θα μας αναγκάσουν να πάρουμε ακόμα περισσότερα και δυσκολότερα μέτρα! Το χρέος μας σπρώχνει στο χειρότερο δυνατό σενάριο.

Μία καλή (μερική) λύση, είναι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, για μεγάλες μειώσεις στα κόκκινα δάνεια, που έχοντας ξεπεράσει τα 106 δις ευρώ, είναι σχεδόν το μισό ιδιωτικό χρέος. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι μείωση τους κατά 40% ή 43 δις ευρώ μέχρι το 2019, ώστε να ανασάνουν τράπεζες και αγορά. Μέχρι να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, η αγορά δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες να αντλήσει ρευστότητα από τις τράπεζες που μετά την τρίτη τους ανακεφαλαιοποίηση παραμένουν κάτω από την αυστηρή εποπτεία της Ευρώπης (SSM) και διστάζουν να προχωρήσουν σε δανειοδοτήσεις.

Εισοδήματα μειώνονται, φόροι αυξάνονται και χρέη συσσωρεύονται

Εκτός από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, σημαντικό κομμάτι του «παζλ»,  είναι το χρέος των νοικοκυριών, που βρίσκονται σε απόγνωση καθώς μέσα στην οικονομική κόλαση των μνημονίων έχουν δει τα εισοδήματά τους να πετσοκόβονται την ίδια στιγμή που οι υποχρεώσεις τους σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, αυξάνονται.

Με πάνω από τα μισά νοικοκυριά να έχουν κύριο εισόδημα μία σύνταξη και περίπου 350.000 οικογένειες, να μην έχουν ούτε ένα εργαζόμενο μέλος, τα χρέη αντί να αποπληρώνονται, συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Ο χάρτης των οφειλών στην Εφορία

Με το ιδιωτικό χρέος νε είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο από τα ετήσια έσοδα του προϋπολογισμού και να συνεχίζει να αυξάνεται από το 2009, μεγάλο μέρος του προβλήματος εντοπίζεται στα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς την εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ή πλέον της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περισσότεροι από 4,3 εκατ. Έλληνες (50% των φορολογούμενων) χρωστάνε στην εφορία!

Τα «φέσια» στην εφορία, έχουν φτάσει τα  94,2 δις ευρώ (στοιχεία Νοεμβρίου 2016) και τα νέα χρέη ήταν 12,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 10,9 δις ευρώ ήταν απλήρωτοι φόροι!

Η αύξηση των οφειλών είναι πραγματικά τρομαχτική καθώς από τα 38,7 δις του Νοεμβρίου του 2009 εκτοξεύτηκαν σε 94,2 δις ευρώ τον Νοέμβριο του 2016.

Παράλληλα, τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Εργασίας, Αναστάσιου Πετρόπουλου, έχουν φτάσει τα 30 δις ευρώ!

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία, δείχνουν οφειλές  24 δις ευρώ από 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτές οι οφειλές, που μειώνουν τα έσοδα των Ταμείων, δημιουργούν πρόβλημα και σχετικά με την καταβολή των συντάξεων.

Τα Ταμεία έχουν γίνει σχεδόν όλα ελλειμματικά και για να βγει ο χρόνος, είναι απαραίτητη η συμβολή του Δημοσίου.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Για να βοηθήσει στην μείωση του χρέους έχει συσταθεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η οποία με τα «ΚΕΠ»  που ετοιμάζει, θα δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνουν σε αυτά και να βρουν  λύσεις για την σωστή διαχείριση των οφειλών τους.

Ακόμα και σήμερα, εκτιμάται ότι πολλοί οφειλέτες, δεν ξέρουν τι θα μπορούσαν να κάνουν για την σωστή διαχείριση του χρέους τους και μπορεί να μην  έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ένα καλό δικηγόρο ή λογιστή.

Μάλιστα η ΓΔΔΙΧ, ετοιμάζει  διαγωνισμό για τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος που θα στηρίζει τη λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών τα οποία θα δημιουργηθούν στην Αττική και την Περιφέρεια, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην παροχή ενημέρωσης και συμβουλών και μέσα από τη διαδικτυακή πύλη της ιστοσελίδας των ΚΕΥΔ.

Μόνο με ένα email θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποστέλλουν τα ερωτήματά τους στα εξειδικευμένα στελέχη των Κέντρων και θα λαμβάνουν ενημέρωση και καθοδήγηση από τους ειδικούς.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί 1.800.000 πολίτες. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και ο σχετικός  διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου. Το ύψος του έργου της ψηφιακής πλατφόρμας ανέρχεται στις 74.000 ευρώ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...